dagensskiva.com

48 timmar

Gästrecension

Nine Inch Nails: With Teeth
With Teeth (CD) Nine Inch Nails
2005
Nothing/Universal
2/10

Med tänder?

Lyssna

Sök efter skivan

Det är inte utan att vara lite bedrövad jag till sist stänger av Trent Reznors pubertala ångest någonstans där han brölar ”Uh-With-uh-Teeth-uh!” accompanjerad med en simpel basgång och en trumvirvel. Jag orkar helt enkelt inte mer, hur mycket jag än älskar Nine Inch Nails.

Min favoritplatta är NIN:s The Downward Spiral, en skiva som verkligen berörde mig, på många olika sätt. Jag var förstås inte långsam med att plocka upp de andra betydelsefulla plattorna som enmansorkerstern Trent Reznor klämt ur sig under årens gång; The Fragile (eller åtminståne första discen) är som att vandra genom ett döende men vackert landskap, Broken är som att få huvudet krossat av en tretonstyngd och Pretty Hate Machine är som att bli stucken av massor med små, finstämda, elektroniska nålar. Bra grejor helt enkelt, lättillgängligt och svårt på samma gång.

Och slutligen, With Teeth är som att … dricka ljusgrå målarfärg? Jag öppnar det tråkiga omslaget och möts av en stylad Trent Reznor som står och ser lite låtsascool ut. Men värre blir det när jag kör in plattan i stereon … Den första låten är bra. Annorlunda pianoballad som urartar i någon sorts stämsång med cirka fem stycken Reznors som skrålar i harmoni med varandra. Låt två däremot …

Ett hysteriskt trumsolo och lite gnissel som ska föreställa en melodi utgör låtens grund medans Trent gör sitt bästa för att låta arg. Detta mina damer och herrar, kan vara en av de sämsta låtarna som Nine Inch Nails någonsin gjort: till och med sämre än Kinda I Want ToPretty Hate Machine … Och den är ändå inte den sämsta på skivan.
Gud hjälpe oss.

Skivan tragglar vidare mot The Collector som är så hysteriskt tråkig att jag nästan somnar i soffan jag sitter nedsjunken i. Framförallt texten oroar mig, det är nästan självparodiserande och kan inte tagigt särsklit lång tid att skriva.

I pick things up
I am a kolläktööör
And things, well things, they tend to accumulate
I have this net
It drags behind me
It picks up Feelings
For me to feed upon

Inte undra på att det inte följde med ett texthäfte till skivan denna gång.

Efter att Trent sjungit klart om sitt parasitiska känslonät kommer The Hand That Feeds. Ingen gäspning i världen kan beskriva hur standardiserad det här spåret är, låter som Linkin' Park eller något i den stilen. För att förklara detta har Trent sagt att låten är ett slag mot USA:s regering och för att få ut budskapet så var han tvungen att göra sången till en ganska simpel poplåt. Jaha, det är antagligen såhär man belönar sina fans som väntat fem år på något nytt …

Efter att ha färdats genom ytterligare ett par tråkiga låtar (i synnerhet Everyday is Exactly the Same) och ruttna texter är vi framme vid skivans totala bottennapp, det tidigare nämnda titelspåret. Texten är inte katastrofal men det är melodin och framförandet. Trent tänkte väl låta förförisk/sexig/mystisk … Nej, i ärlighetens namn vet jag fan inte vad han försöker när han stönar (på riktigt, han stönar) fram refrängen Uh-With-uh-teeth-uuuuuh!. Själv ligger jag dubbelvikt av skratt, och jag tror inte att det var den önskade reaktionen.

Right Where It Belongs är ett ganska tamt försök att återskapa Hurt eller The Great Below och Beside you in time är fruktansvärt enevrerande att lyssna på med sin surrande melodi.

Jag trodde att det var omöjligt att göra parodi på Nine Inch Nails, men det verkar som att Trent slutligen gjort det själv. Att två av det tråkigaste låtarna blev singlar (Every Day is Exactly the Same och The Hand That Feeds) är ett mysterium. Har NIN gått och blivit kåta på MTV? För det är så den här skivan låter. Den blir inte bättre vid andra, tredje eller tionde gången jag lyssnar igenom skivan; att lyssna på den fler än två gånger borde räknas som självdestruktivt beteende. Jag vill verkligen tycka om den här plattan, men det går tyvärr inte. Det här är något jag aldrig trodde jag skulle få uppleva: Skit signerad Reznor.

Axel Larsson

Publicerad: 2007-02-03 00:00 / Uppdaterad: 2007-04-14 13:26

Kategori: Dagens skiva, Gästrecension, Lördag, Recension | Recension: #4033

32 kommentarer

Är det här det nya? Att skriva om sådant man inte tycker är bra?

Medlem 2007-02-03 00:04
 

Arg djursholmare, det är grejen.

Medlem 2007-02-03 00:29
 

att Arg Skåningsson är från Djursholm känns nånstans väldigt självklart.

Medlem 2007-02-03 00:34
 

jävla Gräset till att skriva mina saker.

Medlem 2007-02-03 00:35
 

Om jag hade en såg skulle jag såga Axel Larsson, bokstavligt talat. With teeth är bra.

Medlem 2007-02-03 01:19
 

Glömde också att säga att jag blev imponerad av Axels kolossala (lär dig stava innan du skriver) skivsamling.

Medlem 2007-02-03 01:22
 

jag antar att ni inte får in speciellt många gäst-recensioner då sånt här slipper igenom.

"Ett hysteriskt trumsolo och lite gnissel som ska föreställa en melodi" sa du att the downward spiral var din favoritskiva?

Medlem 2007-02-03 02:04
 

det blir bättre klass på gästrecensionerna när vi slipper örebroarnas tokhyllningar

Medlem 2007-02-03 09:40
 

jag har inte hört den här skivan men jag skrattade gott åt "kolläktööör" :)

Medlem 2007-02-03 10:12
 

Gammal sanning som håller än: smaken är som baken.

Väldigt bra skiva enl mig, så den som är intresserad bör inte låta sig luras av denna recension.

Basibe Medlem 2007-02-03 10:44
 

trist platta.

Medlem 2007-02-03 12:09
 

Axel har delvis rätt. "With teeth" är inget vidare, inte ens efter upprepade lyssningar, men "The hand that feeds" står sig – en av NINs bättre låtar.

Länge leve "tagigt särsklit"! *)

Medlem 2007-02-03 13:01
 

Hyfsad skiva enligt mig, håller inte alls med recensionen. Skivan innehåller några av NIN's bästa låtar någonsin, som:

You Know What You Are

The Hand That Feeds

Right Where It Belongs

NIN har redan gjort Pretty Hate Machine, The Downward Spiral och The Fragile. Hur trist hade det inte varit att få upprepningar på dessa? Just nyskapandet och "fuck you, jag gör som jag vill oavsett vad du tycker" är det som är unikt med NIN. Hade Trent fått läsa Axels recension hade han nog dragit på smilbanden och varit riktigt nöjd med vad han åstadkommit.

Medlem 2007-02-03 20:24
 

Kom igen nu! Fick jag en dag på dagensskiva.com skulle jag fan inte ödsla den på att såga en skiva.

Alltid enklare att såga än hylla, men fan så fegt!

Medlem 2007-02-03 22:16
 

Axel, skulle vara betydligt intressantare att höra vad en tonåring 2007 har att säga om Neil Young!

Medlem 2007-02-03 22:18
 

Bravo!

Även om jag inte skulle såga den så hårt förtjänar Trents senaste alster inga större lovord… Förövrigt lågt av vissa att klaga på stavfel i presentationen, det visar bara på att ni inte har något negativt att säga om recensionen eller bara är oförmögna att ge konstruktiv kritik.

Medlem 2007-02-04 22:42
 

Grohl på trummor, du har rätt, hysteriskt bra trumsolon. Nej jag håller inte alls med, plattan har sina utmärkta sidor. Skulle ge den 6/10.

Medlem 2007-02-05 11:45
 

varför börjar alla fans till en artist eller ett band hata deras musik efter ca 3 skivor? är det bara jag som gillar när dem vill utveckla sin musik och testa andra saker än vad dem gjorde för tio fucking år sen? denna skiva är värd minst 8/10.

Medlem 2007-02-07 12:17
 

Han är bara arg för han inte fick biljett till Annexet..

Medlem 2007-02-11 14:37
 

Jo tack, jag har biljetter. Om du undrar vem jag är så är jag killen som går på kisspaus under "Right Where It Belongs"

axell Medlem 2007-02-11 15:54
 

Ok. själv står jag längst fram och grinar till "something i can never have" i vanlig ordning. haha

Medlem 2007-02-12 22:00
 

Varför vill alla bara se upprepningar av tidigare storverk? Livrädda för utveckling, nya grepp och nyskapande verk.. Intressant att se vad alla tyckare här har för uppfattning om ‘Year Zero’…

Danne Oregistrerad 2007-04-14 10:22
 

Detta hör väl inte hemma här, men hursomhelst. Jag var livrädd för Year Zero men jag måste säga att det är jävligt bra, betydligt bättre än With Teeth. With Teeth är med undantag av de sista spåren en helt okej, men platt, rockskiva medan Year Zero flirtar mer med det elektroniska – helt rätt tycker jag. Det enda jag har att invända på är Trents röst. Han är långt ifrån en fulländad sångare och den berör helt enkelt inte lika mycket som den gjorde på de tre första fullängdarna.

Fredrik Oregistrerad 2007-04-15 11:31
 

Oj jävlar, jag har missat den här recensionen. Fram till nu. Vad muppigt skrivet..
Låt mig genast slå fast att jag tycker att With Teeth är den sämsta NIN skivan. Det betyder inte att jag tycker att den är dålig men den känns lite.. lam och lite tråkig på sina ställen. Men samtidigt så har den All the love in the world, The hand that feeds, The line begins to blur, Everyday is exactly the same, Only… och Right where it belongs som jag tycker är DEN bästa låten Trent skrivit. Okej.. inte textmässigt kanske… men den är så vacker, så vacker. Jag ska säga ngt som man knappt vågar yttra.. men jag tycker inte With Teeth är särskilt sämre än The Fragile.. som helt ärligt är en överpompös pastej. Det finns spår av genialitet på den plattan men det är sjukt överlastat. With Teeth är bara rak och effektiv. Gott så.

Year Zero däremot. Vilken jävla smäll den ställer till med i mitt liv! Jag hade faktiskt inte vågat hoppas på en sån total fullträff. Lycklig!

Stefan Oregistrerad 2007-04-18 19:33
 

Jag tycker inte skivorna ska jämföras alls. Allihop gör nåt som de andra inte kan. Efter gigantiska The Fragile kunde inget vara mer passande än With Teeth, och Year Zero är en klockren uppföljare.
Jag förstår inte vad det ska vara bra för att skriva recensioner om nåt när man uppenbarligen inte har något vettigt att säga. Tonåringar!

The Collector Oregistrerad 2007-04-24 02:19
 

Det är klart som fan att man ska klaga på stavfel. Om nu, som i det här fallet, någon lägger ner massa tid på att sprida dynga över en skiva så är det på sin plats att läsa igenom vad man skrivit. Klaga och sprida skit kan vem som helst, men göra det väl förpackat och genomtänkt är tydligen svårare.

Lodger Oregistrerad 2007-05-02 22:14
 

Bra recension. Detta är en riktig sunkig NIN-platta. Värt att lyssna på dock är Every day is exactly…-EPn som innehåller ett par riktigt cool mixar av bla Only. Nya plattan Year Zero håller dock måttet bra. Men Downward spiral är utan tvekan det bästa Trent gjort. Bästa NIN-låtar enligt mig: Mr Selfdestruct, Heresy, Ruiner, Somewhat damage, Please, All the love in the world, Only(remix), The great destroyer.

Arg Östermalmare Oregistrerad 2007-05-12 11:49
 

Jovisst, klaga på stavfel bara.
Har inte lyxen med bra ordredigeringsprogram (wordpad får duga) så det blir lätt så.
Om stavfelen är den enda ni har att hacka på så rankar jag detta som en bra recension.

axell Medlem 2007-05-28 03:45
 

Är Kidna I want to, dålig nu helt plötsligt?? Skulle vilja ha recensioner på Year Zero, PHM och Ghosts.

Öbong Oregistrerad 2008-04-27 19:47
 

”Är Kidna I want to, dålig nu helt plötsligt?? Skulle vilja ha recensioner på Year Zero, PHM och Ghosts.”

Och The Slip för bövelen! För övrigt är ju Kinda I Want To asbra, skulle döda för att få höra den live. Outrot har ju ett sagolikt gitarrsolo.

Emil Oregistrerad 2008-05-16 13:50
 

Dra åt helvete! With Teeth är NIN:s bästa tillsammans med The Fragile!

Gäst-recensent Axel kan tugga på sin axel Oregistrerad 2009-03-03 19:01
 

Det låter sannerligen inte som om du har försökt tycka om den. Det må vara sant att det inte är det bästa Mr. Reznor har gjort, men jag älskar den fortfarande. Right Where It Belongs kan vara något av det finaste han gjort, och jag ser inget fel med att skivan är mer direkt än föregångarna.

Dixit Medlem 2010-07-20 16:54
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig