dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Timo Räisänen: I'm Indian
I'm Indian (CD) Timo Räisänen
2006
Razzia Records
9/10

Tillbaka till Indie-n

Lyssna

Sök efter skivan

Men vafan. Den här kvällen som började så bra. Jag skulle ju leva på viljestyrkan ikväll. Stanna hemma när alla andra gick ut. Laga mat och gå ut med pappersinsamlingen som stått och väntat i månader. Ta ett bad och kolla på fredags-TV, säkert något med Anna Mannheimer eller Martin Timell. Och poppa popcorn. Det var ju så det var tänkt. Men så kommer Timo. Jävla Timo. Och vänder upp och ned på allting.

Jag tar mig rätten att kalla Timo för bara Timo. Dels för att jag aldrig lyckas stava hans efternamn och dels för att han vid det här laget känns som en gammal bekant. Han har ju varit around ett tag, så att säga. Först som den excentriska och alltid lika viktiga sidekicken man inte trodde att Håkan skulle klara sig utan. Sen som frontfigur i Her Majesty som jag, för övrigt, aldrig helt fattade grejen med. Och så nu, till slut, som sig själv. För andra gången. Förra året kom debutskivan ”Lovers Are Lonely” vars briljanta ”Don't Let The Devil Ruin It All” fortfarande orsakar utbrott av extas på de dansgolv jag besöker. Ändå var jag inte helt övertygad. Tänkte att det kanske skulle sluta där. Men ack så fel jag hade. Och oj vad glad jag är för det.

Jag är så glad för den här skivan. Jag är så glad för det känns som ett tomrum jag inte visste funnits i mig äntligen fylls. Ett tomrum som har legat där och hungrat, ätit sig halvmätt på diverse svensk pop som stavas förortsbarn och tuffa allianser. Som förvisso mättat i stunden men ändå lämnat mig sökande, längtande, för det är ju så. Inget känns som första gången man hörde ”Magiskt men tragiskt”. Faktiskt inte. Och jag vet att jag är ett övervintrat indiebarn i somligas ögon. Men om ni tänker lite, en gång till, så kanske ni också minns. Det där tvångsmässiga rycket i benen, i hjärtat, i hela kroppen, den bultande värken i bröstet som bara lättade när händerna var i luften och fötterna rörde sig snabbt, snabbt på ett dansgolv samtidigt som halsen skreks hes och kärleken till allt och alla flödade. Det där som begynnelsens Håkan faktiskt orsakade. Och minsann om inte Timo var inblandad då också.

Genialiska ”Fear No Darkness, Promised Child”, med sin successivt ökande intensitet och explosiva refränger så mässande starka att till och med ”Calleth You, Cometh I” ligger i lä, har redan blivit något av en popanthem. Och tro mig, snart är det dags för ”Gee Whiz” och ”Mr. Saturday”. Och det fina med ”I'm Indian” är att de inte är ensamma. Här trängs sång efter sång av sprittande känsloutbrott som kommer göra det absolut omöjligt att stå stilla, precis som det ska vara när en popsnickare av rang varit i farten. Det känns mycket lovande.

Men stopp ett tag. Nu påstår jag inte att ”I'm Indian” är en orgie av medryckande euforiska dansa-som-imorgon-inte-fanns sånger. Så är det inte. ”I'm Indian” innehåller nämligen blottande av både sorg och svärta. Ta bara ”When My Tear Hits The Floor”, där Timo med skör falsett till ett ensligt piano berättar att han gömt undan sina tårar så länge men att det är dags att släppa taget, få det ur sitt system. Eller, i min personliga favorit, skivans första spår ”I'm Indian”. En viskande början, ett sprängande slut, och däremellan en vandring från känslotillstånd som uppgivenhet, till insikt, till styrka. Mäktigt. Eller skivans sista sång, ”Mummy”; så ekande ensam, blottad och naken att det gör ont. Lika naken som Timo själv på omslaget. Och med risk att misstolkas måste jag hävda att det nog är såhär han gör sig bäst, Timo Räisänen. Naken.

Tack så jävla mycket, Timo. Du har just förstört mina planer på en renlevnadskväll i mjukisbrallans tecken. Och vet du. Du har just räddat en bit av min vår. Kanske min sommar också. Tack så jävla mycket.

Carolina Setterwall

Publicerad: 2006-03-16 00:00 / Uppdaterad: 2006-03-16 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #3633

26 kommentarer

timo raäsänen är så himla goo, men han är inte bättre än dom danska killarna i MEW, ha det gött hälsningar

Medlem 2006-03-16 00:16
 

Trevligt trevligt, det här låter ju hur intressant som helst! Refrängen i Fear No Darkness är bland det starkaste jag hört i år (däremot är ju videon ganska töntig)

Medlem 2006-03-16 00:19
 

Ser vi fram emot..

http://popbloggare.blogspot.com/

Medlem 2006-03-16 07:02
 

en tanig blek indiekiller utan muskler? fyfan!!!

Medlem 2006-03-16 08:46
 

Arg skåning: Inte bara en indiekiller utan ÄNNU en.

Jag blir så trött. Får popsverige aldrig nog av sånt här trams?

Medlem 2006-03-16 09:16
 

jag slutade bry mig när hans andrasingel lät exakt likadant som hans första.

Medlem 2006-03-16 09:20
 

Timo var väl ändå bara gitarrist i Her Majesty, inte frontfigur? Hur som helst, tråkig dussinindie som alla randiga popkids kommer att äääälska. Såklart helt värdelöst, dock.

Medlem 2006-03-16 10:12
 

Timo Räisänen prickar in alla attribut som får kräkreflexerna att jobba på högvarv.

* "Seriösa" omarbetningar av gamla glansiga hits. "Didn't We Almost Have it All" i skör indietappning är så in i helvetes jävla dålig att sekundärskammen inte vet några gränser.

* "Självutlämnande" utvik. Här sällar han sig till samma läger som giganter som James Blunt och David Sandström. Men Sandström visade i alla fall kuken.

* Manipulering av oskyldiga stackars tjejer som ovannämnda recensent. Först lite "eufori" och sedan lite blottande, nakna låtar om hur missförstådd och ful artisten. Sedan kan han välja och vraka bland empatiska tjejers gunst efter avslutad spelning.

Medlem 2006-03-16 10:15
 

hahahaha,, föregående talare borde få medalj. inlägget förgyllde min dag iaf, hehe

Medlem 2006-03-16 10:31
 

Oj vilka arga killar! Patetiskt med folk som har så häftiga åsikter om musik de ännu inte hört, för mig veteligen har inte skivan släppts ännu. Spring ut i skogen med er och avgrundsvråla ut er bitterhet istället för att hacka på lyckade människor.

Medlem 2006-03-16 11:41
 

Förra skivan hade sina ljuspunkter även om jag inte slöt den helt till mitt hjärta. men nämnda "Don't let the devil…" och i synnerhet "The Drug of my choice" var helt klockrena.

jag såg videon till den här igår och tyckte inte alls om den; varken låten eller videon. Men skivan kanske är bättre än singeln.

Medlem 2006-03-16 13:10
 

Jag skulle jättegärna dissa den här mannen, men "Fear No Darkness, Promised Child" är faktiskt en fruktansvärt bra låt.

Medlem 2006-03-16 13:12
 

typiskt att en tjej ger en sånhär usel platta 9/10.

Medlem 2006-03-16 15:31
 

Typiskt att en kille skulle fälla en sån sur kommentar.

Patrik Hamberg Redaktionen 2006-03-16 16:09
 

Jag vet inte alltså…är hela skivan lika bra som Fear No Darkness så kanske.

Medlem 2006-03-16 16:49
 

Många arga pöjkar som har skrivit här ser jag. Ganska meningslöst faktiskt. Många korkade personangrepp eller angrepp på hela pop-genren. Jag tror inte nån som gillar den här skivan bryr sig om er arga pöjkar faktiskt. Jag gillar Timo, jag gillar denna skiva, men jag kan varken förstå eller orka bry mig om ifall han nu skulle råka göra vissa hårda pöjkar upprörda.

Medlem 2006-03-16 17:34
 

Varför känns det som att fokus oftast förflyttas från musiken och artisterna till recensenten själv på dagensskiva.com?

Medlem 2006-03-16 17:41
 

desertus: jag tror att det beror på att vissa människor njuter av att vara anonyma och därmed få tillfälle att ösa ur sig lite av den ilska som inte kommer ut annars. alltså. saker man stör sig på men som man aldrig skulle säga till någon rätt i ansiktet, för att man inte vågar. det är trist. hur som helst: att kommentera en artists eventuella tanighet, eller att vara bitter över att en tjej ger en skiva ett bra betyg… är väl knappt värt en kommentar, va. fast nu blev det ju en.

Carolina Setterwall Medlem 2006-03-16 17:50
 

Låter ju rätt trevligt det här. Ska kollas upp!

my week beats your week: ang. david sandström-omslaget: hade du varit lite mer uppmärksam och köpt skivan hade du kunnat läsa på baksidan att det är en ål innanför kalsongerna, inte bara hans kuk.

Medlem 2006-03-16 18:34
 

videon till "Genialiska "Fear No Darkness, Promised Child"" ser ut som en sketch av killing-gänget.

Medlem 2006-03-16 19:01
 

carolina:

Å andra sidan så skulle ni väl inte släppa in alla på ert kontor. Jag tror nog en hel del inte alls njuter av att vara anonyma. Akta så ni inte får vad ni önskar, en arg hop av hårda rockers på ert kontor, eller var ni skriver ifrån, café eller teater.

Nej, det sista lät bittert, jag är inte alls sådan.

Men det är ju lite kul att både läsa, skriva och uppröra. Hur hade världen varit utan reaktioner?

Jag gillar me against the world som han gjorde för 30 år sen.

En sista grej, dissa inte randigt!! Tuffa ryska sjöbjörnar använder det.

Medlem 2006-03-16 19:37
 

arga pojkar har väl också rätt att tycka att saker e dåligt,, precis som dessa arga pojkar(med vissa undantag) kommer med hedrande kommentarer när något är bra.. funktionen med inlägg finns väl för att folk ska kunna lätta sina hjärtan om recensionen ifråga och redaktionen har ju faktiskt möjligheten att ta bort funktionen om det är så jobbigt..men me handen på hjärtat så tror jag nog ni gillar att uppröra ibland och vill gärna sitta vid eran dator och se hur många vilsna själar ni retat gallfeber ur..

hehe erkän att det är så.. lite iaf..lite :)

Medlem 2006-03-16 22:06
 

varför tror folk att man har något emot pop bara för att man inte vill lyssna på den här dyngan. det är fel, fel, fel.

Medlem 2006-03-17 15:35
 

Hårda ord med tanke på att skivan inte ens släppts. Jag tycker att det ser lovande ut.

Medlem 2006-03-17 16:40
 

timo ser ut som killing-gängets variant av dennis lyxen i new noise-videon.

Medlem 2006-03-19 09:35
 

Arga bittra ledsamma människor. Brinn.

Innan denna skiva hade jag inte ägnat timo en minut av min uppmärksamhet, nu njuter var och varannan minut av Im Indian.

Medlem 2006-03-23 12:28
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig