dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Jurassic 5: Feedback
Feedback (CD) Jurassic 5
2006
Interscope/Universal
5/10

Söker en ny roll

Fyra år efter Power in Numbers och J5:s första skiva sedan Cut Chemist hoppade av bandet. De inleder skivan med att introducera sig själva igen och det är det som är det bestående intrycket av Feedback. Ett försök att hitta sig en ny roll.

Deras flow, som nästan får utryck av en ljudmatta, har alltid fascinerat mig. Och naturligtvis känns det igen här, men det är mörkare än vad det varit förut. Och det beror framför allt på att det inte längre bryts upp med de samplingar som Cut Chemist alltid fört med sig. De små detaljerna som alltid kryddat anrättningen, ofta fåniga och/eller läckra; men alltid något som lyft helheten.

Det är både en hyllning till den old school-hiphop de älskar så (som till Crash Crew i On the Radio) och ett försök att hitta in i den popvärld som Kanye West, The Neptunes och Black Eyed Peas rört sig i de senaste åren.

Och det är i sina utflykter i den världen de funkar sämst. Scott Storch producerar Brown Girl där de bjudit in Brick och Lace, men hela tjusningen med Chali 2na, Akil, Zaakir och Marc 7even tappas bort i ocharmigt studsig produktion som inte hjälper någon av dem framåt. Det låter mer som ett pliktskyldigt inhopp på någon annans skiva än ett J5-spår.

Det lyckas bättre när de är inne och knorrar på gammalt p-funk-territorium, men där är det istället nästan underproducerat så funken tyvärr inte riktigt luktar i alla fall. Det låter som om de känner själva att de inte riktigt är med längre, men istället för att acceptera den rollen och göra något briljant i väl ingådda skor försöker de lite desperat hitta in i något nytt.

Men innan jag begraver mig helt i negativa intryck så måste jag ändå konstatera att Jurassic 5 fortfarande levererar när de är som bäst. Gotta Understand där de faller varandra i rimmen som under gamla goda dagar. Eller när Nu-Mark tar fram Dap-Kings basgångar och licks i Red Hot, då är det bara att njuta.

Och det är inte utan att man saknar det Cut Chemist istället lämnat till sin solodebut The Audience's Listening. De är något större tillsammans än vad de är var för sig.

Kal Ström

Publicerad: 2006-09-10 00:00 / Uppdaterad: 2007-04-20 10:29

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #3847

2 kommentarer

Jurassic 5 SKA vara bakåtsträvande, konservativa och föga överraskande, det är då de är som bäst. De påminner mig om den härliga daisy age-tiden med lirare som De La Soul och A Tribe Called Quest, folk som inte tar hiphopen på lika stort allvar som så många andra i (ungefär) samma genre. Den där lekfullheten gillar jag. Jurassic 5 framför 50 Cent alla dar i veckan.

Nya skivan har jag dock inte hunnit höra… men kommer det ens i närheten av "Concrete Schoolyard" och andra gamla godingar så är det såklart jävligt bra.

Medlem 2006-09-10 00:11
 

Sa vi att de kommer till Sverige snart?

Hängsle och Skärp Medlem 2006-09-10 10:13
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig