dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Donald Fagen: Morph The Cat
Morph The Cat (album, cd) Donald Fagen
2006
Reprise/Warner
6/10

Könlösa öronorgasmer

Lyssna

Sök efter skivan

Katten är cool. Donald Fagen låter som han brukar. I Steely Dan, som sig själv. Det är strömlinjeformat, tillbakalutat och svängigt. Av temat ”Love, death and homeland defense” hörs det inte mycket. Åtminstone inte som jag föreställer mig att det skulle kunna låta. Jag måste nästan beskriva den här musiken som könlös. Den är minst sagt välproducerad. Varje litet ljud är putsat och välanpassat. Helheten känns minutiöst planerad in i minsta detalj. Entusiasterna kan säkert få öronorgasmer till den här skivan eller åtminstone kalibrera sin ljudanläggning.

För dig som inte har någon relation till Donald Fagen; Vad jag försöker beskriva är ett jazzigt popgroove för gubbar. Det låter som omslagsbilden ser ut. Alla nyanser och toner på rätt plats. Med väl avmättade reflexer. Sordinerade trumpeter, saxofoner och sköna toner från elpiano. Stadigt svängande bas. Välartat distade gitarrsolon. Skrivet av en skicklig låtskrivare. Spelad av de mest professionella musiker du kan tänka dig. För att alla ska få plats blir låtarna gärna fem, sex till och med sju minuter långa.

Trots detta svänger det. Eller kanske tack vare. Jag vet inte. Den här typen av musik brukar kunna bli så långtråkig att tystnad känns bättre. Men inte med Donald Fagen. Han skriver helt enkelt låtar som är för bra för att bli tråkiga.

Alla komponenter blottas redan i det inledande titelspåret. Svänget också. Sen slår hjärtat i stort sett i samma takt de femtiotre minuter skivan låter. När den slutar väljer jag varje gång att spela tre låtar en gång till; I sammanhanget nästan toksvängiga ”H Gang”, mjukt gungiga ”What I Do” och lätt funkiga ”Bright Nightgown”, en trivial dänga om döden.

Donald Fagen börjar bli gammal och förpackar sina tankar om döden och livet på snyggast möjliga sätt. Det låter ofarligt. Orden känns ofarliga fast de nog inte är det. Det känns lite ironiskt att dessa tankar kommer utgöra musikalisk fond i hotellbarer, mingel och välsorterade stereobutiker för entusiasterna. Men det är väl det som är grejen med Donald Fagen.

Han gör sin grej så snyggt att det är svårt att förstå vad han egentligen menar.

Fredrik Welander

Publicerad: 2006-03-15 00:00 / Uppdaterad: 2009-07-21 18:07

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #3632

15 kommentarer

gubbrock för statsvetare?

Medlem 2006-03-15 00:01
 

På 70 talet försökta jag lyssna på Steely Dan – kompisar tjatade. Man jag somnade efter ett par minuter. Alltför perfekt och bara vetskapen att dom tvingade Skunk Baxter att dra samma gitarrfras i dagar gör att man ger upp. Har inge illusioner om att Fagens musik i dag är annorlunda. För mycket hjärna och för lite svettig, pulserande kuk helt enkelt. Tyvärr.

Medlem 2006-03-15 08:44
 

Suck. En totalt ointressant och förutsägbar recension som bara bekräftar för många vad de tycker om Donald Fagen. För er som istället har en relation till Donald kan jag säga att "Morph" är ett mästerverk. Fullstänfigt underbart, Donmeister i högform. Men som Ingmar Stenmark sa; det ä ingen idé att förklar för en som int begrip…

Medlem 2006-03-15 08:50
 

henko: Hur sjutton kan du lyssna på plattan redan? Nu när jag ändå köpt mig en DVD-Audio-spelarem, så måste jag vänta till DVD-Audion, har du redan fått tag i CD:n, eller? Har jag väntat 13 år kan jag vänta en vecka till.

Klart, man kan ju köpa CD:n innan och ge bort sen.

Fredrik Welander, man är intresserad av vad han tycker om The Nightfly, eller Aja. Det gamla stereobutiksresonemanget trodde man man skulle slippa, men inte så. Vissa grejer kan väl idisslas om i all oändlighet.

Well well, som jag skrivit på annan plats. Welanders recension får mig paradoxalt nog ÄNNU MER sugen på plattan.

Medlem 2006-03-15 09:28
 

Verkar intressant, ska kollas upp

Medlem 2006-03-15 09:38
 

Kan någon dementera att det skulle vara för lite "svettig, pulserande kuk" på skivan som Motorsågen antyder? Har redan nätbeställt och blev lite orolig.

Medlem 2006-03-15 10:45
 

Dingelidonald behöver inte dra fram sin svettiga kuk nåmer. Han har liksom redan bevisat att det sitter tretton (minst) fullständigt drypande tum kött tejpat vid hans högra lår. Och det svänger som fan även om trummorna, precis som på de två senaste SD-albumen har obehagligt mycket Wendel över sig.

Lite orolig är jag nu ändå. Tror att Donald fastnat med sitt överdimensionerade organ i munnen när han tröstade sig själv och tänkte på doatjejerna fårn senaste turnén, vilka som vanligt nobbade honom och Walt (eller också svalde han micken av gammal vana). Det är inte dialekt längre; han kan bara inte tala/sjunga rent.

Medlem 2006-03-15 10:58
 

Musik för gubbar och marie. Becker och Fagen är dock bättre tillsammans.

Marie Lindström Redaktionen 2006-03-15 11:47
 

Herr Welander betar av alla klyschor som brukar användas om Steely Dan och Donald Fagen.

Är ingen entusiast, men den här recensionen duger inte. 0/10.

Medlem 2006-03-15 12:55
 

Uncle: sanningen är att jag bara har hört tre låtar i sin fulla längd, övriga bara delar av. Men jag har lyssnat om och om igen, och eftersom jag är lika förutsägbar som Welander i den här frågan, så är jag bombsäker. Det är Fagen när han är som bäst, även om den antagligen inte riktigt kommer upp i "The Nightflys" astronomiska höjder. "H-Gang" är en av de bästa låtar som gjorts! Jag har beställt både CD och DVDA, så jag får väl CDn imorgon (ja, jag vet att jag får dubbelt av CD:n, men då kan ett ex alltid sitta i CD-växlaren i bilen.

Medlem 2006-03-15 12:57
 

Har varit ruggigt ointressant att besöka den här sidan flera dagar irad nu…

Medlem 2006-03-15 13:29
 

Jadu Marie till för gubbar hmmm.I mitt fall är det ju rätt.Du har väl förmodligen aldrig upplevt Steely Dan annat än på skiva Donald Fagen är hur bra som helst.9av 10 borde det vara för skivan.Fredrik våga mer ändra betyget lillgubben

Medlem 2006-03-15 16:43
 

Haha! Fagen!

Medlem 2006-03-15 18:34
 

Vart är JoEPP när man som mest behöver honom?

Medlem 2006-03-15 21:13
 

Jag tror denna skivan behöver lyssnas på rätt länge innan allt faller på plats. Jag har lyssnat på Fagen i 20 år och det tog mig ändå mycket tid innan jag kände att jag verkligen visste vad jag tyckte om skivan.En alternativ recension kan läsas här:

http://www.dagensskiva.com/discuss.asp?diskID=964953

Medlem 2006-04-01 16:38
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig