dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Magnus Uggla: Magnus Uggla sjunger Karl Gerhard. Ett bedårande barn av sin tid.
Magnus Uggla sjunger Karl Gerhard. Ett bedårande barn av sin tid. (CD) Magnus Uggla
2006
Cupol/Sony BMG
8/10

En som visste

Lyssna

Sök efter skivan

Jag växte upp i ett Sverige som gärna ville ta avstånd från nazismen och dess illdåd mot mänskligheten. Men det var något lurt med hela upplägget.

För hemma hos farmor lärde jag om hur drömmen om ett nytt Europa grusades i Spanien på 30-talet, och att vi redan då visste vad nazism och fascism var kapabla till. Deras mål och medel var inte okända. Vi visste. I alla fall trodde jag det tills jag kom till den kommunala grundskolans historielektion. Där fick jag reda på hur den svenska stolta samlingsregeringen redde ut den svåraste storm. Att vi inte visste vad som hände i Spanien, Tyskland och Italien. Att vår neutralitet räddade oss och möjliggjorde att vi hjälpte Europa att resa sig ur ruinerna. Men om vi hade vetat hade vi självklart ingripit kraftfullt.

Ja, grundskolan grundlurade oss. Det mesta flödade i ljus på 30- och 40-talet. Även om det fanns duktiga vaktmästare som gärna släckte. 1934 skrev Karl Gerhard ”I skuggan av en stövel” som ironiskt nog framfördes av Zarah Leander:

”Hon står i skuggan av en stövel,
Imperiet ger ej pardon,
kvinnor föda barn
för dess grottekvarn
i dag som förr i Babylon.
Vart avstånd minskas mellan landen
av luftskepp och av radion,
men trots vår kultur
byggs det mur vid mur
liksom förr i Babylon.
Frihet — med tänger
av järn man målar
din kind med negerblod.
Kring halsen hänger
man dödens strålar
enligt sista mode.
Du är en etikett för gangsters
och Hollywoods panoptikon,
där man vaneslött
säljer kvinnokött
såsom förr i Babylon”

Karl Gerhard visste. Så mycket att han 1940 till och med censurerades av den svenska regeringen för sin sång ”Den ökända hästen från Troja”. Karl Gerhard var elak. Skarp. Medveten. Rolig. Populär. Revykung. Hans form kom att bli kupletten, och musiken kom allt som ofta från Jules Sylvain.

Jag tyckte kanske att Magnus Uggla lyckades med att vara skarp och rolig på ”Den döende dandyn”. Men han var rätt plump. Inte visste jag att en av hans stora idoler och förebilder var Karl Gerhard. Men visst finns där angöringspunkter i elakheten och det som häcklar. Kanske i valen av teman. Men i finess är det ljusår ifrån (oberoende av vad Povel Ramel säger).

Så gör då Magnus Uggla sin skiva med tolkningar av Karl Gerhard. Jag var skeptisk redan när jag hörde att det var på gång. Av alla så tänker Magnus Uggla göra det här. Och covers på Karl Gerhard?

När skivan så hamnar i min skivspelare får jag nog ändå tänka om. Jag är nog glad att Magnus Uggla gör det här. För varför inte? Karl Gerhard är lika aktuell idag som 1940. Även revylåtar behöver få chansen att tolkas på nytt. Kupletten behöver en renässans. Revyn behöver påminnas om sina rötter i dessa förvecklingsfars- och buskistider.

”Magnus Uggla sjunger Karl Gerhard. Ett bedårande barn av sin tid” är en bra samling kupletter. En introduktion så god som någon till ett stycke svensk revyhistoria. Magnus Uggla gör det bra för att han är han, men det är en smått fantastisk produktion och ett bra arrangemang av Jesper Nordenström som får det att lyfta.

På gott och ont får Karl Gerhard oss att inse att hans texter som ”Spott ut”, ”Gungorna och Karusellen”, ”Jazzgossen” och ”En doft från den fina världen” visar att allt inte förändras så fort som vi tror. Att allt inte blivit sämre, utan lika. Att skrattet nästan kan fastna i strupen av seriositet.

Precis som på en bra revy.

Peter Dahlgren

Publicerad: 2006-03-12 00:00 / Uppdaterad: 2006-03-12 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #3629

10 kommentarer

ja, jag är i alla fall nöjd.

Medlem 2006-03-12 00:25
 

Hmm…tycka vad fan som helst om Uggla kan man göra men nog är det lite av en kulturgärning att föra in Karl Gerhard i 2000-talet. I stället för att lalla med i trams som Melodifestival och Så skall det låta (skit) ställer sig Uggla vid sidan om med ett elakt flin. Mycket har han gjort som är ren skit men trots allt – respekt.

Medlem 2006-03-12 10:24
 

jag var tvungen att läsa när jag såg 8/10.

jag tvivlar. hans tid är över.

Medlem 2006-03-12 11:21
 

Ni recenserade även Den Tatuerade Generationen.

Medlem 2006-03-12 14:31
 

Men snälla rara, dagensskiva, kom igen. VAD FAN gör Uggla på den här sidan. Ska nu recensera Rosenström också eller?

Suck

Medlem 2006-03-12 17:49
 

Fan vad jag saknar totalsågningarna. Mer noll av tio!

Medlem 2006-03-12 18:34
 

Ja peter du har helt rätt.Tyvärr var Sverige värre än Nassarna på 20 o 30 tal.Men demokratin fungerade i Sverige.Vad beträffar Herr Uggla är skivan det bästa han gjort.10/10 tycker jag men du kanske inte ödslar sådana poäng på svenska artister

Medlem 2006-03-12 19:53
 

Karl Gerhard är lika aktuell idag som 1940.

verkligen?

Medlem 2006-03-12 22:34
 

Det finns ingenting som heter bra revy.

Medlem 2006-03-13 02:38
 

Vad har Povel Ramel sagt?

Medlem 2006-03-13 21:31
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig