dagensskiva.com

48 timmar

Gästrecension

Souvenir: 64
64 (cd) Souvenir
2007
Jabalina Música
8/10

Snyggdans i spansk tappning

Mitt första möte med Souvenir stiftades för någon vecka sedan på Neu!Club i Madrid. Detta spanska band som påstods vara så bra (enligt de indiescensinvigda spanjorer jag stött på under några dagar i Spanien) gick upp på scenen runt midnatt och jag, trött och lite full, visste inte riktigt vad jag kunde förvänta mig. Jag vet inte om det var basgången, de drivande och på samma gång statiska trummorna, eller Patricia de la Fuentes röst, pendlandes mellan visksång och stönande, som fick mig att ta några steg närare scenen. Faktum kvarstår: precis som när Hot Chip spelade på Accelerator i somras kunde jag inte låta bli att stampa lite med fötterna, nicka på huvudet och efter några takter till komma på mig själv med att dansa.
Dock är Souvenir absolut inte något nytt Hot Chip. Nej, det är inte det mest nyskapande man har hört inom dansmusik och nej, det är inte heller uppenbara hits vi pratar om men Souvenirs 64 är definitivt inte en dussinskiva. Trots att man i viss mån har hört det förut är det ändå något som får det att klia i fingrarna och som gör att man sträcker ut fingret för att trycka på playknappen en gång till när skivan väl ligger i cd-spelaren.

Souvenir startade som en trio i Pamplona för sju år sedan och är numera en duo beståendes av Patricia de la Fuente och Jaime Cristóbal, vilken har sin hemvist på skivbolaget Jabalina Musicá. 64 är deras fjärde album och Souvenir har under deras hittills sjuåriga karriär dessutom varit med på ett flertal samlingsskivor, bland annat Caroline Now!, ett tributealbum till Brian Wilson. Souvenir har haft olika musikstilar och sound på varje album och nu är det alltså mer dansinriktade låtar som lett fram till 64.
Souvenir bibehåller ett cleant sound trots, eller kanske på grund av, sättningen med syntar, trummaskiner och gitarrer (influerade av både surf och rock). Detta gör att Souvenirs musik inte så mycket för mina tankar till dansmusik i Hot Chips tappning utan snarare electro-techno-pop á la konstskolestudent (detta sagt i positiv mening). Man kan ana flirtar med Stereo Total (ja, Patricia de la Fuente sjunger på franska) i dess mindre hysteriska form och det går även att höra vissa kopplingar till Saint Etienne och kanske främst 80-tal i allmänhet. Trots detta känns Souvenirs sound förvånansvärt fräscht och rent.

Dessvärre råkar 64 ut för samma problem som så många andra skivor: det börjar bra, luddar ihop sig lite i mitten och avslutas med några pärlor. Öppningsspåret, Accident à Londres, framkallar en dansa-röven-av-mig-bild i huvudet och på skivans andra hälft dyker denna bild upp ännu en gång när spår nummer 8, Allô, allô, hoppar igång med ett kort syntintro. En annan favorit är Rumeurs, vilken också ligger sist på skivan.

64känns lika chic och modern som scarfturbanen och de har ytterligare en gemensam nämnare: det blir bara snyggt om man bemästrar tekniken och det tycker jag att Souvenir lyckas med. En sak är säker- jag kommer lyssna sönder 64 många gånger om under våren, för jag tycker om den längtan efter osunt leverne i form av för mycket vin och alldeles för sena kvällar som Souvenir framkallar hos mig. 64är ett album som kanske snarare lämpar sig för snyggdans hemma, under förfesten, än för tokdans på klubbar, men vem har sagt att man alltid måste fortsätta ut för att kvällen ska bli lyckad?

Lena Gunnarsson

Publicerad: 2007-05-12 00:00 / Uppdaterad: 2007-05-20 17:26

Kategori: Dagens skiva, Gästrecension, Lördag, Recension | Recension: #4152

14 kommentarer

skitmusik.
jag läste presentationen av Lena istället för recensionen och kom fram till det.

Medlem 2007-05-12 00:04
 

Gnäll gnäll gnäll. Alltid gnäll.

Medlem 2007-05-12 01:07
 

var?

Medlem 2007-05-12 01:35
 

jag förstår inte: kom igen lena, länka till snyggdans!

Medlem 2007-05-12 03:48
 

”Faktum kvarstår: precis som när Hot Chip spelade på Accelerator i somras kunde jag inte låta bli att stampa lite med fötterna, nicka på huvudet och efter några takter till komma på mig själv med att dansa.
Dock är Souvenir absolut inte något nytt Hot Chip.”

Du låter ju som världens fest. Längtart till deess att vi träffas.

Puss. Spontan=DU

Mattias Oregistrerad 2007-05-12 03:48
 

bra = genusvetenskapen

dåligt = musiken

Medlem 2007-05-12 06:10
 

Jag har ingen aning om vad det här är. Namnet är iofs bekant. Skäms.

Martina Nordman Redaktionen 2007-05-12 13:44
 

Jag känner till bandet och klär sällan ut mig till popskribent. Men sämre än Lil Wayne. Bättre än Metallica.

Mos Oregistrerad 2007-05-12 14:33
 

Gillar inte namedropping men ändå bewstår recensionen av inget annat?

dB Oregistrerad 2007-05-12 16:54
 

Så mycket text on nåt så totalt ointressant? När kommer en recce av The Besnard Lakes då? Eller har jag missat det mitt fån?

Medlem 2007-05-12 17:41
 

Jus†ice fullängdsdebut läckt, kan knappt vänta på en recension!

N8 Oregistrerad 2007-05-12 18:13
 

Vad är The Besnard Lakes? Kan det vara något för mig?

Medlem 2007-05-13 10:09
 

De låtar jag hört från denna platta är helt underbara. Dansanta 80-tals flirter på franska. Kan det bli bättre? Nej, just det. Det kan det inte.

Synd bara att skivan är mer eller mindre omöjlig att få tag på där man bor.

Hanzan Oregistrerad 2007-05-13 19:33
 

Hanzan: Du kan beställa den från skivbolaget Jabalina Musicá. De har en shop.

Maria Gustafsson Redaktionen 2007-05-29 16:36
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig