dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Hello Saferide: Would You Let Me Play This EP 10 Times A Day?
Would You Let Me Play This EP 10 Times A Day? (CD) Hello Saferide
2006
Razzia
8/10

Vardag som visa

Lyssna

Sök efter skivan

Det är säkert en slump, men av någon anledning finns det ett ord som passar in på precis alla jag känner från Sundsvall och Östersund. Det handlar om en slags subtil humor, om något stillsamt underfundigt som hittas mellan raderna, ett sätt att betrakta världen; eftertänksamt, distanserat, med värme. Ordet är quirkyness och ja, jag vet att det inte är svenskt. Men jag kommer inte på vad den bästa översättningen är. Så låt oss stanna där, och låt mig gå vidare till Annika Norlin och den EP hon under sitt artistnamn Hello Saferide släpper den 14 juni.

”Would You Let Me Play This EP 10 Times A Day” är fem sånger som ursprungligen skrevs för att framföras live på turné men som nu fastnat i både publikens och Hello Saferides hjärtan så till den milda grad att de spelats in på en EP. Och det slår mig hur Hello Saferide, ursprungligen från Östersund, har precis just det där. Det där jag inte vet vad jag ska kalla förutom just quirkyness.

Hello Saferides texter handlar ofta om det allra högst vardagliga. Som att kolla i en skivsamling eller ta en sovmorgon eller äta en macka på ett café. Sånt som för en annan är så urbota tråkigt att beskriva att man inte ens gör ett försök, man bara vet att den eventuella lyssnaren skulle somna innan första meningen var avslutad. Hello Saferide däremot, både försöker och lyckas storslaget, hittar nya perspektiv på gamla och ytterst välbekanta företeelser, får dem att kännas som en smärre sensation och aha-upplevelse utan like.

Ett exempel är ”The Quiz”. Vad enkelt det vore, har nog många med mig tänkt, om man i stället för att smyga som katten kring het gröt när man lär känna en ny vän, eller kärlek, tog tag i saken på en gång och ställde alla de där frågorna man förr eller senare oundvikligen behöver få svar på. Är du en sån som pratar mitt i TV-program? Fäller du sexistiska kommentarer på fyllan? Kan du sova om jag gnisslar tänderna? Får du panik om jag säger att jag tycker om dig? Det vore så praktiskt, men lik förbannat gör man av olika sociala anledningar aldrig just så. Men visst har man tänkt tanken. Och så skriver Hello Saferide en sång om saken. Och får mig att förtjust utbrista JA JUST DET, som hade hon förklarat metafysikens lagar.

Det är samma sak med ”2006″, en söt popdänga med en urcharmig melodikaslinga som för övrigt spelas flitigt på svenska radiostationer just nu. En sång om att vakna på nyårsdagen med ett blåmärke på armen man inte minns hur man fick och konstatera att det högst troligen kommer bli ännu ett år då inga nyårslöften kommer att hållas. I alla fall inte det där om att ringa till mormor lite oftare. Och inte heller det om att lära sig nya ord varje dag. För att inte tala om klassikern om mer motion och mindre alkohol. Känner ni igen er? Jomen jag sa ju det. Hello Saferide. Östersund. Quirkyness.

Förpackningen är, precis som på debuten ”Introducing Hello Saferide”, mjukt vadderad vispop och även här finns Maia Hirasawas lena stämma bredvid Annikas. ”Would You Let Me Play This EP 10 Times A Day” är en rar EP att ta med sig in i sommaren 2006.

Carolina Setterwall

Publicerad: 2006-06-06 00:00 / Uppdaterad: 2006-06-06 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #3734

12 kommentarer

Jag är minsann också från Östersund.

Medlem 2006-06-06 00:12
 

Fiasko!

Jag hade förväntat mig något ondare en dag som denna.

Medlem 2006-06-06 00:18
 

Va fan ska hon i Göteborg och göra när jag åker till Roskilde, helsike också.

Medlem 2006-06-06 00:49
 

ytterligare en bra recension från Carolina.

inte hört nåt från EP:n, men man blir ju lite nyfiken.

Medlem 2006-06-06 07:59
 

engwar:

tack snälla. på http://www.myspace.com/saferide kan du ladda ner The Quiz. Hos mig funkar det inte att streama direkt, vet inte om det är av samma orsak som att jag måste lägga till filändelsen mp3 själv när jag har laddat ner filen för att kunna lyssna.

Carolina Setterwall Medlem 2006-06-06 10:34
 

Den The Quiz är svinigt bra, bättre än den nya singeln. Har lyssnat på den jädrans massa sen swedesplease la ut den.

Medlem 2006-06-06 10:41
 

Hela den här vågen med "blodfattig" och väldigt utslätat popmusik (elektronisk eller inte) från Sverige ÄR extremnt tråkig och ointressant.

Man Ray Medlem 2006-06-06 13:10
 

Rito city blues, c'mon!

Sven-Erik Magnusson Medlem 2006-06-06 17:14
 

Bra och trevligt skrivet! Precis som en positiv recension skall fungera så får Carolina mig att vilja höra den här ep:n.

Fantastisk titel för övrigt, men det kan inte Carolina gärna få äran för. *)

Medlem 2006-06-06 18:26
 

Jag har börjat tycka bättre och bättre om Hello Saferide måste jag säga.

Hoppas att Maia Hirasawa släpper en skiva snart också.

Medlem 2006-06-06 21:11
 

jag gillade hello saferides senaste skiva. har inte hört EPn. Hello saferide är sådär mysig och mystisk.

Medlem 2006-06-15 11:47
 

the quiz är så fantastiskt bra att jag är arg för att jag inte själv har skrivit den…

Medlem 2006-10-19 14:59
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig