dagensskiva.com

48 timmar

Gästrecension

King Crimson: In the Court of the Crimson King
In the Court of the Crimson King (LP) King Crimson
1969
Discipline Us/Border
8/10

En uppvisning i det storslagna och otroligt sväng

Lyssna

Sök efter skivan

King Crimson är bandet som många moderna progressiva hårdrocksband gärna hänvisar sina influenser till, men som få känner till. I ärlighetens namn är det inte längesen som undertecknad skaffade sin första hela Crimson-platta, just "In Court of the Crimson King". Min reflektion över bandet och musiken är därför, snarare än den av ett inbitet fan, en ren tolkning helt utan tidigare kunskaper och med min nutida uppfattning av musik. Kanske kommer ni inte att hålla med mig.

Enligt många är skivan den första progg-plattan och, även om ingen genre helt kan skapas av enskilda artister utan är resultatet av en längre process, så är jag beredd att hålla med. Den är åtminstone en av de tidigaste. King Crimson gjorde dessutom mycket mer än så, vad gäller att skapa stilar och nya konstellationer av instrumentsättningar. Det kryllar av instrument utöver de vanliga gitarrerna, basen, trummorna och sången. Man hittar melotroner, flöjter etcetera. Men samtidigt som andra band i genren såg möjligheter med fler instrument och drog mer åt det symfoniska hållet, bibehöll Crimson sitt sound och använde instrumenten mer som utsmyckning.

Först och främst består bandet av musikaliska virtuoser och genier. Man anar gedigen skolning med tydliga jazzinfluenser. Men till skillnad från många andra skolband så finner man hos King Crimson närheten till det avskalade och simplistiska i musiken och det finns inga ambitioner att göra mer än det nödvändiga. Att det kan vara enkelt och avskalat men samtidigt progressivt kanske kan verka förbryllande. Men även om proggen i sig är lekfull och tar musiken utanför klassiska mönster och musikteoretiska normer, blir det aldrig svårlyssnat. Som ett undantag till den regeln måste man nog nämna ett enormt långt parti i låten "Moonchild". Jazzinfluenserna och den experimentella lusten lyser igenom och det blir inte särskilt lyssnarvänligt, slutligen till och med olidligt. Det är förvisso förmodligen otroligt roligt att spela och det gör sig kanske väldigt bra live, när man har möjlighet att få en djupare kontakt till publiken.

I övrigt är skivan en uppvisning i det storslagna och det otroliga sväng som vi inte fått ta del av sedan den här tiden. "21st Century Schizoid Man" är en grymt mäktig låt med många viktiga komponenter. Den sköna stommen med den outtröttliga basen tillsammans med den smått galna jazztrummisen får mig att associera till Creams sväng. Sätt därtill en otroligt fet refräng fullproppad med mellotron och diverse blåsinstrument så kanske ni förstår vad jag menar. På samma sätt lyckas man i titelspåret. Soundet har skarpa kontraster mellan det svängiga, som många band från tiden hade, och det aggressiva – vilket inte kan ha varit lika vanligt. Som en modern referens kan pekas på Big Elf, som jag ju längre jag lyssnar på King Crimson, är övertygad om har sin absoluta influens här.

Samtidigt får man en känsla av melankoli. Sången är stundtals otroligt vacker med fylliga körer och texterna är episka. På flera spår, tydligast på "Epitaph", är gränsen hårfin till rena ballader. Men det aggressiva soundet, tillsammans med det alltid levande trumspelandet och den späckade ljudbilden, gör det till så mycket mer än så och varje låt känns som stora genomtänkta epos. Det påverkar också speltiden. Fem låtar och på tre kvart skvallrar om långa låtar, men det känns aldrig för långt, så när som på experimentpartiet ur "Moonchild". Många band nu för tiden lyckas motsatt med konststycket att släppa 9-10 låtar på runt halvtimman, men det blir tråkigt ändå.

Johannes Nilsson, Asteroid

Publicerad: 2006-04-08 00:00 / Uppdaterad: 2006-04-08 00:00

Kategori: Dagens skiva, Gästrecension, Lördag, Recension | Recension: #3664

17 kommentarer

Så jävla bra platta

En 10:a hade inte varit fel

Medlem 2006-04-08 00:02
 

Tack för den recensionen. En kanonplatta! 10/10.

Medlem 2006-04-08 00:11
 

Det är ett tillfälle då det är dags att använda det alltför välanvända 10/10 betyget. Enligt mej toppade dom aldrig denna skiva.

Medlem 2006-04-08 00:22
 

världens häftigaste skivomslag?

Vilka näsborrar alltså… det är inte utan att man blir lite avundsjuk. Fast alla näsborrar kanske ser ut sådär om man bara sminkar sig och ljussätter lite. Det är säkert trickfilmat.

Medlem 2006-04-08 00:24
 

hurra, mer audiofilrock. vad har johannes för stereo? det nämns inte i recensionen.

Medlem 2006-04-08 00:26
 

Skamligt lågt betyg. Precis som Niet påpekar är detta 10/10, så det så.

Medlem 2006-04-08 01:32
 

10/10 – allt annat är en förolämpning mot Robert Fripp. Att den håller efter alla dessa år är ju teknet på en riktig klassiker, en tidlös skapelse av ett band med en singulär vision och en förmåga att genomföra den. Tack, DSC! Helgen kunde börjat sämre!

Fan – nu måste man rota fram "Red" och "Starless and Bible Black" åxå!

Medlem 2006-04-08 09:13
 

heh, världens bästa band recenseras på DSC; tur det finns gästrecensioner.

Medlem 2006-04-08 09:50
 

ett klassiskt mästerverk som förtjänar ett högre betyg

Medlem 2006-04-08 09:56
 

Ja, här får jag absolut hålla med föregående talare. Denna skivan är 10/10. Personligen upptäckte jag denna skivan genom Bad Religion faktiskt! De släppte Against The Grain och (vedervärdiga) låten "21st Century Digital Boy" som innehåller textfragment från King Crimsons "21st Century Schizoid Man"..

Medlem 2006-04-08 12:23
 

korrekt. genesis och brand x bör dock också nämnas i det här sammanhanget.

Medlem 2006-04-08 12:28
 

Upptäckte detta eminenta band genom att Entombed gjorde en cover på 21st Century Schizoid Man"..

Århundradets kulturgärning

Medlem 2006-04-08 15:50
 

Jag ska inte säga något ont om King Crimson, för jag tror aldrig jag har hört dom. Men om det påminner om Yes så är det dåligt.

Medlem 2006-04-08 19:55
 

ramone: visst båda banden tillhör proggen, men jag anser att de skiljer sig fruktansvärt mkt, så köp plattan, va inte rädd det låter inte som yes och skivan är verkligen ett mästerverk!

Medlem 2006-04-10 08:49
 

Fan vad roligt med respons på recensionen, mer sånt. Att skriva recensioner hör inte till min vardag, men jag står ändå fast vid min 8:a. Man får akta sig för inflation i betygen och det ska mycket för att få de högre graderna. Jag tycker att de flumiga utspejsade "tråkiga" partierna drar ner betyget från fulländning. Visserligen låg expressionismen i luften på den tiden, men jag menar att musik som vänder sig FRÅN lyssnaren TILL utövaren själv, faller något. Men smaken är som sagt som baken.

Medlem 2006-04-14 15:53
 

satan själv

2006-04-08 00:24

världens häftigaste skivomslag?

Vilka näsborrar alltså… det är inte utan att man blir lite avundsjuk. Fast alla näsborrar kanske ser ut sådär om man bara sminkar sig och ljussätter lite. Det är säkert trickfilmat.

Omslaget är en målning. Det är ingen riktig människa. Han som målat omslaget heter Barry Godber.

I övrigt ett av musikhistoriens största mästerverk: 10/10 får denna skiva av mig. Bästa låten är utan tvekan Epitaph.

Epitaph Medlem 2006-11-01 16:50
 

det omslaget jag sett har inte så mycket blått i sig utan är nästan enbart i röd ton, har dom gjort om det i senare utgåvor? gillade nog det bättre iallafall, var mer obehagligt på något sätt :)

http://www.radio3net.ro/db_artisti/1738.jpg

david Oregistrerad 2008-06-06 15:05
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig