dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Viktoria Tolstoy: Pictures of Me
Pictures of Me (CD) Viktoria Tolstoy
2006
ACT Music/BonnierAmigo
5/10

Plocka ner mer, tack

Lyssna

Sök efter skivan

Viktoria Tolstoys tredje album för tyska konceptbolaget ACT vägrar att stanna kvar. Med en bas av mer eller mindre ostiga cover-val, kryddat med en handfull nykomponerat är det en välspelad anrättning vokaljazz som inte stör mer än nödvändigt. Problemet är att det inte berör så särskilt mycket heller. Det är mest duktigt.

Jag tycker i och för sig att det är roligt att hon gör två Prince-tolkningar och att båda är relativt oväntade val – ”Te amo corazón” från hans senaste och ”Strollin” från ”Diamonds & Pearls”. Den första är dessutom en av albumets allra bästa tolkningar i en något nertonad, nästan bossigt avskalad version med försiktigt pianoklink. En låt som i original mest var outhärdligt smetig blir här riktigt bra.

Det finns ytterligare en handfull låtar som lyckas gott i mjukjazzlandet som är Tolstoys tryggaste hemvist. För när hennes röst testas i högre regioner trivs ljudvågorna inte alls lika bra i mina öron (lyssna på till exempel ”South”). Och när arrangemangen tar ut svängarna som i Seals ”Don't Make Me Wait” eller Van Morrisons ”The Way Young Lovers Do” och ska visa sig på styva storslagna linan vill jag bara skrika: ”mindre smakar mer”.

Men jag gillar den småhetsiga och pianodrivna tacklingen av ”I Can't Help It” som Michael Jackson spelade in på ”Off the Wall”. Och ”Green Little Butterfly” signerad producenten och cellisten Lars Danielsson tillsammans med Caecille Norby passar Tolstoy alldeles utmärkt och styr på ett mer försiktigt vis i en för skivan annan riktning med försiktiga elektroniska klanger i botten. Kanske finns det en väg vidare där?

Patrik Hamberg

Publicerad: 2006-09-13 00:00 / Uppdaterad: 2007-04-14 09:32

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #3850

4 kommentarer

moderatfrusmusik

Medlem 2006-09-13 09:31
 

Stackars recensent som måste lyssna igenom den här dyngan. Stackars, stackars.

sholko Medlem 2006-09-13 16:54
 

ha, jag instämmer med arg skåning.

Medlem 2006-09-13 19:53
 

South är den bästa låten och den är svinbra. Avundsjuka är ni för att ni inte kan lira som det här gänget. Kanonplatta!

Jazz och musikälskare Oregistrerad 2012-11-13 20:50
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig