dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Meldeah: Azalea Road
Azalea Road (Demo) Meldeah
2006
NBS records
7/10

Soul från Värmland, finns det?

Lyssna

Sök efter skivan

Tydligen. Meldeah är beviset.

Efter en evighet med olika mp3-filer spridda på diverse internetsidor, x antal samarbeten med andra kämpande entusiaster (med varierande resultat) och diffusa rykten om EP-släpp har Meldeah tillsammans med producenterna Duggud och Prov P äntligen lyckats knåpa ihop en femspårsskiva.

Med en sådan lång upptakt kan det bli väldigt bra. Det kan också bli överarbetat eller inte någonting alls, som i fallet D'Angelo (ja, jag är lite bitter på hans anala perfektionistbeteende, burgarfrossande och knarkeskapader, som jag antar ligger till grund för allt lösryckt skvaller om den där jävla tredje skivan som aldrig kommer, men det är en annan historia).

Men ”Azalea Road” är varken överarbetad eller pretentiös. Mina favoriter är de tre Prov P-producerade låtarna, kanske främst för att jag inte kan nationalitetsbestämma soundet (det är ju alltid trevligt när engelskspråkig svensk musik inte direkt associeras med Åbro, Swedish meatballs och kungligt uttal). ”You & Me” och ”Mindblowing” ger prov på när de olika element en låt består av smidigt kompletterar varandra. Det svänger, kort sagt.

”Who Will Feed The Ducks?” är skivans höjdpunkt, med sin jazzkänsla och söta text. Helheten hade dock tjänat på färre stämmor. Meldeah har en röst som inte går av för hackor, men det låter hon oss bara ana. Det är spröda stämmor där hon hade kunnat sjunga ut, helt ensam. Hon har tillräckligt med talang för att kunna vara sparsmakad, istället för att gömma sig bakom ljud i överflöd. Men det är en parantes i ett välljudande sammanhang. Det här är vacker musik, skön att luta sig tillbaka till och perfekt att spela efter en lång arbetsdag.

Finstämt, mysigt och snällt i all ära – soulmusik låter ofta så – men jag kan inte låta bli att fundera över hur Meldeah hade klarat sig över ett mer vågat beat. Eller varför inte med ett helt band? Med ”Azalea Road” visar hon att det finns hopp för en genre nästan helt utan inhemsk scen. Förhoppningsvis bjuder nästa projekt på större utmaningar för skivans största resurs – hennes röst.

Agnes Arpi

Publicerad: 2006-05-16 00:00 / Uppdaterad: 2008-08-16 19:46

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #3710

11 kommentarer

äntligen ett snyggt omslag!!

Medlem 2006-05-16 00:23
 

Antagligen skåninges mest positiva kommentar på mycket länge.. vet inte vad det säger om skivan iofs..

Medlem 2006-05-16 00:30
 

D'Angelo-abstinens dämpas lämpligen med The RH Factor feat. D'Angelo "Bullshit".

Medlem 2006-05-16 08:04
 

Soul från Värmland, finns det? Svar NEJ!

Medlem 2006-05-16 08:28
 

arg skåning: Tack.

Patrik Hamberg Redaktionen 2006-05-16 12:59
 

har du gjort det?

Medlem 2006-05-16 22:56
 

men kuken, vem bytte omslag? det här var ju fult!!

Medlem 2006-05-16 23:00
 

Jag bytte till rätt omslag istället för det jag lagt upp som ersättning tidigare.

Patrik Hamberg Redaktionen 2006-05-16 23:48
 

Skivan finns nu att handla på http://www.knaster.net

Lyrical Medlem 2006-05-19 18:33
 

Lite stelt ibland men en bra EP. Men det kan bli ännu bättre..

Medlem 2006-09-25 13:47
 

[...] soulsångerskan Meldeah hörde jag talas om första gången när Agnes skrev om henne för drygt två år sedan. Att jag la henne på minnet utan att lyssna berodde säkert på att hon var från Värmland och [...]

 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig