dagensskiva.com

48 timmar

Text

Fotbolls-VM har börjat!

Så är det dags då. För det där som tar över världen vart fjärde år och som får (företrädelsevis) vuxna män att återvända till kottkrigsstadiet.

Försök inte. Ni vet vad jag menar.

Det betyder att en väldigt stor del av den manliga (och en alldeles för stor del av den kvinnliga) populationen kommer att supa sig till apstadiet extra mycket. Några kommer till och med att komma ut på den andra evolutionära sidan och ägna sig åt att slå sönder varandra och andra. För att man vann. För att man inte vann. För att det är kul att slåss. Den där tillfredställelsen som bara verkar infinna sig om man slåss om en sport som går ut på att sparka boll. Eller om man reclaimar gatan och Achmeds pizzeria.

Andra kommer att suga upp all information som bara finns om alla lag och alla spelare (i bekantskapskretsen talas om att ha inte mindre än fem (5) VM-bilagor, så att man verkligen, verkligen, verkligen inte ska missa något). Det kommer att analyseras och analyseras och analyseras. Det kommer att räknas blåmärken, nickar, skallade fotografer, missade straffar, avsparkade skenben och förlustbortförklaringar. De verkliga proffsen skaffar sig dessutom ett par program på datorn som tar hand om all statistik och ser till att man kan skriva ut informationen i snygg och tvådimensionell 3D.

Sedan finns det förstås också den icke försumbara delen av världens fotbollsfans som kommer att ägna en stor del av tiden åt att, ännu en gång, verkligen, verkligen, verkligen ta tag i fotbollens kulturella aspekter. Djupa samtal om det ändå inte var så att Platon och hans homies kom fram till de flesta av sina idéer när de kickade lite fotboll. Långa, ingående förklaringar om varför det mesta inom fotboll kan ses som metaforer för livet självt. Eller vafan, hur fotboll faktiskt, när man kommer till kärnan, är det närmaste mänskligheten någonsin kommit att förklara tillvaron. Meningen med livet.

Herregud. Det handlar om några människor som kickar boll.

Allt det här kommer att dissekeras och presenteras till leda. Inte minst på tv. När det inte visas bilder på killar som spelar boll kommer det att pratas om killar som snart ska spela boll eller om killar som just har spelat boll. När man inte har något mer att säga om killar som ska spela boll, har spelat boll eller som just nu spelar boll kommer man prata om killar som spelade boll för länge sedan och killar som spelade boll för ännu längre sedan. Sedan kommer folk tycka saker om killar som spelar boll och om killar som tycker saker om killar som spelar boll.

Ja. Vi kommer att få se Thomas Ravelli. Ja. Vi kommer att får höra ”När vi gräver guld i USA”.

Gissningsvis kommer vi även att få se han som heter som jag sitta och rita pilar och ringar och förklara varför allt gått mycket bättre om den här ringen hade sprungit runt bakom de två andra ringarna och sparkat den tredje ringen i skrevet. Ladda videon.

Fördelen med allt det här, för oss som tycker att sport i allmänhet och fotboll i synnerhet är sysselsättning för boskap och mutanter, är förstås att en massa tid som kanske annars hade lagts på att titta på tv eller läsa tidningar nu kan användas till vettigare saker.

Som att lyssna på musik.

Och eftersom fotboll i grund och botten är en homosport passar det väl utmärkt att ägna en väldig massa tid åt något liknande.

Disco.

Jag vet inte om Ghana har någon officiell fotbollslåt i år. Om de har en kan den åtminstone inte vara sämre än vår, så mycket vet jag däremot. Det jag också vet är att om vi hade skrivit 1979 just nu så hade Ghana definitivt tagit hem fotbollsmusikbucklan.

Det var då som Sidiku Buari spelade in drygt 40 minuter afrikansk disco av allra bästa sort. Väldigt mycket Philadelphia International-vibbar. Xylofoner och fantastiska stråkar som hämtade från soldäcket på ”Love Boat”. Wacka-wacka-wacka. Stämningar från Shafts bakgator. Livssprudlande O'Jays-pianon. Massiva hi-hat-väggar. Och sång fylld med mer solsken än valfri retuscherad resekatalog.

”Disco Soccer”.

Bara titeln är roligare än hela Tysklands-spektaklet.

Men det finns faktiskt ytterligare en koppling till fotboll och VM. Sidikus son Malik är tydligen med i Ghanas landslag. Egentligen bryr jag mig ungefär ingenting om huruvida han kommer att spela eller hur det går för Ghana. Men visst. Med en sån pappa förtjänar han väl ändå visst stöd.

Go Ghana.

Ni som följer matcherna kan väl berätta för mig hur det går.

Ola Andersson

Publicerad: 2006-06-12 00:01 / Uppdaterad: 2006-06-12 00:01

Kategori: Krönika

13 kommentarer

Är du homosexuell på riktigt, eller skulle du bara vilja vara det?

brus Medlem 2006-06-12 01:13
 

"Herregud. Det handlar om några människor som kickar boll."

Tur du inte skrev det där för sent, då hade jag kanske läst hela..

Medlem 2006-06-12 12:30
 

Missade jag din hyllningstext till ZTV när de slängde ut fotbollen eller skrevs den aldrig?

Medlem 2006-06-12 13:59
 

brus: That's for me to know and you to find out.

promenad: Du menar när ZTV i princip reducerades till strömmade sändningar över nätet? Comhem har kickat ut ZTV ur grundutbudet så jag har inte haft möjlighet att titta. Webbsändningarna hackar så mycket att det varit otittbart de gånger jag provat.

Ola Andersson Redaktionen 2006-06-12 15:12
 

Den här texten sammanfattar ungefär allt jag vet om Ola. På ett fint sätt.

Medlem 2006-06-12 16:02
 

Sant som du skriver. Men å andra sidan kan samma text (första två styckena) skrivas om musik. Minus allt på objektnivå det vill säga.
90% av det vi gör är löjligt skräp. både musik och fotboll inräknat. Men jag trivs med båda

Medlem 2006-06-12 21:59
 

»Gissningsvis kommer vi även att få se han som heter som jag sitta och rita pilar och ringar och förklara varför allt gått mycket bättre om den här ringen hade sprungit runt bakom de två andra ringarna och sparkat den tredje ringen i skrevet. Ladda videon.«
Ola är briljant. Precis som sin ritande namne.

Medlem 2006-06-12 22:56
 

Så sant skrivet Ola.
Amen.

Medlem 2006-06-12 23:03
 

"for you to find out" -det är väl det brus försöker med.. genom att "finda out" om ola är homo eller inte genom att fråga honom.vad ska brus annars göra? trycka in sin dolme i olas arse och lyssna om ola säger "aj" eller "åh" ?

Medlem 2006-06-13 14:58
 

Boateng – Tre poäng?

Medlem 2006-06-13 22:26
 

Skitbra skiva Ola. Kom till Berns den 20e så kanske du får höra den ;)

Medlem 2006-06-14 17:02
 

Jag är apigt less på när sport kallas homo, sådär.

Medlem 2006-06-16 17:47
 

[...] I’m Ready (Buari har ju dessutom gjort ett album med den briljanta titeln Disco Soccer som jag skrev om i anslutning till senaste fotbolls-VM). Liksom låtar med Bumblebee Unlimited, Eli’s Second Coming, Universal Robot Band, Pam Todd [...]

 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig