dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Pellumair: Summer Storm
Summer Storm (CD) Pellumair
2005
Tugboat/Border
4/10

På landet

I början av december tyder ingenting på att det snart är dags för snöslask, tumvantar och bjällerklang och när ”Summer Storm” landar i brevlådan känns det fullkomligt logiskt. Precis som om det vore nån skillnad på vinter och sommar. Skivan bli liggande ett tag eftersom jag är säker på att den har kommit fel. En glödande oljemålning över ett snårigt landskap och ett fullkomligt fruktansvärt typsnitt som meddelar bandnamnet säger att den borde gått till Tomas istället. Det här måste ju vara dödsmetall. Men så dyker den i alla fall upp i högen och jag ger mig in i det snåriga och drömska landskapet.

Duon Pellumairs försiktiga pop blandar enligt egen utsago referenser som My Bloody Valentine med Simon & Garfunkel men nej, inte alls faktiskt. Två personer i ett rum. Två gitarrer. Lite bös vid sidan om och en tjej som kliver in och snyggar till i ett par nummer.

Jaymie Caplen och Tom Stanton från Southampton är otroligt samstämmiga och välarrangerade men när jag sjunkit tillräckligt långt in i den där oljemålningen, lyssnat mig blödig på varsamma kärleksförklaringar och hört samma akustiska gitarrkomp genom låt efter musikskoleuppvisning efter låt känner jag fortfarande inget som griper tag eller duger som det är.

Om det inte vore för de vackra stämmorna och den mjuka stämning Pellumair skapar hade jag vandrat ut ur landskapet för längesedan. Det är värt att stanna en stund för att se det, men nästa resa går någon annanstans.

Maria Gustafsson

Publicerad: 2006-01-05 00:00 / Uppdaterad: 2007-06-05 11:06

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #3555

9 kommentarer

får mig osökt att tänka på stecolid

Medlem 2006-01-05 00:10
 

trance?

Medlem 2006-01-05 03:28
 

ville bara säga att jag saknar 16 horsepower, önskar att de kunde återförenas…

Medlem 2006-01-05 13:36
 

dagensskiva.com skulle ni inte kunna lägga in en rad där det står vilken genre det är på skivan? kan vara svårt att få en uppfattning om det annars ifall man är helt obekant med skivan.

Medlem 2006-01-05 15:57
 

Good thinkin' ozz

Medlem 2006-01-05 19:06
 

Läser man på hemsidan så märker man att de har splittrats. Tydligen redan innan skivan släpptes.

Medlem 2006-01-05 20:18
 

Vad är en genre? Och på vilken nivå är det intressant?

I just den här recensionen står det ju också tydligt i första meningen i andra stycket vilken genre det handlar om.

Patrik Hamberg Redaktionen 2006-01-05 22:42
 

jag tycker det ger en bättre bild av skivan om man vet hurdan musik det är, vissa recensioner kan vara väldigt bra skrivna om man har lyssnat på skivan. har hänt att jag läst en recension som gjort mig intresserad av en skiva men sedan när jag lyssnat har jag blivit överaskad av musiken som jag fått en helt annan bild av från recensionen.

Medlem 2006-01-08 15:30
 

kollar man upp vad recensenten recenserat innan får man en rätt klar bild av vilken musik det är:

Wilco

The Raveonettes

The Decemberists

The Bear Quartet

Sufjan Stevens

St. Thomas

Shooting John

Rosie Thomas

Junip

Christian Kjellvander

Fortfarande svårt att lista ut vad det är för musik?

Medlem 2006-01-11 14:40
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig