dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Helt Off: I huset
I huset (CD) Helt Off
2006
Juju Records/Playground
6/10

Jodå rätt gött faktiskt

Lyssna

Sök efter skivan

Det spelar egentligen ingen roll hur många gånger jag eller någon annan skriver att det här i första hand är Måns Asplunds och Jens Reschs grupp. Så fort någon säger att Jason Diakité är med blir det ändå alltid Timbuktus reggaeprojekt. Hur orättvist det än är. För M.O.N.S. och Chords är dessutom nästan lika viktiga delar av Timbuktu som Jason är. Att han den lille brune spelar andrafiolen i Helt Off råder hur som helst inga tvivel om.

Den dag någon gör skånsk reggae utan att någon nämner Peps känns fortfarande långt borta. Visst vilar Peps-arvet tungt över texter och produktion även här, med tillägget att M.O.N.S. tjocka funkblod flyter genom Helt Off-kroppen. Det är rätt gött faktiskt.

Precis som senast handlar det om en blandning av eget och lånat omtolkat. Den här gången blir The Itals ”Truth Must Reveal” till ”Säg som det e” (not till Juju: vill ni ha en lektion i hur man skriver titlar på svenska respektive engelska är det bara att ni hör av er, jag är inte särskilt dyr som språkkonsult) och Toots & The Maytals ”One Eyed Enos” görs om till ”KO”.

Ja jag kan störa mig på den schablonartade vänsterromantiken i texterna. Där bjuds inga större överraskningar direkt. Det frågas om man ”e lönsam lille vän”, det skanderas att ”det brinner i Paris igen … snart brinner det i Rosenbad” och så vidare. Ja jag vet, det handlar om genretrogenhet. Men orka då. Kanske är det därför en söt liten kärlekstext som den till ”Tvåsam” känns så uppfriskande. Så ge mig lite mer lovers-lyrik på svenska nästa gång, tack.

Patrik Hamberg

Publicerad: 2006-06-19 00:00 / Uppdaterad: 2007-04-16 10:29

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #3747

6 kommentarer

en mycket bra cd.. borde få högre betyg . typ 8

Medlem 2006-06-19 11:18
 

"Den dag någon gör skånsk reggae utan att någon nämner Peps känns fortfarande långt borta."

Ja, jag lyckades inte heller: http://www.musiklivet.com/v2/site/recensioner_detalj.asp?ID=436

Medlem 2006-06-19 17:35
 

Inte ens här:

http://www.skawars.nu/?action=view&p=record&id=131

Men för att återgå till plattan som recenseras här så är 6/10 ett hyfsat betyg, fast kanske åt det lite snålare hållet. Lustigt bara att ingen prickat in likheten med Gyllene Tiders ljudbild.

Nuff Medlem 2006-06-19 22:10
 

Men Tvåsam är ju den värsta "Ville, Valle & Viktor"-vänsterromantiken? Med det inte sagt att det inte är en otroligt skön låt. Men den är väldigt 70-talskorrekt.

Medlem 2006-06-20 09:28
 

men orka på sig själv. hela texten stinker surgubbe.

Medlem 2006-11-13 13:25
 

Tycker nog att den förtjänar 7-8.

Jim Profit Oregistrerad 2007-07-27 13:49
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig