dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Woven Hand: Mosaic
Mosaic (CD) Woven Hand
2006
Glitterhouse/Playground Music
9/10

Knappast ett mirakel

Lyssna

Sök efter skivan

Volymen är hög. Pulserande ljud pumpas ur högtalarna och sprider sig som mörka vibrationer genom golvet, upp genom mina fötter och vidare ut i varenda liten cell i min kropp. Tills hela jag fylls upp av den återhållet hetsiga musiken. Förtrollande monoton ibland, explosiv ibland. En fundamentalt omskakande upplevelse.

David Eugene Edwards grubblar igen.

Woven Hand släpper ”Mosaic” mitt i sommarens kulmen. Luften står still och temperaturen letar sig stadigt uppåt. Humlor surrar och barn skrattar i min närhet samtidigt som jag fångas av de drabbade toner den här skivan sprider. Det är något av en frontalkrock. Soldoft och immade glas möter ångest och syndaflod.

Musiken låter som den brukar. Krävande, på gränsen till hypnotiskt framkallar David Eugene Edwards och hans musikanter livsfarliga toner från dragspel, orgel, banjo och andra instrument. Nordamerikansk folklore möter medeltida melodier och kolsvart goth. Lika maniskt som vanligt luftar sångaren sina flerbottnade tankar om livet och Gud. Gammaltestamentligt tungt och svårt.

David Eugene Edwards närmar sig allt mer något slags munkliknande tillstånd. Med hjälp av medeltiden gör han musik som blir allt mer övertygande. Ungefär som hammarslag som obevekligt slår spikarna längre och längre in i korset.

”Slota Prow” är så läskig att jag knappt vågar lyssna. ”Truly Golden” så vacker att jag knappt vågar sluta. Skivan håller mig i ett hårt grepp från första till sista låt. Så övertygande. Så oförlåtande. Så bra att synden jag inte tror på plötsligt känns ok att bära.

Jag kan fortfarande inte beskriva hans musik utan floskler. Men jag misstänker att det är med David Eugene Edwards som med hans Gud. För de som tror är det självklart. För den som inte tror är det svårt att förstå.

Mäster Edwards lärjungar lär inte tappa tron. Snarast få den stärkt. ”Mosaic” är knäckande bra.

Knappast ett mirakel.

Fredrik Welander

Publicerad: 2006-07-09 00:00 / Uppdaterad: 2006-07-09 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #3768

9 kommentarer

Lysande skiva!

Medlem 2006-07-09 00:26
 

livsfarliga toner från dragspel, orgel, banjo och andra instrument

Medlem 2006-07-09 02:05
 

Ett givet köp!

Medlem 2006-07-09 12:27
 

fin recension. instämmer helt!

Medlem 2006-07-09 12:47
 

En fantastisk skiva. Så här tyckte jag: http://www.musiklivet.com/v2/site/recensioner_detalj.asp?ID=433

Medlem 2006-07-09 13:38
 

När han flummar loss i Slota prow och den efter detta går över i Full armour så har jag svårt att tänka mig att karln är kristen. Musiken är ju fan obehaglig och illvillig på ett fullständigt genialt sätt.

Erik Oregistrerad 2008-12-20 00:21
 

La in plattan i MP3:an igen. Låtarna hamnade på random. Först hamnade Little Raven och efter den kom Slota Prow. Knappt jag vågade lyssna vidare efter det. Det är så fantastiskt så att jag nästan tjuter.
Dee är på samma geniala nivå som Arioch.

Erik Oregistrerad 2009-09-10 23:10
 

Får bli nattmusiken i natt tack vare din kommentar, Erik.

Någon lattjo black jag borde ge ett öra till på senaste tiden förresten? Fick Root med posten nyss, som Lars Martinsson skriver om i nya Close Up, klart intressant, särskilt första plattan.

Tomas Lundström Redaktionen 2009-09-10 23:21
 

Hehe. Den sömnen blev väl till mardrömmar kan jag tänka. Får se vad karln hittar på nu med Woven Hand. Jag blev besviken efter Ten Stones då 90% av all mystik abrupt försvann.
Ett hopplöst underskattat band tycker jag är tyska Lunar Aurora. Deras sista platta innan de la ner heter Andacht och den är nog deras bästa. Root har jag faktiskt aldrig hört, men sångaren är väl redo för rollatorn kan jag tänka. Kanske vettigt ändå.

Erik Oregistrerad 2009-09-11 09:56
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig