dagensskiva.com

48 timmar

Recension

James Yorkston: The Year of the Leopard
The Year of the Leopard (CD) James Yorkston
2006
Domino
8/10

Stadgad hemmaman söker ljuspunkter

Lyssna

Sök efter skivan

Yorkstons tredje skiva ”The Year of the Leopard” tog ett år att färdigställa. En orsak till den långa produktionstiden var att han ville att musiken skulle komma till honom spontant och oväntat. Spontan och oväntad. Ge mig två ord för att beskriva Yorkstons musik. Det kommer inte vara ”spontan och oväntad”, men det ligger helt klart något i det.

Föregångaren ”Just Beyond the River” var ett riktigt sömnpiller och jag har svårt att sätta fingret på vad det är som gör ”The Year of the Leopard” till allt annat än det. ”Just Beyond the River” var såsig och singersongwriter-traditionell, ”The Year of the Leopard” är ljusare, mer drömsk, med stråkar och plockade melodier. Det sökta mörka är borta. Soundet och sången är renare och ljusare.

Jag ligger på hallmattan under en driva av plattor av den här sorten. Jag vill inte skriva om ännu en gitarrman. Ett folkalbum från Storbritannien. Nyfikenheten är stillad innan hösten hunnit börja men James Yorkstons album går inte att vara lika mycket utan som Bonnie 'Prince' Billys senaste skapelse. Albumet är till viss del nåt helt annat, till viss del ungefär vad jag hade väntat mig. På Sunday Bests samling ”Folk Off” från tidigare i år samsas Yorkston med Vashti Bunyan, Tunng och This Is the Kit såväl som Richard Swift, Sufjan Stevens, Mi & L'Au och Animal Collective. Han är ingen katt bland hermelinerna.

Stommen i spåren är sången. Yorkstons växelvis mörka och ljusa stämma, ibland i sällskap av Fence-kollektivets HMS Ginafore, ackompanjeras sparsamt. Välskapta ”Don't Let Me Down” är vaggvisetyst och oerhört långsam och albumet avslutas tvärt i småtråkiga ”Us Late Travellers”. Vackrast är ”Woozy With Cider” där Yorkston talande framför tankarna om sin framtid. Bakfull och ensam på ett hotellrum. Merparten av texterna är lika personliga. Yorkston påstår ha slagit sig till ro i Edinburgh och skriver texter och melodier som passar hans nya livsstil och det blir elegant och eftertänksamt utan att nånsin bli sådär ensidigt trist som på föregångaren.

Maria Gustafsson

Publicerad: 2006-10-06 00:00 / Uppdaterad: 2007-06-07 17:02

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #3877

4 kommentarer

Kanonskiva! Rekomenderas för en mörk och kulen höst!

Vanheden Medlem 2006-10-07 10:54
 

fsdfdsaf

Esse Medlem 2006-10-07 18:19
 

Rättning!! "Just beyond the river" vara sömnpiller? Jag inte förstå. Ett stilla mästerverk som beskriver en regning dag i Edinburgh (oh I shall miss thou!), James som aldrig tar ett andetag i onödan för att göra sig själv större än musiken.

Esse Medlem 2006-10-07 18:24
 

[...] RelateratJames Yorkston The Year of the Leopard (3)Kathryn Williams & Neill MacColl Two (1)Tunng Good Arrows (4)Samling Folk Off! (7)Emmylou Harris All I Intended to Be (0) [...]

 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig