dagensskiva.com

48 timmar

Gästrecension

The Libertines: The Libertines
The Libertines (CD) The Libertines
2004
Rough Trade
9/10

”An ending fitting for the start …”

Lyssna

Sök efter skivan

Så börjar ”Can't Stand Me Now”, första spåret på The Libertines själbetitlade album, där Pete Doherty och Carl Barat redan verkar ha insett det öde som bandet stod inför. Historien känner ni säkert till vid det här laget, bandmedlemmarna gick skilda vägar när drogerna tog över Dohertys liv.

Jag vill mena att The Libertines har inspirerat flera engelska band som just nu håller på att slå igenom på riktigt, till exempel The Arctic Monkeys, och som tur är har inte de båda genierna som en gång var The Libertines pulsåder slutat göra musik. Att Carl Barat bildat Dirty Pretty Things och Pete Doherty Babyshambles har väl varenda kotte som någon gång läst nöjessidorna i en kvällstidning hört talas om.

Men när den här skivan gjordes var The Libertines fortfarande ett komplett band som i sina bästa stunder gjorde gudabenådad musik. Utvecklingen från föregångaren ”Up the Bracket” hade gått framåt och Libertines besannade verkligen klyschan att musiker behöver lite demoner för att kunna skapa någonting riktigt stort. De två inledande ”Can't Stand Me Now” och ”Last Post on the Bugle” är smärtsamma historier om en vänskap i oundvikligt sönderfall, så starka att man känner frustrationen i varenda sekund av Carls sång och gitarrspel och den drogade hopplösheten i Petes dito.

Skivan fortsätter med idel starka spår på samma tema och den rock som de båda genierna Doherty och Barat skapar håller absolut toppklass, och på något sätt är det omöjligt att inte bli berörd av varenda låt. Jag köpte den här skivan när jag var i England under hösten 2004 och har fortfarande inte tröttnat på att höra den, detta mycket tack vare att låtarna är otroliga konstverk, men även deras olika grad av tillgänglighet gör skivan till en ny upplevelse varje gång. Jag hade till en början väldigt svårt för flera spår, till exempel ”Don't Be Shy” och ”The Ha Ha Wall”, medan andra satt klockrent från första lyssningen. Skivan avslutas med ”What Became of the Likely Lads” och i och med de avslutande orden What became of forever? / We'll never know … blir det uppenbart att det band som kunde ha blivit ett av vår tids största inte ville fortsätta.

Jag vet inte om jag kan kalla den här recensionen för objektiv, eftersom det är som att samtidigt recensera historien om hur The Libertines splittrades, men det är svårt att tänka bort den tragik som har följde det här bandet in i slutet. Jag ger dock inte skivan högsta betyg, enbart på grund av att jag vill gå lite på intrycket man får vid de första två-tre genomlyssningarna.

Jag tror inte att det är många som har missat det här bandet, men om det är någon som har gjort det och är sugen på lite av 2000-talets viktigaste musikhistoria så rekommenderas den här skivan varmt!

Adam Eriksson

Publicerad: 2006-08-19 00:00 / Uppdaterad: 2006-08-19 00:00

Kategori: Dagens skiva, Gästrecension, Lördag, Recension | Recension: #3809

17 kommentarer

Suck, ännu en Örebroare…

Medlem 2006-08-19 00:00
 

Fy fan ända in i helvete vad trött jag är på att namnet Pete Doherty dyker upp överallt, hela tiden och alltid. Som farfar Simpson skulle ha sagt; "For shame!"

Medlem 2006-08-19 00:17
 

Seth Cohen: Nog för att Linköping har ett ö i namnet, men jag visste faktiskt inte att vi (jag och Peter är de enda kvarvarande Örebroarna) redan införlivat Linköping i vår stad.

Eller menade du Pete Doherty? Han har nog aldrig varit här.

Kal Ström Redaktionen 2006-08-19 01:01
 

blir så jävla less på alla som automatiskt när dom hör Pete Doherty blir arg.. Skit i allt som skrivs NU, denna skiva gjordes för 2 år sedan, det är väl snarare pga händelserna som gjorde att Libertines splittrades som gjort media intresserade, The Libertines är mer än Pete Doherty.. Och det är förbannat bra!

Medlem 2006-08-19 01:12
 

grejen är den att, denna skiva inte kommer i närheten av deras första skiva 'up the bracket'. en jämförelse kan göras; marie serneholt och sgt peppers, typ. det är synd att inte fler förstått storheten med up the bracket

euroboy Medlem 2006-08-19 04:03
 

Varför skall ni skriva om denna platta? Allt med Doherty och Libertines är ju söndertjatat till föbannelse.

Medlem 2006-08-19 10:27
 

Finns det verkligen folk som gillar the libertines längre?

Jo, recensenten kan nog behöva vidga sina musikaliska vyer en smula.

Medlem 2006-08-19 10:49
 

Jag gillar den här plattan, lite i smyg sådär.

Medlem 2006-08-19 11:11
 

Klart det finns folk som gillar Libertines fortfarande, mig inräknat, för att de gjorde jävligt bra musik. Min favorit är dock Up The Bracket.

Medlem 2006-08-19 11:30
 

helt underbar skiva!

Medlem 2006-08-19 12:08
 

up the bracket är bättre. bättre än babyshambles och bättre än dirty pretty things.. och marie stenholt..

Medlem 2006-08-19 12:12
 

Ja denna skiva, liksom Up The Bracket, är sannerligen fantastisk. Carl och Petes nya band håller väldigt hög klass de också, men kommer alltid vara något speciellt med Libertines för mig.

Medlem 2006-08-19 13:56
 

Synnerligen överskattat skiva. Har 3-4 helt ok låtar men resten är för mig helt intetsägande och ospännande.

Medlem 2006-08-19 15:43
 

fan va trött jag e på att grandpa simpson dyker upp överallt

Medlem 2006-08-19 15:57
 

Fan, jag har alltid undrat vad för band den där Pete är med i. Och Libertines har man ju hört nämnas nån gång. Men nu klickar det, tack Adam.

Medlem 2006-08-19 17:30
 

Fy fonken. Still 2000-talets bästa skiva. up the bracket är så nedra bra, men romantiken slår lite bättre i den här.
(Jaja, det finns andra bra skivor från det här århundradet men fortfarande kommer de inte i höjd med vad The Libertines åstadkommit) Håller ni inte med kan ni ju åtminstone komma med bättre förslag :P
Och vad är det här med Örebro och The libertines? Jag kommer faktiskt därifrån men jag trodde alla där lyssnade på Hardcore och sånt skit(flyttat därifrån numera).
Sammanfattningsvis: The Libertines – The Libertines är årtusendets hittills bästa platta.

Henrik Oregistrerad 2007-09-21 22:22
 

The Libertines!
SHIT!
Så jäääkla bra!
Älskar Up The Bracket; What a waster, Time For Heroes och The Good Old Days.

The Libertines Oregistrerad 2008-08-01 00:34
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig