dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Xiu Xiu: The Air Force
The Air Force (CD) Xiu Xiu
2006
5 Rue Christine/Kill Rock Stars/Import
5/10

Besvärande lite motstånd

Mycket är sig likt på den femte Xiu Xiu-skivan på lika många år. Aviga melodier, märkliga rytminstrument, missljud för att sätta accent och många lager i ljudbilden. Jamie Stewart bär fortfarande sitt och bandets hjärtan på sin ärm.

Greg Saunier från Deerhoof producerat och spelar på de flesta låtarna på skivan. Men den största skillnaden från förr är att Caralee McElroy fått ta störra plats. I Hello from Eau Claire får hon till och med sjunga själv, till pinglande slagverk.

Och det låter annorlunda när hon leder dem. Xiu Xiu förlorar lite skärpa, glider lite för långt in i naiviteten … och jag har svårt att bestämma mig om det är bra eller dåligt. För när jag släpper garden har de lättare att hitta in, men samtidigt blir uttrycket som når fram kraftlöst. Och för all del förnöjer omväxlingen. Jag har alltid tyckt hon har en konstig roll i bandet. Alltid med, men aldrig särskilt deltagande. Eller rättare sagt inte märkbart deltagande.

Skivans absolut höjdpunkt är The Pineapple vs the Water Melon. En rullande gitarrslinga ackompanjeras av Jamies kokosnötter till klopprande slagverk. Men jag slås även där av hur avskalad The Air Force är, i jämförelse med allt annat Xiu Xiu släppt ifrån sig. Lagren är få och det finns inte särskilt många störningsmoment att penetrera. Kanske för att bättre fokusera på textmaterialet. Men avsaknaden av motstånd gör också att jag inte ids ta in det. Jag saknar de skarpare kanterna, de nästan ondsinta frontalkrockarna från både A Promise och Fabulous Muscles.

Jag hoppas att de ska ha vänligheten att göra mig illa nästa år, när den sjätte kommer.

Kal Ström

Publicerad: 2006-11-23 00:00 / Uppdaterad: 2007-04-20 09:59

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #3954

10 kommentarer

Nej nej nej, det här är ju kanske det bästa Jamie Stewart lyckats göra. Minst lika bra som Fabulous Muscles. Buzz saw, Boy soprano, The pineapple vs the water melon och Save me save me är bland de bästa låtarna som getts ut i år. 9/10

Medlem 2006-11-23 00:43
 

ska du ha stryk eller? detta är lätt deras bästa skiva! du kan ta din femma, rulla ihop till en liten liten liten boll och stoppa upp den i rumpan!

l. milberg Medlem 2006-11-23 12:30
 

för mkt ljud asså. som vanligt.

Medlem 2006-11-23 15:56
 

omedvetet spelade jag två låtar samtidigt på datorn. jag trodde det var en xiu xiu-låt

Medlem 2006-11-23 16:01
 

Hördu herr Milberg, tyckte det där var vuxet sagt? Var och en får ge det betyg som den vill sätta utan att bli hotad av att få stryk, att du inte skäms!

Medlem 2006-11-23 20:08
 

Hmpf!

Jojo, det klart att den är lättillgänglig, men man vill ju inte ha en till "saturn" från La Forêt, eller hur? Faktum är att det är den starkaste skivan melodimässigt sen Knife Play. Var också först lite störd av "Hello from Eau Claire", men den har tillsammans med skivan växt de senaste månaderna till en remarkabel helhet, även om man inte får riktigt lika ont. En av årets bästa skivor hittills för mig. Jag säger 8/10, och jag är en snål fan.

Medlem 2006-11-23 20:08
 

Jag håller med pitchfork media mer när det gäller denna skiva. Den är otroligt bra, kanske min favorit skiva i år bredvid Junior Boys eller TV on the Radio.

Bandet har en tendens att låta som The Cures ”A Thousand Hours” i uppfuckat format. De är nästan överdrivet melodramiska, fast det gillar jag. Jag tycker att de har utvecklats mycket på denna skiva, den är mer melodiös och sträcker sig lite mer mot ”tv-spel feeling”. ”Hello from Eau Claire" gillar jag.

Jag gillar att lagren är mindre, jag hade inte velat att alla xiu xius skivor ska vara precis lika kantiga. Jag tror på utveckling i band och ogillar när band står och trampar i samma fotspår. Nu är jag osäker på ifall jag vill att de ska komma tillbaka nästa år och göra en skiva med skarpare kanter, eftersom de redan gjort det innan.

Medlem 2006-11-24 21:37
 

l. milberg: Xiu Xiu-fans får stryk, de delar inte ut. Och de är stolta över det. Så ursäkta mig om jag ifrågasätter din trovärdighet.

Bilbältet: Jag undvek att skriva det här, för jag skrev det redan förra gången. Men jag tycker verkligen att en Xiu Xiu-skiva är bättre än det mesta, även om det är en ganska tråkig Xiu Xiu-skiva. Men jag håller inte alls med dig om att betyget borde sättas så högt.

bulleandsebastian: Om du gillar The Cure förstår jag varför våra åsikter går isär. Jag tycker inte utvecklingen varit utveckling på "La Fôret" och "The Air Force", snarare avveckling.

Kal Ström Redaktionen 2006-11-25 01:31
 

Ok, jag förstår.

Och jag tycker det är en bra recension även fast jag inte har samma åsikter, bara så du vet.

Medlem 2006-11-25 22:44
 

jag tycker inte alls mycket är sig särskilt likt på den här plattan. för första gången sen knife play har dom lyckats fylla ett album med låtar som har samma kvalitet.
la forêt tycker jag är deras klart sämsta album med några få ljusglimtar som muppet face och bog people, resten kommer jag knappt ihåg hur de låter.
knife plays låtar håller samma kvalitet rakt igenom men når inte riktigt upp till de senare albumen. höjdpunkterna är hives hives och suha.
både a promise och fabulous muscles har utan tvekan några av deras bästa låtar. som sad pony guerilla girl, i love the valley oh! och clowne towne. men också några av de sämsta. så albumen är ganska ojämna.
men på the air force tycker jag de lyckas jäkligt bra med att göra en mer sammansatt helhetsbild. och en riktig helomvändning från la forêt på bara ett år. boy soprano, vulture piano och save me save me tillhör favoriterna, och egentligen är det bara wig master som jag inte riktigt gillar.

dan banan Oregistrerad 2007-10-14 11:54
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig