dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Koop: Koop Islands
Koop Islands (CD) Koop
2006
Superstudio/Playground
7/10

Dresscode: Ja

När Koop skulle fira sin nya skiva på Spy Bar härom kvällen stod det Dresscode: Ja på inbjudan. Det betydde inte så mycket mer än att bandet gärna ville att gästerna som kom skulle vara fina. Men att specificera närmare hade varit att göra våld på vad Koop låter som.

För Koop låter som något som sipprar ut från en nutida balsal i swingens 1930-tal. Balsalen har stått orörd sen jazzen både var dansbandsmusik och förfärlig förstörande ungdomsmusik, men sedan elektrifierats till liv av 2000-talet.

Ibland är det lite för svalt för deras eget bästa, lite lätt oengagerande. Något som nästan närmar sig musik som kan stå på, något som borde vara skällsord för all musik. Men Koop har någonting som tar musiken från det som närmar sig skval till vad de själva kallade swingtronica i en intervju i SvD härom dagen. Det är dels kvalitet i sättet att binda ihop influenserna, riktningarna och melodierna; sättet att välja och samarbeta med medmusiker och inte minst de duktiga sångarna.

Ane Brun tar hand om titelspåret och hon låter som en dröm. Vackert och svalt hälsar hon från Koops ö, där hon letar efter sin förlorade kärlek eller någon som är som honom. Magnus Lindgren spelar klarinett och efter melodivändorna möter Karl Frid upp med sin trombon. Under alltihop ligger Mattias Ståhls marimba (ett instrument som känns tongivande för skivan även om det inte används särskilt mycket). Och sen naturligtvis Magnus Zingmark och Oscar Simonsson själva som binder ihop allt till vad Koop är.

Earl Zinger är naturligtvis coolast, precis som han var på Waltz for Koop. (Eller rättare sagt: som han alltid är.) Både när han sjunger till stora trummor på Forces … Darling och när han skriver brev i Beyond the Son.

Andra som återvänder är Yukimi Nagano, som alldeles själv är en av mina starkaste bilder av Waltz for Koop om jag tänker tillbaka på den, och Mikael Sundin (TonightWaltz for Koop).

De klär alla upp sig i Koop-kostymen och är fina på sina egna sätt. Alla från Magnus och Oscar, i sina silkeslinnen, till Martin Höper bakom sin ståbas som bara måste ha väst och hatt, som han låter. Lite cocktailblasé, men samtidigt så bra att de räknas ändå.

Kal Ström

Publicerad: 2006-09-29 00:00 / Uppdaterad: 2007-04-20 10:16

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #3870

9 kommentarer

Yukimi Nagano gick på samma skola som jag. Hon sjöng i samma band som musikläraren, tror jag. En gång på en skolavslutning hade hon en jättesnygg klänning i rött och svart, medan alla andra i nian hade vitt. Ja, se det var tider det.

Agnes Arpi Medlem 2006-09-29 11:03
 

Och Koop fanns inte ens – sicka tider!

sholko Medlem 2006-09-29 18:02
 

åh, höst-musik!

l. milberg Medlem 2006-09-29 19:33
 

Jag vill att Ola ska recensera skivan!!

Medlem 2006-09-29 20:21
 

riktigt bra platta! var lite orolig att den inte skulle hålla måttet. Men en 8:a förtjänar den tycker jag. Måste lyssna in mig lite mer dock

Medlem 2006-09-30 14:11
 

Agnes – gick du pa Nordhemsskolan? Yukimi ar en gammal Goteborgslegend!

Marie Lindström Redaktionen 2006-10-02 12:54
 

för att kommentera yukimi så gick vi samma årskurs på musiklinjen på hvitfeldtska och redan då insåg man faktiskt att hon kommer bli nåt stort i den ickekomersiella musikbranschen. Hon är cool.

Medlem 2006-10-03 14:29
 

ursäkta men det måste sägas: den bästa skivan 2006. helt enkelt. snyggast. varmast. mysigast. skönats. och tyvärr kortast. men bästbästbäst.

Medlem 2007-01-13 08:07
 

men jag menar, det är inte electronica längre. det är nya SWINGSTANDARDS att dansa in det nya århundradet till, låtar att tolka om och om igen…

Medlem 2007-01-13 08:10
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig