dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Busdriver: Roadkillovercoat
Roadkillovercoat (CD) Busdriver
2007
Anti/Epitaph/BonnierAmigo
6/10

I mindre doser

Lyssna

Sök efter skivan

När Busdriver rappar spottar han ur sig rimmen i ett tempo som snarare påminner om brittiska grimetungor än amerikanska hiphopare. Lika ofta ramlar han över i sång och då tänker jag mer på ett TV on the Radio på beats än hiphop (lyssna på ”Sun Shower” till exempel). Att han plockats upp av Anti efter en handfull släpp på mindre hiphop-etiketter som Mush och Big Dada känns inte särskilt oväntat.

Det här är hiphop som skulle kunna korsa över till indierockpubliken, men knappast till indiepopfolket. Låtarna är fyllda av elektroniska ljudmattor, hetsiga beats, relativt tydliga låtstrukturer, cyniska texter om hippies och försiktigt maskerade verbala sparkar mot George Bush. Det är inte mjukt och lättsmält.

En låt som ”Kill Your Employer (Recreational Paranoia is the Sport of Now)” låter som ett möte mellan Beck och Dizzee Rascal och har med lite flyt en chans att leta sig fram till en publik som normalt inte söker efter hiphop. ”Go Slowly” gästas av Bianca Casady och för mina tankar till Tricky men kanske framför allt Martina Topley-Bird på deras gemensamma skivor.

Tyvärr kommer jag inte riktigt överens med Busdrivers ganska nasala röst. Att han ligger i ungefär samma tonläge mer eller mindre hela tiden när han sjunger gör den lite irriterande i längden. Det kan bli väl kompakt och påfrestande att vistas i Busdrivers och huvudsakliga beatmakarna Boom Bips och Nothings värld. Jag orkar helt enkelt sällan lyssna på hela skivan. Låtarna gör sig utan tvekan bäst i mindre doser.

Patrik Hamberg

Publicerad: 2007-02-19 00:00 / Uppdaterad: 2007-04-13 15:03

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4054

3 kommentarer

Idag gillar vi Busdriver. En sjua kunde han väl ha fått?

Medlem 2007-02-19 13:48
 

Ehumm…

Tycker det är en riktigt vass skiva av allas våran busschaufför. Att fear of a black tangent var bättre råder det inga tvivel om och att han ibland är mer kult n bra bör ju också has i beaktande. Fast som sagt, en bra skiva.

Dunderklumpen Medlem 2007-02-20 12:48
 

[...] Busdriver Roadkillovercoat [...]

Kvartalsrapport #2 - 2007 | dagensskiva.com Oregistrerad 2007-07-03 14:43
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig