dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Lena Willemark: Älvdalens elektriska
Älvdalens elektriska (CD) Lena Willemark
2006
Bonnier Amigo
10/10

De stiglösa skogarnas folk

Lyssna

Sök efter skivan

Om du befinner dig i Dalarna någon gång så ta chansen att resa till de mer avlägsna delarna. De som sakta avfolkats, men aldrig gett upp.

Sätt dig på buss 170 med riktning Älvdalen. Ja, Älvdalen med rondellupproret, en säregen dialekt och Hagströms. Du åker på nyare vägar, och fortsätter du mot Grövelsjön kommer du åka genom ett vidunderligt landskap av dalgångar och barrskog. Om du byter till buss 123 i Älvdalen kan du ta dig till Evertsberg. Där bodde Lena Willemark.

Det är till hembygden som hon återvänder till på sitt tredje egna album ”Älvdalens elektriska” (som också var det batteri som försörjde hennes inspelningsutrustning i Älvdalen). Det är Lena Willemarks ungdomsförälskelse. Musiken. De små gårdarna. Kulturen. Det knappa jordbruket. Sinnelaget. Den ljumma sommaren och den kalla vintern.

Den som har åkt Vasaloppet vet att Evertsberg bara är halvvägs mot Mora. Men det gäller nog bara idrottsligt, för musikaliskt har Lena willemark nått i mål med ”Älvdalens elektriska”.

Det är en fantastisk skiva som väver samman folkdans med koraler. Som visar det vackra i kulningar och lockrop. Som artikulerat och tydligt sjunger på älvdalska precis som mer begriplig svenska. Dans avbryter meditation, och nästan självklart blandas turkiska toner in i arvet från Evertsberg.

Jag blir upprymd och högtidligt glad av ”Mikkelwenn”, ”Sväs Märtas kulning” och ”Tommos Kerstins Vallåt / Silder / Vallåtspolska”. Lena Willemark sjunger artikulerat och tydligt. Hon vill nå fram. Fiolen ger både rytm och melodi.

Men sättningen av musiker bidrar också till den här skivans höga betyg. Lena Willemark spelar och sjunger. Mikael Augustsson, bandoneón och dragspel, Leo Svensson, cello, Haci Ahmed Tekbilek, ney och mey, Verf Lena Egardt, fiol och Mikael Marin, altfiol.

Jag brukar inte sätta full pott. Men någon gång dyker en sådan skiva upp. ”Älvdalens elektriska” ger mig ett skönt lugn och en glädje över musiken. Finns det inte tusen folkmusikskivor som gör det? Ja, säkert. Men inte just nu. Nu är det en kulning en afton i Risberg som sätter blodet i rörelse.

Peter Dahlgren

Publicerad: 2006-09-26 00:00 / Uppdaterad: 2008-05-27 20:27

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #3867

11 kommentarer

Ed war sagt lioutskoj å få sio ien recension åv Lena Willemark ier å dagensskiva!

Medlem 2006-09-26 08:26
 

Miljöpartimusik för hembygdsromantiker i nyinköpta bostadsrätter i Vasastan. Kan nån upplysa om vad för instrument "ney och mey" är?

Medlem 2006-09-26 09:29
 

Ney är en lång kantblåst flöjt med mycket luftig klang, vanlig framför allt i Iran och Turkiet. Mey är också ett blåsinstrument med dubbelt rörblad (som på fagott och oboe, fast instrumentet är mycket mindre och röret mycket större) och en svårbeskrivet klang. Det kittlas i munnen när man spelar på det.

Medlem 2006-09-26 11:26
 

Vem f*n är Lena Willemark.. är hon känd eller?

Belo Medlem 2006-09-26 17:09
 

jag var i älvdalen på en fältvecka i lumpen. det var en av de värsta veckorna i mitt liv.

Medlem 2006-09-26 18:55
 

jag är från särna!

åh, kära buss 170, så många mil vi färdats tillsammans!

Medlem 2006-09-26 19:29
 

åh jag älskar folkmusik. mötörsågen kan bara hålla käften. mötörsågar är för mördare som bor i husvagnar. for belos information: lena willermark är känd för att spöa pojkar som använder stjärnor istället för a när de svär! peace

TheMarit Medlem 2006-09-26 21:30
 

Det här var typ det mest obskyra jag varit med om… Men det kanske är bra för dom som gillar fokmusik.

Medlem 2006-09-26 23:48
 

Grym platta! Hörde henne först när tidningen Lira hade med en låt på deras samlingsplatta. Underbar musik och vilken röst! ”Ditt Blå” är en drömlåt. Inte konstigt att hon vann en grammis för den här skivan. Mer folkmusik!

Andreas Oregistrerad 2007-06-01 02:40
 

Lena Willemark obskyr?! Den var kul.

mawi Oregistrerad 2009-06-17 18:26
 

obskyr

1. skum, tvivelaktig, suspekt; som är okänd, och har anledning att tvivla på
2. okänd för allmänheten; obetydlig

Medlem 2009-06-17 21:37
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig