dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Lyn Collins: Mama Feelgood: The Best of
Mama Feelgood: The Best of Lyn Collins
2005
Spectrum/Universal
8/10

En saknad röst

Lyssna

Sök efter skivan

När Lyn Collins hjärta gav upp den 13:e mars i år hade hon precis återvänt till USA efter första delen av en sällsynt europaturné. Andra delen skulle ta henne till Sverige, Stockholm, Lydmar. Det var då jag skulle se artisten jag försökt få en intervju med i över fem års tid (jag kom aldrig närmre än en manager och ett ja som aldrig ledde till en tid).

Funkhistoriens mest samplade kvinna. Så brukar hon kallas, Gloria Lavern Collins.

Det där är en sanning med gott om utrymme för modifikation. En vit lögn som upprepats så många gånger att det blivit en sanning. Merparten av de där samplingarna handlar om breaket i hennes största hit ”Think (About It)” där James Brown stöter fram ett ”woo yeah”. Att många av de andra samplingarna snarare handlar om JB's-maskinen och de rytmer den pumpade fram än Lyn Collins vokala insatser är en annan sida av samma falskmynt.

Snabbare än jag hann tänka ”lyxig samling från Soul Brother Records” annonserades budgetvarianten från Spectrum. ”Mama Feelgood: The Best of” samlar det mesta av värde från de två album hon gav ut. Jag saknar ett par personliga favoriter, som ”Women's Lib” och ”Just Won't Do Right”. Samtidigt som jag tycker att det var korrekt att utelämna de småtrista versionerna hon spelat in av standards som ”A Foggy Day” och ”If You Don't Know Me By Now”.

Samlingen bjuder också på ett ganska gott urval av de singlar som släpptes vid sidan av albumen. Jag tänker främst på vissel- och handklappsfesten i funkmonstret ”We Want to Parrty, Parrty, Parrty (Parts 1 & 2)” och den malande svarta groovemaskinen ”Take Me Just As I Am” med en Lyn Collins som sjunger hjärtat ur kroppen. Av rent egoistiska skäl hade jag å andra sidan tyckt att det varit roligare om den mer svåråtkomliga södernsoulstänkaren ”Oh, Uncle Sammy” funnits med.

Nu är den här samlingen kliniskt befriad från överraskningar och svåråtkomliga låtar. En perfekt start för den som inte vill börja med återpressade vinyler från England eller lyxiga japanska cd-utgåvor.

Det kanske verkar som om jag inte gillar det jag får, men det är bara i relation till vad jag önskat. Mina anmärkningar till trots är det här en fantastisk samling musik i gränslandet mellan funk och soul från min absoluta favoritröst. Det är bara inte den samling jag själv hade satt samman.

Jag hoppas fortfarande att Harry Weinger (som ansvarar för James Brown-katalogen) ska få grönt ljus att starta serien med singelsamlingar med Browns alla kvinnliga röster. Eller den där lyxiga samlingen från Soul Brother då.

Patrik Hamberg

Publicerad: 2005-11-16 00:00 / Uppdaterad: 2007-12-17 15:23

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #3497

9 kommentarer

När släpps skivan?

Medlem 2005-11-16 09:46
 

DearMe: Skivan släpptes i augusti. Tyvärr har Universal i Sverige valt att inte ge ut den (än). Men den går att beställa billigt från England. Amazon tar fem pund för den och Play vill ha sju pund (men då ingår frakt).

Patrik Hamberg Redaktionen 2005-11-16 10:19
 

Aha, tycker det låter som en schysst skiva. Har varit och nosat på den här damen förut, men kan du nämna några artister som påminner om henne?

Medlem 2005-11-16 13:32
 

Tack Patrik! Jag har en mycket passionerad relation till fröken Collins. Kul att vi är två! Mvh Agnes.

Medlem 2005-11-16 13:34
 

agnes,håll dig till din hooy.net, anledningen till att vi andra är här e för att slippa dig.(agnes är rasist och hatar vita musiker)

Medlem 2005-11-16 19:58
 

jag köpte en reissue-LP på soulbrother records i london, men den var felaktig, två spår var icke lyssningsbara så jag mailade, fick klartecken och skickade tillbaka för att få en felfri platta, men svarar ej på mail och har inte skickat nån skiva på nästan en månad.

men, de var iaf trevliga i butiken. har du varit där "patrik"?

Medlem 2005-11-16 22:47
 

DE svarar ej på mail ska det stå.

Medlem 2005-11-16 22:48
 

mallefunker: Ja jag har varit i butiken. Trevlig och hyggligt välsorterad. Tyvärr var jag lite stressad sist, så jag hann aldrig gräva ordentligt.

Patrik Hamberg Redaktionen 2005-11-17 00:37
 

Haha, ja jag hatar verkligen vita människor… Det är därför jag recenserat en här på sidan! Mvh jättebleka rasse-Agnes.

Medlem 2005-11-26 00:07
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig