dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Ebb: Loona
Loona (CD) Ebb
2006
Gaymonkey Records
8/10

Finstämd laptoppop

Lyssna

Sök efter skivan

Enligt Ebb, eller Engelbrekt Berg som han heter i passet, har mycket av inspirationen till debutskivan Loona hämtats från skogarna och naturen i Norrbotten där han vuxit upp. Har man någon gång upplevt de täta skogarna och vidsträckta omgivningarna där förstår man precis vad han menar. Inte så att Loona är ren naturromantik men Ebbs musik är även den en blandning av stundtals täta rytmer och vidsträckta ljudlandskap.

En musik som, precis som bilderna i texthäftet, är sparsmakad och lätt ödslig samtidigt som den är också är innehållsrik och fylligt detaljerad. Ofta med ett stänk norrländskt eller om man så vill svenskt vemod och svalka i de vackra låtarna. Byggd kring en kombination av akustisk gitarr, statiskt knastrande trädtoppssus, bubblande rytmer och svävande elektroniska slingor.

Ebbs melodier är en kombination av vänliga mjuktrallande popdängor och mer melankoliska lägereldsballader. Allt spelat, producerat, arrangerat och sammanfogat av Ebb själv. En av de riktigt stora styrkorna med ligger i växelspelet mellan skörheten och de drivande melodierna. Att Ebb, som i suggestiva Silent Lucy, vågar bryta av och i princip lösa upp låten innan den pumpar igång igen fast med ett ännu starkare groove. Väldigt snyggt, väldigt vackert.

Variationen är ytterligare en sak som lyfter Loona. För även om den genomgående känslan är densamma skiljer sig låtarna åt rejält i uttryck. I’m All Made of Music och Life Is On TV är båda starka poplåtar men där den första kombinerar en sugande basgång, ekande synthknorrar och falsettsång är Life Is On TV betydligt varmare. Berg sjunger på ett mer intimt sätt och den påminner om de bästa José González-spåren från Zero 7:s nyligen släppta The Garden. Och om någon nu undrar så är det ett väldigt positivt omdöme.

Här ryms också ambienta ballader som Minau, drum’n'bassrytmiska duon Keep Or Nothing och In Beauty och stråkspetsad hjärtsnörpande vacker technomelankoli stöpt i renaste Sigur Rós-form i When Dusk Begins där en ylande synth så sakteliga lyfter låten och låter den glida ut i en stjärnbeströdd kristallklar vinternatt.

Tydligen är Berg vid sidan av musiken även möbelsnickare. Om de möbler han skapar har den minsta likhet med musiken måste de vara osedvanligt vackra. Loona är nämligen förutom en fullständigt strålande debut även känsligt elektroniskt popsnickeri av allra finaste klass.

David Drazdil

Publicerad: 2006-06-16 00:00 / Uppdaterad: 2007-04-23 09:29

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #3744

8 kommentarer

Himlarns mäktigt att vara först.

Ska ta och höra lite pån danne skivan.. Verkar ju vara bra skit.

Ingen recension på Carpark North's senaste än?

Nehepp…

Medlem 2006-06-16 00:06
 

Apbögigt bajs?

Medlem 2006-06-16 00:28
 

Mycket, mycket bra skiva detta. Min senaste favorit här hemma.

Medlem 2006-06-16 00:44
 

Det bästa jag hört på länge!!!!!

szyslak Medlem 2006-06-16 12:20
 

Oj. Det här måste jag definitivt kolla upp.

Medlem 2006-06-16 18:53
 

det kunde ha varit intressant, men det finns inga melodier. för mig låter det stundvis vackert, men oftast bara slätt och tråkigt. Khonnor är mycket mer intressant.

Medlem 2006-06-16 20:43
 

desertus: jag tycker tvärtom. khonnor är snarare bara slätt, tråkigt och utan fina harmonier melodier.

Medlem 2006-06-16 22:35
 

Engel, lägg ner xD
Du och jag kan starta deathcore band i skolan istället :)

Joe Dahlberg Oregistrerad 2011-02-09 22:26
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig