dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Rebecka Törnqvist: The Cherry Blossom And the Skyline Rising From the Street
The Cherry Blossom And the Skyline Rising From the Street (album, cd) Rebecka Törnqvist
2008
9/10

Kall så det bränns

Rebecka Törnqvist bara växer och växer. Hennes röst blir bara bättre och bättre. Hennes kyla och avmätta stil gör mig bara mer intresserad. Hennes sätt att göra vardagen distinkt och spännande gör mig rusig. Att det lågmälda rymmer så många klanger.

The Cherry Blossom And the Skyline Rising From the Street fortsätter där Melting Into Orange inte orkade, eller ville, vidare. Nu får jazz stå tillbaka för mer av visa och pop. Men fortfarande med en air av aftonklänning och kallprat. Och återigen är det Johan Lindström som producerar.

The Cherry Blossom And The Skyline rising kan vara något av det bästa Törnqvist har gjort. Släpigt som bara hon kan. Jazzpopigt sväng där hennes röst landar mellan rännstenen och Behrns salonger. Poppigt så att fötterna vill röra sig.

Och Rebecka Törnqvist leder oss genom melodier och texter som får mig att smälta. I duetten No Bait sveper en nästan asiatisk stämning in när Nina Ramsby inleder. Jag kan bli lycklig för mindre. No Bait är något av det bästa som gjorts på senare år. Romantisk och suggestiv. Jag nästan känner doften av grönt te och tunna pappersväggar.

I låt på låt övertygar Törnqvist. Övertygar mig om att hon är en av Sveriges bästa sångerskor. Det finns sångerskor med personlig röst. Och det finns sångerskor med bra röst. Ibland sammanfaller de. Det gör de hos Rebecka Törnqvist, men med den avgörande skillnaden att hon kan använda nyanserna för att göra underverk för stämning och upplevelse.

Ja, det är bara tacka och ta emot.

Peter Dahlgren

Publicerad: 2008-10-27 12:00 / Uppdaterad: 2008-10-27 02:22

Kategori: Recension | Recension: #4825

3 kommentarer

Spontant känns betyget lite högt ändå.

Medlem 2008-10-27 14:02
 

rebecka är fantastisk, flirten med alfons åberg i blank spaces förgyller hösten, men lite har väl här blivit återanvänt från tidigare skivor om man ska vara ärlig. While you hesitate påminner alldeles för mycket om Make believe is always for tonight och introt till One or Maybe two är jättefint, men är redan använt i I let mine go. mycket är super på den nya skivan, men jag tycker den hade tjänat på att finslipas lite till- för att undvika känslan av att hört mycket förut.

Medlem 2008-10-27 13:36
 

Det är nåt med hennes ögon. Man måste respektera hennes integritet även om musiken inte alltid faller en på läppen. Detta skall nog kollas upp.

Per Kele Oregistrerad 2008-10-28 08:36
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig