dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Reverend Horton Heat: We Three Kings
We Three Kings (CD) Reverend Horton Heat
2005
Yep Roc Records/Border
6/10

God jul på gubbavis

Julskivor följer en helt annan logik än sådana som släpps under andra tider av året. Till exempel får de ett nytt bäst före-datum i december varje år. Så istället för att besvära er med årets bottennapp som landat på mitt skrivbord (Billy Idol, Enya och så vidare) plockar jag fram fjolårets överlevare.

Reverend Horton Heat gör en småpackad och slirig samling låtar som ger känslan av ett glas äggtoddy för mycket. Här samsas tolv rockabilly-färgade julklassiker med ett original. Och då syftar jag inte nödvändigtvis på pastorn själv, utan snarare på hans bidrag till julkanonen med ”Santa on the Roof” (som tar festen från sågspånet i stallet till toppen av taket).

Gitarrerna är lätt distade eller åtminstone rejält uppvridna så att ljudet blir så där härligt spucket. Trummorna och ståbasen virvlar fram i en yster dans och ibland fyller ett piano i med boogie woogie-toner som Robert Wells-fansen knappast skulle uppskatta. Ovanpå allt James C. Heaths lätt sluddriga sång.

Det är charmigt slarvig leverans på ett vis som får mig att tänka på Sinatras ”A Joyful Christmas”. Fast på rock'n'roll-vis då.

Här finns en och annan skön musikalisk passning som i tolkningen av ”Santa Claus is Coming to Town” som har både Batman och Robin i släptåg. Det är smågubbiga garagerockblinkningar som lockar till leenden. Och vem kan säga nej till några en handfull rullande surftolkningar till jul?

Det blir aldrig så farligt att du riskerar att skrämma släkten. Vill du hitta något att blanda upp den där gamla tröttkörda Phil Spector-samlingen med är det här verkligen något att leta fram nästa gång. För en gångs skull gillar jag att någon väljer de mest uppenbara låtarna. Att Reverend Horton Heat håller sig undan från de mest sakrala pekoralen är så klart ännu en bonus.

Frågan som återstår är vad ur årets skörd som överlever till nästa år? Den svenska indie-julen? John Linberg Rockabilly Trio? Twisted Sister? Mnja.

Patrik Hamberg

Publicerad: 2006-12-24 00:00 / Uppdaterad: 2007-04-13 14:32

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #3994

4 kommentarer

God jul ska firas med Phil Spector.

Medlem 2006-12-24 00:41
 

god jul!

Medlem 2006-12-24 10:25
 

Ja, God jul!

Nepec Medlem 2006-12-24 21:11
 

"Eilerts jul" är det ingen som pratar om längre.

Medlem 2006-12-24 21:43
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig