dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Mixtapes & Cellmates: Mixtapes & Cellmates
Mixtapes & Cellmates (cd) Mixtapes & Cellmates
2007
Nomethod Recordr/Dotshop
8/10

Experimenterande blandband

Blandband och cellkamrater. Bandnamn kan alltid diskuteras men jag tycker ändå att svenska Mixtapes & Cellmates lyckats rätt bra. Självbetitlade skivor är dock halvkul, tycker i alla fall jag. Men att haka upp sig på sådana petitesser vore fånigt av undertecknad.

Mixtapes & Cellmates har med sina två ep:ar blivit populära i indie-Sverige. Så populära och kreativa att de har spottat ur sig sitt första fullängdsalbum. En tight, välarbetad skiva med en blandning av gitarrer, underliga elektroniska ljud och ett annorlunda användande av trumljud.

Bandet jämförs här och där och överallt med mina favoriter The Radio Dept., och visst, jag kan inte annat än att hålla med om att ljudbilden påminner om deras gladare sidor. Att de skulle ha snott soundet rakt av, vilket de har blivit anklagade för, kan jag dock inte skriva under på. Jag tycker jag hör lika starka influenser från bland annat The Embassy, och ibland även The Legends.

Och visst är det bra. Även om Mixtapes & Cellmates aldrig klår The Radio Dept. så har de ändå någonting som gör dem speciella. Ljudbilden är tät och går från gitarrbaserat till mer elektroniskt. Alltid melodiöst. Trummorna laboreras det med då och då, och i den lugna ”Statement” leker man på för fullt, vilket till en början irriterade mig. Det låter lite som om det är två låtar som spelas samtidigt. Men experimentlusta är inte helt fel. Mixtapes & Cellmates har mycket av den, och det är det som gör dem roliga att lyssna på. De är inte ett nytt The Radio Dept., men det behöver de inte vara. De klarar sig bra ändå.

Madelene Holm

Publicerad: 2007-04-17 21:03 / Uppdaterad: 2007-04-17 22:54

Kategori: Recension | Recension: #4119

6 kommentarer

Mycket tjat om The Radio Dept. Jag tycker inte man ska haka upp sig på jämförelser med sina favoritband, även om musiken är snarlik. Jämförelser är okej, men jag tycker Madelene pratar lite för mycket Radio Dept här.

Olle Oregistrerad 2007-04-18 14:34
 

dom är ju verkligen inte lika bra som när olle var med, fortfarande bra dock men ja det hade blivit bättre om han var kvar.

Jonathan Oregistrerad 2007-04-18 16:21
 

Jonathan aka Olle?:)

Olle1: Håller med. Mycket tjat om Radio Dept. Håller ju inte.

Mixtapes & Cellmates är i alla fall i mitt tycke ljusår bättre nu än på tex Juno. Albumet är lysande.

Stefan Oregistrerad 2007-04-18 18:14
 

samla genast länkarna i kommenterad bonusruta igen. och varför är allt så seeegt? mac och camino, ska inte det gillas?

Medlem 2007-04-18 22:41
 

den är lite väl indie för mig

jakob Oregistrerad 2007-04-21 01:24
 

äntligen något nytt svenskt som inte låter som bruce 1980;-)hoppas att finner många lyssnare, för så bra är faktiskt skivan.

kjellebelle Oregistrerad 2007-06-30 13:37
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig