dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Ison & Fille: Stolthet
Stolthet (CD) Ison & Fille
2006
Hemmalaget/Taro Music/V2
7/10

Ett steg till

Lyssna

Sök efter skivan

Ison har gjort som Luda och Busta och rakat av sig håret. Annars är det mesta som vanligt.

Det är också det enda sura jag har att säga om Ison & Filles trea, att den inte överraskar. De fortsätter på sitt inkörda spår utan att ta ut svängarna särskilt mycket mer. Masse står som vanligt för majoriteten av beaten och Kaah ger dem ett (”Gatukändis” är kanske inte en ny ”Haffa”, men ändå fin). Polarna i Highwon finns ofta i kulisserna och kliver fram på en handfull spår. Karaktären Al Fadji gör ett mellanspel. Precis som vanligt alltså.

Samtidigt betyder som vanligt också att det är riktigt grymt. Ison & Fille bevisar att de nu är ett lika starkt och säkert kort som Latin Kings eller Looptroop. De vässar sig ett snäpp och tar ett säkert steg vidare utan att tappa bort det som tagit dem hit.

Tillsammans med nye producenten Avastyle gör Fille eftertänksamt tillbakablickande solospåret ”Flashbacks” med synthtrummor som hämtade från 80-talet, Isons solotripp ”Kicka” är snudd på svenskklingande g-funk med en text om att röka på och ”Ge mig” är en avskalad handklappsdriven studslåt för klubben (jag kan höra en smattrigare remix av den i mitt huvud, att som i pressreleasen och i vissa andra recensioner yra om miami bass är däremot att göra våld på begreppet).

Allra bäst gillar jag Filthy-producerade ”Hela dan varje dag”. En solig ”grillfest vid pianot”-låt som i sin refräng blir något av en ”Hip Hop Hooray”-pastisch. Skönt!

Patrik Hamberg

Publicerad: 2006-10-15 00:00 / Uppdaterad: 2007-04-13 15:09

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #3886

4 kommentarer

sjukt ful gubbe på omslaget

Medlem 2006-10-15 01:51
 

Ison & Fille förtjänar vår respekt.

Medlem 2006-10-15 10:17
 

Låter detta som Vapnet?

sholko Medlem 2006-10-15 11:57
 

Nej, detta låter inte som Vapnet. Detta är "hip hop", Vapnet är pop. Det är två olia genrer. Det betyder att det inte är samma sorts musik. Bra exempel på svensk "hip hop" är gruppen Just D med sin finurliga prat-sång, gärna på rim. Det här låter som Just D (uttalas 'just dé').

Medlem 2006-10-15 13:55
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig