dagensskiva.com

48 timmar

Gästrecension

Gram Parsons: GP / Grievous Angel
GP / Grievous Angel (CD) Gram Parsons
1990
Reprise Records
9/10

Konsten att så ett odödligt frö

Lyssna

Sök efter skivan

19 september, 1973. Musikvärlden har just förlorat ännu en talangfull visionär. När ynglingen Gram Parsons hjärta underlåts i sviterna av en tequila- och morfinöverdos har han hunnit bli 27 år. Han har precis fullbordat inspelningen av sitt andra album i eget namn och därigenom planterat ett odödligt frö i den amerikanska musikjorden.

Tidigt 1990-tal. Countrymusiken lider. Unga män och kvinnor försätter sig själva på resande fot genom det amerikanska musikarvet med ändamålet att inspektera dess rotfäste. Många av dem stöter på det frö som såtts av en amerikansk yngling två decennier tidigare. I och med att dessa unga män och kvinnor vårdar och vattnar jorden runt fröet pånyttfödds en till synes förlorad genre. Countrymusiken genomgår en renässans, band som Whiskeytown och The Jayhawks medverkar till att göra genren rumsren. Country anses inte längre töntig och banal, utan är återigen det amerikanska fenomen det en gång i tiden varit.

Tidig vår, 2005. På en skivaffär i vår huvudstad bläddrar jag förstrött genom skivhyllorna. I min hand har jag redan Elton Johns ”Tumbleweed Connection” och David Crosbys ”If I Could Only Remember My Name”. Visst, båda är i högsta grad bra album, men det rör sig om rutininköp. Jag är på jakt efter någonting nytt. Vid bokstaven P avstannar mitt frånvarande spanande då mina ögon urskiljer ett konvolut som uppvisar ett ungt, nästan naivt, anlete.

Anletet tillhör Gram Parsons, en artist jag ofta hört talats om, men som jag personligen aldrig varit vare sig vän eller ovän med. Jag bestämmer mig för att ge skivan, som innehåller Parsons två soloalbum ”GP” och ”Grievous Angel”, en chans och beger mig till lyssningsdisken. Några minuter senare har ett förbryllat tanketillstånd infunnits sig hos mig. Ytterligare några minuter senare befinner jag mig på gatan utanför affären, med en påse skivor, alltjämt lätt förvirrad. Jag kan inte, för allt i världen, förstå hur jag missat denne Parsons.

Hur kunde jag försumma Gram Parsons?
Som tur är, till min och många andras lycka, är musik en tidlöst företeelse. Att ett album spelats in i mitten av 70-talet betyder förstås inte att det, tre årtionden och ett millenniumskifte senare, är passé. Tvärtom. Det är med bitterljuv desperation jag ofta grubblar över hur mycket riktigt bra musik jag egentligen går miste om. Men, låt oss nu vara realistiska, man kan omöjligt ta del av allting. Låt oss istället inrikta oss på de gånger man stöter på fullträffarna. Som den gången jag blev vän med Gram Parsons.

Resan mellan Stockholm och Örebro tar ungefär två timmar. Bredvid mig, på passagerarsätet, ligger de inskaffade Elton John och David Crosby-skivorna. Men de hamnar i skymundan. Det skall dröja flera dagar innan jag ens avlägsnar den skyddande plasten på dessa album. Istället spelar jag "GP / Grievous Angel" oavbrutet. Under den inledande låten, "Still Feeling Blue", kan jag inte låta bli att le stort över mitt fynd. Att låta ett brett leende dekorera sitt ansikte då man åhör Gram Parsons kan tyckas något paradoxalt, då texterna och musiken till största del behandlar hjärtesorg och krossade drömmar. Men det betvingar inte lyckoruset inom mig.

För i Gram Parsons musik finns en salighetsbildande urladdning och passion som sällan vidimerats, varken förr eller senare. Där finns en glädje bakom musicerandet som rättfärdigar det där leendet. Det är, för att använda en medfaren klyscha, äkta. Man får gå tillbaka till Hank Williams glansdagar för att finna den ärliga kaliber som Parsons förfogade över. Samma explosiva kvalité som Bruce Springsteen, två år senare, skulle skapa på "Born to Run". Lyssna bara till den smärtfyllda texten i "Streets of Baltimore" eller den uppriktiga uppgivenheten som vilar över "The Return of the Grievous Angel" så förstår du vad jag menar.

Uppbackad av medlemmar från Elvis Presleys fenomenala band smetar Parsons ut sitt hjärta över albumets samtliga spår. Snarlikt Hank Williams hade Gram Parsons en förmåga att skriva texter om kärlek utan att de blev varken triviala eller uppenbara. Det blev bara precis som det är i det verkliga livet, ljuvligt men inte alltid rättvist. Den känslan förhöjs ytterligare av att den då tämligen oerfarna Emmylou Harris medverkar med sin vemodigt nedstämda stämma på flera av albumets låtar, däribland den strålande juvelen "Hearts on Fire". Emmylou Harris har senare påstått att Parsons lärde henne allt hon kan när det gäller musik. Jag kan uppriktigt inte tänka mig en bättre handledare och läromästare.

Gram Parsons liv är och förblir en gåta, omständigheterna kring hans hastiga bortgång är än idag inbäddat i ett dunkelt töcken av ovisshet. Vad som däremot är helt klart är hans skarpsinniga skicklighet när det handlade om musik. Gram Parsons kallas ofta countryrockens störste och förste stamfader. En titel han välförtjänt försäkrade för sig själv i samma stund som han i mitten av 70-talet planterade det där odödliga fröet. Ett frö som skulle komma att rädda countrymusiken från ett, i mitt tyckte, oundvikligt och smärtsamt öde. Tyvärr kunde han inte själv räddas från sitt eget öde.

Niklas Eriksson

Publicerad: 2005-12-10 00:00 / Uppdaterad: 2005-12-10 00:00

Kategori: Dagens skiva, Gästrecension, Lördag, Recension | Recension: #3527

24 kommentarer

Jag lyssnade genom skivorna ett par gånger efter det att jag hade köpt dem. Men jag förstod aldrig storheten. Kanske dags för ett nytt försök igen.

Medlem 2005-12-10 00:10
 

Det jobbiga med Gram Parsons är att de uppenbara countrymelodierna ofta låter en aning komiska, och det förstör själva stämningen i låtarna. Man hör att mannen var en briljant låtskrivare, men tyvärr är och förblir nog countryn lite väl mycket skämtmusik. "Haha, Rednexmusik!!!" typ. I alla fall här i Europa.

Medlem 2005-12-10 02:26
 

GP/Grievous angel är ju fan mer ett rutinköp än Tumbleweed connection. Alla har ju GP/Grievous angel.

Tumbleweed connection är förövrigt lysande och förmodligen Eltons bästa.

Medlem 2005-12-10 03:31
 

en av varldens basta skivor, ah, eller >> aldrig har en skiva betytt sa mycket, for sa fa. puss

Medlem 2005-12-10 07:38
 

wannabe-country

Medlem 2005-12-10 10:18
 

wannabe-skaning: det ar val battre att vara wannabe-country an att vara country, isf. ah.

Medlem 2005-12-10 10:36
 

10/10

Medlem 2005-12-10 10:44
 

gram dog väl utav en överdos, har hört någonstans att hans polare som hittade honom stoppade isbitar i röven på honom eftersom denne hade hört att detta skulle man göra vid en överdos.

Gram dog alltså med sibitar i rumpan, komiskt!

Medlem 2005-12-10 10:52
 

Bra recension. Gram var ju rätt häftig, eftersom han festade med Jonathan Richman. Bra var han också. Nu blev jag sugen på skivorna!

Medlem 2005-12-10 12:14
 

Varför känns det som att alla gästrecensioner är rena prisanden. Jag har nog aldrig sett en kritisk gästrecensent…

Medlem 2005-12-10 13:57
 

ja, liksom får man recensera en enda platta lär man ju vara sjukt motiverad att välja någon man inte gillar

Medlem 2005-12-10 14:26
 

värdelös falsksjungande ful idiot.

Medlem 2005-12-10 14:30
 

Den där rubriken kan du inte vara nöjd med

Medlem 2005-12-10 15:34
 

"Vid bokstaven P avstannar mitt frånvarande spanande då mina ögon urskiljer ett konvolut som uppvisar ett ungt, nästan naivt, anlete."

PRETTO!!!!

Medlem 2005-12-10 16:35
 

folk som inte kan skriva recensioner bajsar alltid på sig när de ska hylla något. Niklas Eriksson, Joakim Johansson, whatever.

Medlem 2005-12-10 16:52
 

Vad mer kan man begära, 2 finfina skivor på 1 cd till priset av en halv, eller nått. De mesta GP satte sitt finger på glimmade ju starkare än guld, värmde skönare än solen. Fantastisk musik, bra recension!

Medlem 2005-12-10 17:22
 

Överskattad skiva. Ja.

Medlem 2005-12-10 17:41
 

coolt,äntligen har robert wells gjort en skiva där han sjunger

Medlem 2005-12-10 19:13
 

Jag tror jag läste nånstans att i en kommande filmatisering av Parsons liv ska denne spelas av Jackass-Knoxville! sjukt?

Medlem 2005-12-11 18:40
 

"Countrymusiken genomgår en renässans, band som Whiskeytown och The Jayhawks medverkar till att göra genren rumsren. Country anses inte längre töntig och banal, utan är återigen det amerikanska fenomen det en gång i tiden varit."

Det här var nog tammefan det värsta jag någonsin hört…

"Göra genren rumsren"??? Du menar "cool bland indiekidsen"??

Countryn har aldrig minskat i kvalitet eller betydelse. Precis som i andra uramerikanska musikgenrer som soul och jazz genomgår countryn dock ständigt förändring.

Däremot fanns det en tid då countryn klassades som löjlig och inte ansågs rumsren bland världens värsta kappvändarpublik, europeiska medelklass-studenter.

Detta ändrades i mitten/slutet av 90-talet när horder av historielösa glasögonormar med ironiska t-shirts helt plötsligt på fullt allvar påstod att Ryan Adams stod för något unikt…

OBS! Vill påpeka att Jayhawks och Whiskeytown/Ryan Adams är väldigt bra. Definitivt inget ont om dem.

Medlem 2005-12-12 10:15
 

Juxtapose: Så du menar att den "countrymusik" som t ex Garth Brooks framförde hade kvalité som attribut? Det är dit jag vill komma då jag påstår att genren led under tidigt 90-tal. Jag förstår vart du vill komma med det du skriver och att recensera en countryskiva (eller en alt-country dito) idag kan ju nästan klassas som litterärt självmord. Som du säger, vändakappanpubliken har ju nu, efter några intensiva år, bestämt sig att alt-country är någonting som det finns för mycket av. Det är en genre som tjatats sönder i media. Likväl skriver jag en rescension på denna skiva eftersom jag tycker den är så pass bra och i de kretsar jag umgås är den inte alls som vanlig, jag kanske hänger för mycket med "de coola indiekidsen", vad vet jag.

Alltså, du skriver "Countryn har aldrig minskat i kvalitet eller betydelse", det kan jag verkligen inte hålla med om och recensionen är personlig, kom ihåg det. Jag tror vi vill komma fram till samma slutsats, men på vägen ditt har vi olika värderingar på vad som är kvalité.

Medlem 2005-12-12 23:44
 

Föresten, tack alla för de kritiska åsikterna angående såväl slbumet dom min recension.

Medlem 2005-12-12 23:47
 

I boken "the mammoth book of sex, drugs and rock'n'roll" finns en fantastisk berättelse om hur Parsons polare (minns inte vilka) stal hans kropp och som överenskommet eladade upp den i öknen utanför joshua tree. Läs den.

Medlem 2005-12-14 13:38
 

Tumble weed connection är inte Eltons bästa.

Medlem 2005-12-14 15:53
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig