dagensskiva.com

48 timmar

Gästrecension

My Summer As A Salvation Soldier: I Believe In This
I Believe In This (CD) My Summer As A Salvation Soldier
2004
12 Tónar/Dotshop.se
9/10

It's Hard To Say ”You Are My Everything”

Lyssna

Sök efter skivan

þórir är från Island, låt inte det lura er, þórir gör varken musik som Björk, Múm eller Sigur Rós. Island har mer att ge än elektroniska karga landskap – þórir bevisar det, þórir Georg Jónsson som han egentligen heter släppte 2004 skivan ”I Believe In This” (som på omslaget stavas ”I Belive In This”) och skivan får mig direkt att tänka på storheter som Elliott Smith, Conor Oberst och Nick Drake. Speciellt så påminner han mycket om vår skandinaviska vän Teitur. þórir gör små vackra poplåtar med sin akustiska gitarr och sina två vänner Addi och Óli. Det är vackert, väldigt vackert, þórirs röst darrar och bryter på engelska – det är inte svårt att upptäcka att han är från Island – och kanske är de det som gör hans musik så fantastiskt. Det vilar lite Conor Oberst över denna 20-årings röst – och inget dåligt med det – hans röst är till och med bättre än Conors.

Första gången jag hörde þórir var genom fyra låtar jag hittade på internet, och jag föll direkt. Jag lyssnade på dessa fyra låtar om och om igen och för varje gång jag lyssnade på låtarna blev de bättre. Dessa fyra låtar tog över i princip all musik jag lyssnade på, jag var kär och kunde inte släppa dem. Den låt som spelades mest var ”Canada Oh Canada (v2)” och den är fortfarande en av hans bästa låtar. Det är inte lätt att tycka illa om en låt där en ung man sjunger All I know is that my mind keeps telling me maby, but all my heart says is you're so fucking pretty.

Jag hade ännu inte köpt skivan, då den inte var så lätt att hitta i skivbutiker, men så en dag när jag snabbt var inne på Malmö skivhandel så hittade jag den. Mitt hjärta hoppade till av lycka när jag hittade skivan och jag köpte den direkt. Detta var samma dag jag åkte till Bryssel och Berlin och den fick utgöra mitt soundtrack för resan. När jag kom hem var jag säker på att det var ett av de bästa köp jag någonsin gjort.

Öppningsspåret ”Olao” är en stillsam låt där þórir sjunger lite lågt tillsammans med ett piano och jag föll direkt för texten It's Hard To Say 'You Are My Everything' och jag var säker på att skivan skulle bli bättre med de andra låtarna, och visst blev den det. Andra spåret är den tidigare nämnda ”Canada Oh Canada (v.2)”, den låter fantastiskt bra på ett vandrarhem i Berlin och kanske ännu bättre på en parkbänk i Bryssel. Och även om jag älskade Berlin så ville jag bara till Kanada med þórir, jag ville till the land of the free, the land of you and me, jag ville se det som han förmodligen har sett med Kanada.

Spår tre är även den en av de fyra låtarna jag hittade på Internet, ”So Is This …”, en låt där hans röst slår emot en direkt när den börjar och jag kan inte sluta le år hans unga något naiva röst, jag kan inte sluta älska den. När spår fem går igång uppfylls alla förväntningar av hur fantastisk hans tolkning av ”Hey Ya” skulle vara. Många gånger hade jag läst att den tolkningen, av den bästa och förmodligen största hiphoplåten 2003, skulle vara något speciellt och väldigt bra – och det var den verkligen. Denna låt blev för övrigt även en av de mest spelade på Eslövs folkhögskolas internat 2006 under fester och dagar då man bara drack öl i sommarsolen. Men þórir kan mer än att göra fin och mysig akustisk musik och det bevisar han i låten ”Ip vs. the Big P” som är den rockigast låten på hela skivan och precis lika bra som alla de andra låtarna. Han lyckas även klämma in en elektronisk låt som hade gjort Postal Service stolta även om den kanske inte är precis lika bra som alla de andra låtarna. Det är en väldigt mysig elektronisk låt som passar utmärkt in i ljudbilden men det saknas hela tiden något, kanske är avsaknaden av akustisk gitarr eller av den darrande isländska rösten som man har hört genom hela av skivan. Låten måste vara med på skivan, ensam så står den inte alls som de andra låtarna gör, precis som den sista låten på skivan – ”Canada Oh Canada (v.1)”. Version 1 av ”Canada Oh Canada” är inte lika bra som version 2 även om de är väldigt lika varandra, jag är glad att han gjorde en andra version, en inte allt för olik men ändå en lite bättre version.

Det finns väldigt mycket mer att säga om denna lilla skiva, men jag hoppas att ni själv ska kunna upptäcka det fantastiska med þórir och ”I Believe In This”

Joel Gebert

Publicerad: 2006-09-30 00:00 / Uppdaterad: 2006-09-30 00:00

Kategori: Dagens skiva, Gästrecension, Lördag, Recension | Recension: #3871

7 kommentarer

Thorir eller My summer as a salvation soldier?

Medlem 2006-09-30 09:48
 

jurij: tror Thorir förhåller sig till My summer as a salvation soldier som Conor till Bright Eyes… eller har jag fel?

Medlem 2006-09-30 10:12
 

När Conor Oberst nämns som storhet i tredje meningen slutar jag läsa.

Medlem 2006-09-30 16:07
 

Genier som Nick Drake och Elliott Smith har inget att göra med Conor Oberst, som hittills bara skrivit en låt.

Medlem 2006-09-30 16:22
 

jämför inte storheter med icke storheter.

Medlem 2006-09-30 18:26
 

nej men det här var väl faktiskt riktigt djävla dåligt?

ward Medlem 2006-09-30 21:52
 

true word. det här är riktigt jäkla tråkigt

Medlem 2006-09-30 23:15
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig