dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Nelly Furtado: Loose
Loose (CD) Nelly Furtado
2006
Geffen Records/UMG
7/10

Radikalt genrehopp

Lyssna

Sök efter skivan

Äntligen går saker åt rätt håll. Det etnostickade regnbågsfärgade fodralet har ersatts av en dress som klär kanadensiskan Nelly Furtado betydligt finare. För att ge karriären en puff i ny (och oväntad) riktning har celebra Timbaland placerats bakom spakarna. Och med världens kanske främste R&B-producent lämnas det inte mycket utrymme åt singer/songwriter- och folkloreutsvävningar.

Jag vet att det är många som är missnöjda och tycker att Nelly Furtado svikit någon sorts högre ideal, ”sålt sig” till den onda kommersialismen eller försökt kopiera Gwen Stefanis nydaning. Men hennes röst, som tidigare varit så gnällenerverande, kommer först nu till sin rätt. Pretentionerna är mindre men lekfullheten densamma. Resultatet av hennes låtskrivartalanger i kombination med Timbalands professionalism är nästintill lysande.

”Maneater” är ett utmärkt singelval med sin hjärnklistiga refräng och basen som är så karaktäristisk för Timbaland. ”Do It”, ”Say It Right” och ”Wait For You” visar att den bohemiska ådran går utmärkt att förena med rolig musik. Det är både dansgolvsdans och indiska toner. Skivans avslutande spår, den infernaliskt fina ”All Good Things (Come To An End)”, är också det bästa. Men så har ju Chris Martin varit med och skrivit den också. Några småtrista popballader drar ner betyget, men större delen av skivan är värd en hård repeatomgång.

Jag har för övrigt inte sett videon till vare sig ”Promiscuous” eller ”Maneater” men jag har förstått att många har åsikter om dem. För att plagiera en viss Laleh-recension: Bara sexiga R&B-videor på MTV kan göra så många så arga.

När det gäller musiken har Nelly Furtado aldrig låtit bättre.

Agnes Arpi

Publicerad: 2006-07-02 00:00 / Uppdaterad: 2006-07-02 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #3761

8 kommentarer

Står Hall & Oates som kompositörer till Maneater?

Vem vet att Torbjörn boxas?

Well, källan ser ut som en kines.

Medlem 2006-07-02 04:57
 

Jag vet inte om man kan påstå att det här är något 'radikalt' genrehopp. Sanna Nelly Furtado-kännare vet väl att Furtado är en gammal rappare och inte alls något plagiat av Gwen Stefani eller liknande.

Patricia Medlem 2006-07-02 06:07
 

Den här skiva ska lätta kollas upp säkerligen en av de bättre kvinnliga albumen tillsammans med Regina Spektor

Maniator är ju super-svängig och skön

Medlem 2006-07-02 06:37
 

Jag tyckte förra skivan var jättebra. Efter vad jag läst om den här har jag knappt någon lust att ens lyssna på den.

Jag tycker inte att Nelly "sålt sig", men jag måste erkänna att jag är lite besviken på den väg saker och ting verkar ha tagit.

Medlem 2006-07-02 09:55
 

Primal: Nej, det gör de inte.

Patricia: Hennes gamla rap"karriär" har väl inte direkt märkts av på de två tidigare skivorna.

Agnes Arpi Medlem 2006-07-02 10:53
 

Fröna till övergången från folknånting till högteknologiskt r'n'b-klubbsväng såddes väl på många sätt i och med att Timblanad remixade (med lysande resultat) första albumets "Turn Off the Light". Definitivt värd att kolla upp för alla som gillar "Loose". Bra att de bestämde sig för att ett fortsatt samarbete var en bra idé.

Ola Andersson Redaktionen 2006-07-02 15:54
 

repeat repeat repeat..

mmm.. i like it !

Medlem 2006-07-03 13:46
 

Herregud är det nån slags masspsykos bland recensenter som pågår?

Medlem 2006-07-11 23:25
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig