dagensskiva.com

48 timmar

Gästrecension

Grinderman: Grinderman
Grinderman (CD) Grinderman
2007
Mute/Border
9/10

That's who I am I make no apologies …

Lyssna

Sök efter skivan

Hur bra är det här egentligen?

Jag har alltid haft ett ambivalent förhållande till Nick Cave, för alla har en personlig relation till alla de konstellationer han har presenterat sig genom under åren, så hur ska jag låta min syn på honom råda? Jag hör musiken och hör en man som har
så ofattbart mycket kredibilitet att han blir oantastlig.

Tänk det! Hur många artister är oantastliga? han klarade av att göra en singel med Kylie Minogue och ändå ha kvar hedern efteråt. Det säger inte lite i min värld.

Vad är så detta? Det är en utfärd i den elektrifieerade bluesens tassemarker. Jag blir förvirrad, jag är 16 igen och lyssnar på Birthday Party. Jag blir utmattad och lycklig. Plötsligt känner jag att de hittar hem till mig igen och de gör vad bara de allra största gör, de fastställer vilken sinnesstämning jag ska befinnna mig i de närmaste 45 minuterna. Det klarar en handfull band.

Och det här är inte som annars Nick Cave & co., han har inte skrivit låtarna själv, han har suttit med sina skäggiga rockpolare Warren Ellis, Martyn Casey och Jim Sclavunos från The Bad Seeds i en källare någonstans och gitarronanerat fram 11 lika skäggiga låtar. Det är garagepunkikt och postpunkigt och gothpunkigt simpelt som fan och jävligt arty och rutinerat. Det är nästan lite löjligt.

Jag hör Killing Joke, 16 Horsepower, Woven Hand, Danko Jones, The Hives och White Stripes, utan att ha en aning om vilken relation dessa har till Birthday party eller The Seeds. Det spelar ingen roll.

Detta är helt enkelt ofattbart bra. Grinderman visar var skåpet ska stå och så är det inte mer med det. Jag önskar mig den här plattan på vinyl. Bara för att det perversa gitarrspelet ska få komma till sin rätt. Bara en sån sak, Nick Cave är ju pianist, av någon mystisk anledning så är ”Foi Na Cruz” den första sång jag hör i huvudet när någon nämner Nick Cave.

Så återkommer vi till frågan hur bra det här egentligen är. Jag tycker ljudbilden är lite för luftig, men är å andra sidan gravt stoner/fuzz/doom/drone-skadad och det drar ner betyget ett steg.

Pelle Lindhe

Publicerad: 2007-03-10 00:00 / Uppdaterad: 2007-03-10 00:00

Kategori: Dagens skiva, Gästrecension, Lördag, Recension | Recension: #4073

12 kommentarer

Hehehe, fan vilken kass recension, jag borde skämmas.

Medlem 2007-03-10 01:09
 

Du har inget att skämmas över!½ Du har skänkt dsc ton av glädje!" arg skåning kommer att hata sig själv när han inser att hans fans är nere med den avloppstinkande industri gubbrocken!½ TAQCK DU HAR GJORT MIN DAG!½½½½½½½½½½½½

Lonk Medlem 2007-03-10 10:53
 

Hmmm. Nick Cave blir gammal och nostalgisk. Han minns Birthday Party. "No pussy Blues". Jag äger samtliga Caves plattor men denna kommer jag nog att hoppa. Själva texten i recensionne är väl rätt kass åxå.

Medlem 2007-03-10 11:29
 

Det var texten jag menade Sågen!!! Betyget står jag fortfarande för!

Medlem 2007-03-10 12:06
 

Äh, man ska inte skämmas över något så trivialt som en recension. Men jag måste påpeka att det heter, "tänk dig" och inte Tänk det" och "vad är då detta" och inte "vad är så detta".

Men jag blir lite nyfiken på skivan.

Idol-Paul Medlem 2007-03-10 13:43
 

Hahaha, jag skäms inte, jag tycker det är asfestligt att DSC tar in något så djävulskt illa skrivet på gästrecensionerna…

Men skivan är bra alltså.

Medlem 2007-03-10 14:55
 

"han klarade av att göra en singel med Kylie Minogue och ändå ha kvar hedern efteråt."

Det var det fånigaste jag läst.

Jonas Wergeland Medlem 2007-03-10 15:15
 

Du hade rätt första gången dumdum. Det är en kass recension. Jag gillar verkligen delar av Nick:s tidigare alster. Men efter att ha läst detta vill jag hellre nyttja de gamla skivorna som isskrapa till bilen.

Medlem 2007-03-10 16:25
 

Haha jag skäms fan inte! för nu har jag läst en riktig kass och löjlig recension!

http://www.expressen.se/1.315080

Medlem 2007-03-10 18:56
 

Nunstedt är väl erkänt dum i huvudet? Det är ingen nyhet.

Hur som helst är plattan rätt bra om man gillar caves tidiga alster. Recensionen ovan är väl ok men språket är på högstadiesvenskanivå.

Medlem 2007-03-11 21:20
 

hepp, man kan väl inte komma undan med hedern i behåll när man har dissat Kylie? ser inte bra ut…

Medlem 2007-03-13 15:15
 

Skivan är grym. Betyget är precis det jag skulle sätta.

Skraj Oregistrerad 2007-04-15 02:18
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig