dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Navid Modiri & Gudarna: Många mil att gå
Många mil att gå (CD) Navid Modiri & Gudarna
2006
Swing Kids/Border
2/10

En piss i Mississippi

Lyssna

Sök efter skivan

Första gången jag lyssnade på ”många mil att gå” stod jag ut fram till och med spår nummer fyra, ”Hennes hemlighet”. Andra gången tog jag mig igenom spåret efter, ”Svenska ensamheten”, också. Nu har jag gett skivan en tredje och sista chans. Jag hade bestämt mig på förhand att härda ut hela vägen till det bittra slutet 42 minuter senare. Bara för er skull (och för att Navid Modiri själv mejlade och bad oss recensera skivan).

”Navid Modiri kan inte sjunga” står det i reklamtexten som följde med skivan. Det är väl inte riktigt sant. Men någon stor röst det har han inte. Det kan vi vara överens om. Å andra sidan är inte en stor röst alltid nödvändig. Karaktär och vilja brukar ofta räcka långt. Men det här?

De tio låtarna känns som soundtracket till en personalfest med den akademiska kulturvänstern. Musik för världsmusiktanter som dansar i otakt klädda i linnetyg och brokiga färger. Som ljudet av alla samlade fördomar om miljörörelsen inplastad på en rund liten skiva. Jo jag vet att jag blottar en hel arsenal av mina egna fördomar här och nu, men herregud Miljöpartiet hade Kalle Baah på sin valfest.

”Låt mig va” för tankarna till Daniel Boyacioglus senaste, annars handlar det mest om svensk estradreggae. Med doften av fuktiga dreads stickande i näsan vill jag bara fly undan ljuden. Kompetent, politiskt korrekt och direkt skittråkigt. Jag vill aldrig höra ett pekoral som ”Min ofödde bror” igen. Det spelar ingen roll att Navid Modiri i radion verkar vara en riktigt trevlig kille. Som sångare slipper jag gärna höra honom igen.

Nu återstår bara att radera filerna från min hårddisk.

Patrik Hamberg

Publicerad: 2006-10-22 00:00 / Uppdaterad: 2007-04-13 15:07

Kategori: Recension | Recension: #3898

5 kommentarer

Jag tyckte konserten dom gjorde på Emmaboda var bra. men det berodde nog mest på att det var bra stämning i publiken egentligen.

Medlem 2006-10-22 23:49
 

Det här var kanske den dåligaste recension som jag har läst. Det verkar som om du förösker intala dig själv att du gett skivan en chans. Uppenbarligen har du inte det!

http://laaavmusic.blogg.se

Paulinee Medlem 2007-01-08 01:02
 

Stackars dig som inte hör att Navid Modiri & Gudarnas musik är ren lycka. Genom att dissa dem kommer du missa fantastiska livespelningar och jagvetintevad.

Linnéa Oregistrerad 2007-05-08 18:49
 

Navid är tokigt underbar! Men jag erkänner att det är sådan musik som man måste lära känna på rätt sätt för att tycka om. Eller hur man nu ska uttrycka det?

Men hur kan du kalla det för reggae?
Reggaeinspirerat, på sin höjd. Skärpning med inflationen på reggaestämpeln. Snart används den väl om Markoolio… (hmm)

addeh Oregistrerad 2007-07-19 00:01
 

Hemberg igen… Snälla lilla mannen, du gillar inte musiken över huvud taget, varför ens då försöka dig på att skriva om den? Det här är en bra platta, synd att en sur snubbe sitter och gör sig rolig över den på en nätsite.

DouJah Oregistrerad 2009-04-18 23:49
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig