dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Patrick Wolf: The Magic Position
The Magic Position (CD) Patrick Wolf
2007
Polydor/Universal
7/10

Red hot

Lyssna

Sök efter skivan

Blod, sex, skit, rök och död. Det är helt okej. Det är däremot inte det här: ”It's going to be a beautiful day/So too the bluebirds say/As I take your hand and you take my kiss/And we take the world”. Patrick Wolf i dur är fel, fel, fel. Som tur är lägger han av med det i och med att titelspåret på hans tredje skiva tonar ut. Sen kommer bomberna, olyckorna och de blodiga lakanen tillbaka.

För två år sedan flydde vargmannen till Cornwall och Land's End. Där övermannades han av visorna och skrev betraktelser över tomma pariserhjul och övergivna stugor. Efter den frustrerade rening som debuten ”Lycantrophy” inneburit drog sig Patrick Wolf bort från London och ut på landet för att tala med älvorna. Resultatet blev den förvåningsvärt homogena ”Wind in the Wires”. Vart han tog vägen efter det är oklart. Konvolutet talar om London, Wien och New York. Inte direkt den avfolkade engelska landsbygden.

”The Magic Position” är definitivt schizofren. Wolf har alltid varit skicklig på att odla sin egen myt och flyttar konstant runt (även om inte alltid fram) pjäserna. Där debuten blev för splittrad klarar ”The Magic Position” att hålla ihop, genom att Wolf lärt sig behärska sina infall åtminstone litet, och kalibrerat sitt låtskrivande. Intrycket av ett bokstavsbarn ligger dock fortfarande kvar. ”Secret Garden” är ett klassiskt exempel i fallet Patrick Wolf; efter några få inledande takter mosas hela låten ner i distorsion. Dö, alvjävel.

Patrick Wolf har alltid varit mest intressant som kompositör, genom sitt sätt att plocka samman akustiska respektive digitala resurser på ett extremt karaktäristiskt sätt. ”The Magic Position” är i den aspekten ett logiskt steg från ”Wind in the Wires” (i övrigt känns den snarast som ett steg åt sidan), i och med att den ger ett mer stabilt intryck och är framför allt otroligt fint arrangerad, speciellt stråkarna.

Men. Att höra Marianne Faithfull på ”Magpie” är som att vakna upp. Hon låter som en gammal kråka och det är precis vad som behövs. Wolfs kompositioner må vara fullvuxna, men hans röstresurser är inte i nivå. På 1:14 långa ”The Bluebell” är Wolf som jag föredrar honom – någorlunda sansad (ja, jag gillade ”Wind in the Wires”). Han blir mindre störig när han slutar pratsjunga och spotta fram ord, men å andra sidan skulle han förmodligen vara ett sömnpiller om han inte var just så dampig. På det stora hela ligger skivan på en jämn not, på ett ojämnt sätt. Och den är bra.

Men det viktigaste är ju egentligen att Wolf färgade håret igen.

Martina Nordman

Publicerad: 2007-04-01 00:00 / Uppdaterad: 2007-05-01 19:51

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4098

8 kommentarer

kan inte annat än hålla med. ett definitivt steg åt sidan.

hans lek med pojkaktig mytologi var intressant på lycantrophy och wind in the wires, men nöjesfält?

BACKLIGHT Medlem 2007-04-06 21:43
 

Jag tycker att den börjar starkt men tappar fart mot slutet. Men det är en bra skiva, och jag skulle ge den 7-8.

Och Wolf i dur är bättre. Hoppas att han fortsätter på den vägen.

Medlem 2007-04-01 19:36
 

Klockrent kass recension, när man börjar angripa Patricks sångförmågor är fan något riktigt visset i huvet på baktalaren. I och för sig är det första april, och då får man ju vara dum i huvet.

Medlem 2007-04-01 19:07
 

Haha, klockren recension!

Själv älskade jag "Wind In The Wires" och skulle belönat den med en 9 eller 10…

Håller med om det mesta, men jag gillar "Overture", trots damp-duret.

Medlem 2007-04-01 13:41
 

Patrick Wolf är slut.

Medlem 2007-04-01 13:53
 

Patrick Wolf i dur är så mycket bättre än Patrick Wolf i moll. Finfin måbramusik.

"The major key" damdamdamdamdamdamdam

Medlem 2007-04-01 11:52
 

Visst är Patrick Wolfs två första skivor mästerverk, men det betyder inte att The Magic Position är en halvdann skiva. Jag tycker att the magic position håller väldigt hög klass och är absolut lika stark som de två föregående. Visst är den gansa annorlunda, men Patrick Wolf har lyckats göra ännu ett mästerverk. He puts us in the magic position

Anton Oregistrerad 2007-05-21 20:24
 

Patrick Wolf är så jävla härlig just tack vare att han är lite skum.. Oväntad på något vis, men ändå hela tiden sig själv.. Visade skivan för min kompis, Hennes första kommentar var ”Vilken jävla bög!” Hah vad hon har ångrat det! Hon är fast för att han är så jävla najs att lyssna på!

Louise Oregistrerad 2007-11-11 18:08
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig