dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Fattaru: Mina drömmars stad
Mina drömmars stad (CD) Fattaru
2006
EMI Records
7/10

Inte mina drömmars skiva

Lyssna

Sök efter skivan

Efter att ha tagit hela Sverige med storm med upptempohitplattan ”Fatta Eld” följde de tre stockholmsrapparna Stuffe, Mackan och Mingan och dj:n Kojak upp debuten med det mörka och nedtonade andraalbumet ”Jordnära”. En kommersiellt misslyckad skiva, men antagligen naturlig utveckling för medlemmarna i gruppen, och som trots hård publik och medial kritik innehöll flertalet guldkorn. Men nu är det 2006 och Fattaru har förnyat sitt sound ytterliggare till tredje skivan med titeln ”Mina Drömmars Stad”, som en pastisch på Per Anders Fogelström böcker som Stockholm.

Men redan i somras släppte Fattaru en ep med varsin sololåt där alla tre spåren nu också återfinns på albumet. Förstasingeln ”100: -” där Mackan rappar på det skönt minimalistiska elektroniska tonerna signerade Pavan, följt av Mingans storytelling låt om en Stockholmsnatt och det avslutande nostalgiska och sorgemodsfyllda spåret ”Klassfoto”.

”Mina Drömmars Stad” är en fullängdsplatta på fyrtioåttaminuter med festmusik, personliga berättelser, klassisk skrytrap och såklart spår med en politisk touch. Det är fjorton spår som fortsätter berätta sagan om tre rappare som växt upp i en svensk storstad. Där medlemmarna fått fritt spelutrymme för två stycken solospår var som alla resulterar och öppnar upp för mer personliga sound. Starkast på skivan precis som på tidigare album är den otroligt träffsäkra Stuffe som står för perfektion i både rim och taktkänsla. Mackan har som vanligt sitt säregna flyt medan Mingus precis som på tidigare album varit gruppens svaga kort och som trots välskrivna texter faktiskt ofta snubblar på sina egna ord och brister i artikulation. Men trots det lägger han det förvånansvärt bra i den stilla och känslosamma låten ”Blod” som är en slags eget familje- och föräldraforskande, rörande! Men skivans starkaste spår ”Snubbar Vet Inte” sticker ut ur mängden på skivan, med den träffsäkra Dogge-raden, ”snubbar vet inte hur man ska rocka micken”, från ”Passa Micken” inklippt i refrängen och självsäkra skrytrader på ett av de tyngsta redlinebeaten som någonsin gjorts.

Trots att Fattaru lämnas möjligheten att ta det tillbaka och släppa den bästa skivan hittills så når de inte riktigt upp till ens förhoppningar. Det känns som om man borde förvänta sig mer av Sveriges rapscens för några år sedan största framtidshopp och som nu blivit en lika självklar del av svensk hiphop som Petter och Ken. ”Mina Drömmars Stad” är en kvalitativ och gedigen hiphopplatta med välskrivna och snygga produktioner men det är någonting som saknas och då hjälper det inte ens att Martin Kellerman står för videon till andrasingeln ”Hörde Jag Skål?”. Det återstår och se om Fattaru fortfarande håller som grupp och om de kan fortsätta leva upp till sitt goda liverykte. Men för tillfället känns det förståeligt att både Mackan och Stuffe skaffat sig sidoprojekt. För visst är det inte bara undertecknad som suktar efter en soloskiva med Leo Kristoffer Malmsten (LKM) mer känd som Stuffe, det är först då vi kan snacka svensk hiphophistoria.

Pontus Gustavsson

Publicerad: 2006-11-04 00:00 / Uppdaterad: 2006-11-04 00:00

Kategori: Dagens skiva, Lördag, Recension | Recension: #3925

7 kommentarer

De andra har närmat sig Mackan mer och mer. För det är väl faktiskt han som är ett hack över de andra, det kan la en klåpare räkna ut.

Medlem 2006-11-04 01:53
 

Uncle Remus! Hej! Fast det är väl inte du, men i alla fall.

Medlem 2006-11-04 10:18
 

Tyvärr. Fattarente, typ. Har faktiskt hört delar av denna platta spelad av en kompis 15 åriga son som annars diggar 50 cent och Eminem. Han tyckte detta var skit. Håller med honom. TYvärr, fattaente.

Medlem 2006-11-04 11:03
 

Jag instämmer med mos, inte med recensenten – visst är det Mackan som är gruppens starkaste kort, han har ett galet flyt när han kommer igång. Dock tycker jag att han ibland slösar bort lite av sin talang på nonsensrap, ibland låter han lite ofokuserad. Jag vill snarare ha en soloskiva av honom (Basutbudet) än en från Stuffe – jag tycker spåret han producerat själv på skivan hör till det tristaste.

Jag vill ha mer "100 spänn", mer av den typens hårda, elektroniska, nyskapande hiphop med tillhörande beats – det kanske är dags att kliva upp ur Redline-bunkern lite oftare och se sig om i världen? Ungefär som Max Peezay gjorde till sin platta när han plockade in Olof Dreijer och Cari Lekebusch – där snackar vi helt klart om de senaste årens bästa hiphopplatta.

Lite kul med Mingus är att han i minst ett spår på Fattaru-skivan faktiskt säger att han "insett sin roll" – han rappar inte bäst i gruppen, men han är bäst på att skriva gripande och intressanta texter. Ligger faktiskt nåt i det.

Ska vi säga att Mingus skriver texterna till nästa skiva, Mackan rappar och Stuffe blir sidekick? Japp!

mötörsågen>> Man kan inte förstå allt.

Medlem 2006-11-04 11:17
 

mackan är för ful för att ta på allvar. de andra tre också.

Medlem 2006-11-04 13:02
 

Jag hörde "Klassfoto" på P3 här om dagen… Kom igen! Det låter ju inte bra.

Medlem 2006-11-04 15:05
 

Om man jämför hur fattaru kör nu med hur dom körde på sin debutplatta har deras stil förändrats ganska mycket, när jag säger stilen menar jag framförallt beatsen. Nu hör vi mer elektroniska beats, tex. 100 släng, hörde jag skål m.fl. Många gillar inte detta album p.g.a de tycker beatsen är alldeles för newschool och att dom borde köra lite mer som dom gjorde förrut, men sättet som fattaru kör på med sin nya stil gör dom det galant och dom nästan utvecklar en ny hiphopstil som ingen i sverige förrut kört(max peezay kanske.)

Stuffe är btw. en mycket grym rappare, men jag måste faktist säga att hans solospår "klassfoto" inte når upp till den nivå han egentligen ligger på. första gången jag hörde den lät det som en freestyle med dåliga nödrim.

Mackan är utan tvekan sveriges bästa mc när det kommer till speedraping kombinerat i flow, det kan ingen ta ifrån han.

Mingan är som tidigare kommenterat en grym lyricist och han kan egentligen skriva vad han vill hur han vill, det blir snyggt ändå.

Det är bara förstå, fattaruklicken är och kommer förbli den bästa och tillsammans kompletta klicken i sverige.

Mötörsågen> 50cent och eminem var inne för 6 år sedan, fattaru är newschool och 100 gånger hetare..

over and out

Majbjörn Medlem 2007-03-24 01:35
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig