dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Rebecka Törnqvist: Melting into orange
Melting into orange (CD) Rebecka Törnqvist
2006
Capitol/EMI
7/10

Soft pop

Lyssna

Sök efter skivan

Hon har hunnit med 6 soloalbum nu. Och äntligen är det nog något som ändå rör mig. Det där svenskjazziga har tonats ned. Rebecka Törnqvist förefaller, med Johan Lindströms hjälp, snarare hitta ett introvert popsound. Som en slags reinkarnerad nattklubbsångerska som sjunger poplåtar från 60-talet. Fast utan den där refrängen som fångar just alla. Allt tillsammans både med ett uns av blås, en nypa stråkar, sköna elektroniska ljudmattor och orglar. Lyssna bara på ”My pretty fingers”, vilket får hela mig att känna heltäckningsmattorna gunga under fötterna.

Det är inga tvära kast hos Rebecka Törnqvist, men hon är inte folklig för det. Snarare tvärtom. Här finns inga hits, men väl en samling låtar för den som försöker. Låtar som lugnt och nästan övermoget leker i utkanten. Jag tycker om skivans nästan vemodiga hoppfullhet. Samma känsla som Bernard Butler gav en gång på 90-talet. Jag gillar också de tilltalande ljuden som hela tiden vidrör sången. Fastän mer organiskt än The Knife. Ja, snarare mer släktskap med Clogs och Love Olzon. Och på det hela taget är allt charmerande vackert. För vem längtar inte till Paris eller Venedig när stråkarna smeker oss som en svag vårbris i ”Wit Waltz”

Det här kan nog till och med växa mer. Vi får se.

Peter Dahlgren

Publicerad: 2006-04-04 00:00 / Uppdaterad: 2006-04-04 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #3660

7 kommentarer

aldrig hört.

först iaf.

Medlem 2006-04-04 00:12
 

Det låter som att fröken Törnqvist har gjort nåt riktigt trevligt. Förstår nog inte riktigt varför i hvete Love Olzon tas upp. Var e han nu och vem gillade honom?

Medlem 2006-04-04 09:12
 

usch, tråkig eva dahlgren-kopia

Medlem 2006-04-04 09:41
 

Bra recension av en utmärkt skiva. Hade Jenny Wilson gjort den hade den hyllats lite varstans. Så vad ni än har för förutfattade meningar om Törnqvist, lyssna på den här skivan och ge den en chans. Själv tycker jag att det är en av Sverigest mest intressanta artister, även om hon aldrig gjort någon klockren skiva. men här är hon nära på flera av låtarna.

Medlem 2006-04-04 09:59
 

Kom igen. Hon har trist mogen ackisröst. Håller DSC på att bli LA Musik ? Lite roligare måste det bli.

Medlem 2006-04-04 12:45
 

Det bästa hon gjort sen hennes två första skivor.

Medlem 2006-04-04 15:10
 

[...] Cherry Blossom And the Skyline Rising From the Street fortsätter där Melting Into Orange inte orkade, eller ville, vidare. Nu får jazz stå tillbaka för mer av visa och pop. Men [...]

 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig