dagensskiva.com

48 timmar

Gästrecension

Pedro the Lion: It's Hard to Find a Friend
It's Hard to Find a Friend (CD) Pedro the Lion
1998
Jade Tree/Border
10/10

Hur rätt som helst 2006

Lyssna

Sök efter skivan

Ibland kan det vara rätt underligt med musik. Till exempel så är två av de popskivor som jag tycker är bland de bästa som någonsin har spelats in, gjorda av för de flesta totalt okända artister. Den ena skivan är till och med inte släppt på något bolag. Den har inte ens en etikett, utan på skivan står det handskrivet (troligtvis av någon i bandet): ”Citadel Band”. Små bokstäver som min pappa inte skulle se utan glasögon. Det är namnet på skivan. En skiva av ett band som om sanningen ska fram inte är helt okända, som har en spelning på 2005 års Accelerator-festival som deras förmodligen största framgång: Loney, Dear.

Den andra skivan är just den som jag ska recensera. Ett litet band från USA. Det här är deras fullängdsdebut, och den släpptes för första gången på skiva 1998 av det lilla bolaget Jade Tree. Personligen tycker jag att den är en av modern pophistorias största stunder.

Alltså, missförstå mig rätt. Jag vill verkligen inte verka svår. Jag har personligen alltid stört mig på musiksnobbar som vid frågan om vilket deras favoritband är, alltid har envisats med att droppa ett demoband (vilket enligt honom säkert är fel benämning) som bara han och hans polare känner till. Det är liksom öppet mål. Personen i fråga har sedan glatt fått svara på hur han har hittat bandet, och vad som är så speciellt med just dem. Förhoppningsvis har de spelat in all sin musik med hjälp av en väckarklocka, vilket självklart vore hur rätt som helst år 2006.

Nåväl. Pedro the Lion var ett tvåmannaband bestående av David Bazan (Sång, gitarr, trummor, bas) och TW Walsh (lite av varje även han, vad jag har förstått). Nyligen fick jag till min stora besvikelse veta att de har slutat spela, i alla fall under namnet Pedro the Lion. När den här skivan spelades in, hursomhelst, var Bazan dock ensam i bandet men hade till skivan lånat in Johnathon Ford på bas. Detta till trots är soundet mycket levande med en påtaglig livekänsla. Ljudet är väldigt lo-fi och Bazan sjunger med en släpig röst som i de flesta låtar är ackompanjerad av endast gitarr, bas och trummor. Alla instrument är spelade mycket enkelt, med enstaka pålägg, vilket ger låtarna chans att – för att använda ett nött uttryck – tala för sig själva.

Skivan börjar lugnt med ”Of Up and Coming Monarchs”, en rätt så drömsk historia om flykt och längtan. Så tolkar i alla fall jag den, vilket för mig känns viktigast, men budskapet är subtilt. Skivan fortsätter utan några som helst dalar. Jag finner olika toppar varje gång jag lyssnar, men varje låt fyller en egen funktion. Det är alltså ett relativt splittrat i sound, men samtidigt imponerar skivan med en klar känsla av sammanhållenhet. Texterna tar upp Bazans gudstro, och i det hans tvivel. De tar upp otrohet och i låten ”Big Trucks” en sons oförstånd över sin fars handlande. I den låten berättas en specifik historia vars underliggande budskap är allmänmäskligt; känsla av maktlöshet, och det svåra i att vara tålamodig när man längtar efter att möta världen, men måste vänta.

Rakt igenom imponerar Bazan med sin textmässiga träffsäkerhet, och i de två mest gripande berättelserna, ”Bad Diary Days” (A pair of tickets stubs in the desk, a movie I'd never seen. / I probably shouldn't ask, its sounds so accusing. / She must have forgot to mention girls night out) och ”Secret of the Easy Joke” ( The devoted were wearing bracelets to remind them why they came. Some concrete motivation and the abstract could not do the same. But if all that's left is duty, I'm falling on my sword. At least then I would not serve an unseen distant Lord). skildrar Bazan hur hans flickvän har varit otrogen samt hur han känner att religionen mest blivit plikt och krav, och hur han i det har tappat bort sin tro.

Jacob Hjortsberg

Publicerad: 2006-04-01 00:00 / Uppdaterad: 2006-04-01 00:00

Kategori: Dagens skiva, Gästrecension, Lördag, Recension | Recension: #3653

19 kommentarer

"CD/1998" va?

Medlem 2006-04-01 00:05
 

Äntligen en intressant recension. Som dessutom verkar vara skriven av en riktig människa. Sweet. Ska kollas upp.

Medlem 2006-04-01 00:19
 

En "recenserat"-ruta med länkar till

http://www.dagensskiva.com/index.asp?datum=2005-08-06

http://www.dagensskiva.com/index.asp?datum=2004-04-17

vore kanske inte helt fel eftersom det är samma recensent, Jacob "10/10" Hjortsberg…

Medlem 2006-04-01 00:29
 

Kan för övrigt passa på att rekommendera om en av världens bästa skivor som jag tror många missat. Al Stewarts Year of the Cat. Fantastiskt avslappnat, drömskt och fantasifullt.

Sen är det en annan femma att mannen, de få gånger han framträder på bild, ser ut som en frireligiös revisor på ständig casual friday, i sina prydliga chinos. Det kan ni dock leva med när ni hör skivan. Håll tillgodo!

Medlem 2006-04-01 00:32
 

Visst är det 10/10! Jag har idag suttit på fest och fått frågan om vad jag lyssnar på just nu och svarat, i likhet med de som Jacob beskriver i recensionen, svarat Aerial, The End Will Be Kicks, Elf Power, Beulah och Pedro The Lion (!). Gör det mig till en sämre människa?

Medlem 2006-04-01 01:30
 

Gillar TW Walsh solo. Bör nog kolla upp Pedro…

http://popbloggare.blogspot.com/

Medlem 2006-04-01 10:19
 

10/10? Skönt aprilskämt, även om kanske lite mycket Killinggänget..

Medlem 2006-04-01 10:26
 

eftersom det inte står vart han bor så gissar jag på örebrò?

Medlem 2006-04-01 10:29
 

Det är väl inte speciellt underligt att ett popsnöre tycker att dom bästa skivor som har gjorts spelats in av okända artister.. Det är väl det som hela eran mentalitet bygger på? Huruvida känd man e påverkar i allra högsta grad betyget, inte minst på den här sidan.

Medlem 2006-04-01 12:06
 

Väldigt bra skiva, och speciellt låten "Bad Diary Days" som du nämner, kanske den bästa låt som ett förhållande som tar slut, subtilt och otroligt talande med textrader som "the breakfast cereal talked more than we did all day long". Sen tycker jag inte att skivan håller riktigt hela vägen, men kul att den recenseras. Han är ju hyfsat stor i USA men i Sverige verkar han inte riktigt nått fram, än.

Medlem 2006-04-01 12:25
 

Både TW Walsh solo och Pedro the Lion är ju kanon.

Medlem 2006-04-01 12:52
 

Men vafaaan, nu får det räcka med wannabe-brådmogna recensenter med meningslös musiksmak.

Medlem 2006-04-01 13:45
 

Den här människan har jag sett spela live i Örebro (så du har nog rätt skåningen). Loney, Dear tycker jag är aningen överskattade. Det verkar vara väldigt trendigt att gilla dem nu, alla gör ju det. De var bra på Accelerator dock!

Välskriven men lite stel recension tycker jag.

Medlem 2006-04-01 14:06
 

Fantastisk skiva. Pedros klart bästa.

Medlem 2006-04-01 15:04
 

man kan ju inte lita på folk som bara lyssnar på rock.

Medlem 2006-04-01 16:04
 

Bra recension, ska kollas upp!

Och tycker man helt korrekt att Citadel Band är bland det bästa som spelats in kan inte Pedro vara så tokigt.

Medlem 2006-04-01 23:42
 

"Men vafaaan, nu får det räcka med wannabe-brådmogna recensenter med meningslös musiksmak. " – Mr. T

Jag har hört Mr.T:s musiksmak. Den var galet meningsfullt. Varning utfärdas härmed.

Medlem 2006-04-06 23:42
 

Jag har hört lite från Achilles Heel och det var bra. Det kändes för bra för att vara så okänt som det verkar. Här i Sverige alltså. Intressant recension, fast den kunde kanske sagt mer.. Det känns inte som att den där tio-poängaren motiveras fullt ut, men jag kanske missade något.

Medlem 2006-04-07 11:00
 

tjena..

det känns helt bizarrt att gamla hederliga toot&nail band från min tonårstid helt plötsligt blir hot-shit i trendkåta sverige..men men, såg PtL på debaser för nåt år sen. han förtjänar all cred liksom Loney,Dear.

kan ju passa på att nämna en annan kille o hans band när vi ändå är i det här facket *ni vet vad jag menar*.

nämligen Jason Martin och hans starflyer 59.

//le bonbon

Medlem 2006-04-10 10:38
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig