dagensskiva.com

48 timmar

Gästrecension

The Alarm MMVI: Under Attack
Under Attack (CD) The Alarm MMVI
2006
EMI
8/10

Hör upp, The Alarm är tillbaka!!

Lyssna

Sök efter skivan

The Alarm bildades först 1978 i Rhyl i Wales under namnet Seventeen och man var förband åt bl a Stray Cats. 1981 tog man namnet The Alarm och 1983 släppte man sin första platta, en självbetitlad Mini-LP.

Året efter kom debutalbumet ”Declaration” som gick upp på topp 5 i England när det släpptes.

De har sålt mer än 5 miljoner album, de har haft 14 Top 50-singlar och släppt sju album tills nu och de var pionjärer i att använda sig av akustiska gitarrer i rockmusik!

Idag består deras fanclub, MPO (Mike Peters Organization), av ca 20 000 medlemmar! För 14:e året arrangerade man i januari ”The Gathering” ett evenemang där tusentals fans från hela världen kommer till Rhyl, Wales för en helg med konserter, fotbollsturneringar och em massa festande där bandet självklart umgås med fansen! Unikt!

The Alarm splittrades 1991 och därefter har sångaren/låtskrivaren Mike Peters släppt 3 soloskivor, han har haft ett band ihop med Billy Duffy (The Cult) som gick under namnet Coloursound. Han har även ett projekt/hobbyband som heter Dead Men Walking, som består av honom själv, Slim Jim Phantom (Stray Cats), Captain Sensible (The Damned), Kirk Brandon (Spear of Destiny).

Idag består The Alarm MMVI av:

James Stevenson (gitarr: the Cult/Generation X/Chelsea), Craig Adams (bas: Sisters of Mercy, The Cult/The Mission) och Steve Grantley (trummor: Stiff Little Fingers).

Mike drabbades av cancer 1996, (lymphoma) blev frisk från den men i december 2005 meddelade han på hemsidan att han återigen drabbats av cancer, denna gång en obotlig form av leukemi. Trots detta så jobbar han för fullt med plattan ”Under Attack” som är det första de släpper på ett stort skivbolag.

Första spåret på plattan är ”Superchannel” som även släpptes som singel i England och gick upp #24 på officiella singellistan och som #1 rock-singellistan! Låten börjar i ett frenetiskt tempo med en ivrigt bankande Steve Grantley och en gitarr med ett riff som sätter sig direkt, det är en kanonlåt! Sedan fortsätter det med ”Without a fight” som delvis handlar om Mikes kamp mot cancern och låten är en klassisk punklåt med en stark refräng och gubbarna visar här att de rockar hårdare än t ex Green Day som bara var barn när punken dök upp och de här gubbarna lirade för fullt! Bästa låten i mitt tycke!

”Cease and desist” är en punkdänga à la 1977 i Clash-stil, ”It's alright / It's OK”, skulle nog vara en list-etta om U2 hade gjort den.

Man visar upp en del olika ansikten med låtarna och en del låter mer som ”vanlig” stadion-rock och en del som punk och det finns även lite ”grunge”-sväng i ett par låtar och det ser jag som en styrka då det aldrig känns ensidigt. ”My Town” skrev Mike när terror-dåden i London var aktuella och den handlar till viss del om detta men även om hemstaden, Rhyl.

På avslutningslåten ”This is the way we are” sjunger Mike om sin uppväxt och låten är en ödmjuk hyllning och återkoppling till hans bakgrund och folk som har format honom till den han är.

Alarm är ju även kända för sina ”whooaa-whooaa”-rop och allsångsrefränger och det finns även på den här plattan vilket uppskattas av många och ogillas av en del pretentiösa musikjournalister. Jag älskar det.

Albumet känns fräscht, och det låter riktigt bra om produktionen. Bandet låter riktigt tajt och det sprakar av energi och spelglädje om dem!

Mike Peters röst låter kanske bättre än någonsin och jag hoppas att folk INTE jämför honom med U2-Bono igen. Kanske finns det viss likhet i rösterna men de sjunger inte på samma sätt och de är även vänner och banden turnerade ihop i USA redan 1984.

Det enda jag har att invända mot albumet är att ett par låtar, ”Few and far between” och ”I never left I only went away” känns som utfyllnad och den borde kanske ha innehållit 11 låtar istället för 13 och då hade den fått 9/10 i betyg av mig . Helheten förlorar alltså något på de två låtarna.

Det är ändå en riktigt bra platta som borde tilltala många, som gillar t ex U2, Green Day, Foo Fighters, Kent m.m. Rak och ärlig rock'n'roll som gör mig lycklig!

Pertti Viljanen

Publicerad: 2006-05-13 00:00 / Uppdaterad: 2006-05-13 00:00

Kategori: Dagens skiva, Gästrecension, Lördag, Recension | Recension: #3702

11 kommentarer

störtskön skiva och finfin recension.

Medlem 2006-05-13 00:48
 

"den här låten är så inte bra! men den här är bra! om man gillar typ kent så gillar man den här plattan!"

Medlem 2006-05-13 02:18
 

När kommer första citieringen av sista stycket?

Medlem 2006-05-13 04:48
 

-i

Medlem 2006-05-13 04:49
 

Precis vad världen behöver idag. "Rak och ärlig rock'n'roll". "whooaa-whooaa". "n helg med konserter, fotbollsturneringar och em massa festande där bandet självklart umgås med fansen! Unikt!".

Jag köpte åxå The Alarms första skivor coh gillade dom. Bandet, eller Mike Peters, skall väl ha nån slags tapperhetsmdealj för att en massa gamla avdankade musiker får jobb (Kirk Brandon!)

Precis som min kommentar är recensionen för lång och musiken för tråkig för att bry sig om idag.

Medlem 2006-05-13 09:12
 

Oj, The Alarm. Kul! Jag gillade dem skarp när jag gick i femman, 1985.

Medlem 2006-05-13 10:51
 

Väldigt många utropstecken i denna recension!!! Och anledning att besinna sig – Alarm var och är ett bra rockband men inte pionjärer på något sätt – definitivt inte när det gäller att "använda sig av akustiska gitarrer i rockmusik". Men det är ändå kul med recensioner av fans.

Medlem 2006-05-13 11:45
 

Wow, en åtta! Trodde ni bara körde med sjuor nu.

Medlem 2006-05-13 21:37
 

Oj, det var inte helt väntat??

sonicjoe Medlem 2006-05-14 18:59
 

Hmmm..kan ju bara hålla med om att det var många utropstecken från min sida..ser ju inte så bra ut. Och 2 månader efter att jag skrev recensionen så får jag erkänna att de två låtarna jag då inte gillade så mycket, definitivt låter bättre idag…

Medlem 2006-05-14 19:19
 

Hmmm..kan ju bara hålla med om att det var många utropstecken från min sida..ser ju inte så bra ut. Och 2 månader efter att jag skrev recensionen så får jag erkänna att de två låtarna jag då inte gillade så mycket, definitivt låter bättre idag…

Medlem 2006-05-14 19:19
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig