dagensskiva.com

48 timmar

Gästrecension

The Embassy: Some Indulgence
Some Indulgence (CDS) The Embassy
2005
Service
10/10

Magi, himlen, lycka, kärlek och hat på samma gång

Lyssna

Sök efter skivan

En basgång från himmelen, gitarrer lätta som molnen och ett stön från självaste Jesus på korset. Detta är inget mindre än religion för mig. Möjligen något större.

Jag kan inte låta bli att skratta för mig själv när jag lyssnar på Embassy:s nya singel.

Allt snack innan den kom, hypen bland rockkritikerna, alla skyhöga förväntningar efter en underbar första skiva och några smakfulla singlar och en väldig uppladdning och tease från skivbolaget Services sida. Jag började drömma om den perfekta poplåten. En låt som skulle förena allt jag älskar; ren och skär pop, beats, samplingar, falsettsång.
Ja, listan kan göras lång.

Jag trodde jag fortfarande drömde när mina vildaste fantasier för första gången slog in.

Jag vaknade upp en typisk ”dagen efter” och var lagom dimmig. Radion hade stått på hela natten, men i mitt tillstånd var jag inte riktigt på humör för P3:s ordinära spellista. Plötsligt börjar en låt spelas på radion som jag inte riktigt kunde identifiera. Det enda jag visste var att jag kände igen det och att jag gillade det. Det enda tydliga minnet jag hade av låten var ett ständigt återvändande stön. Jag gick runt i flera dagar och grubblade. Vad var det för låt jag hade hört?

Efter många och långa tankebanor insåg jag det kan inte ha varit något annat än Embassys nya singel. Lyckan var total. Och det enda jag mindes av låten var vid det här tillfället just stönet.

När jag äntligen fick hem singeln på posten och kunde sätta mig ner i helt opåverkat tillstånd och verkligen lyssna föll allt på plats.

”Some Indulgence” är magi, himlen, lycka, kärlek och hat på samma gång. Allt detta komprimerat till fyra minuter och tio sekunders musik. Det är så enkelt men på samma gång så himla komplext.

För hur kommer det sig annars att inte någon annan har lyckats göra något liknande innan? Vad är det som ställer Embassy i en helt egen del av poplandskapet? Deras förhållningssätt till resten av musikvärlden, deras uttalade hat mot allt som klassas fejk, influenserna och synen på sin egen musik och vad den betyder för dem själva. Musik som på ett sådant direkt sätt fungerar som en hyllning till musiken själv. Musiken som är på blodigt allvar.

Olle Arbman

Publicerad: 2005-11-12 00:00 / Uppdaterad: 2005-11-12 00:00

Kategori: Dagens skiva, Gästrecension, Lördag, Recension | Recension: #3493

27 kommentarer

först.

bra betyg asså.

Medlem 2005-11-12 00:00
 

Yes! Typ årets låt, ja. Varför ska recensioner alltid dröja här?

Nu vill jag ha fullängdaren.

Medlem 2005-11-12 00:04
 

helt fel betyg. tyvärr har embassys släpp efter futile crimes (som förblir en av de bästa svenska skivorna på många, många år) inte alls levt upp till förväntningarna. jag hoppas att de hittat rätt på tacking, men some indulgence är en sjua där man förväntat sig en tia.

Medlem 2005-11-12 00:15
 

Det här ju Shaktars första recension, det var tider det.

Medlem 2005-11-12 00:47
 

"It pays to belong" är faktiskt hästlängder bättre.

Medlem 2005-11-12 03:01
 

Klyschbingo!

"magi" (check), "himlen" (check), "kärlek och hat" (check), "den perfekta poplåten" (check), "musik på blodigt allvar" (check) …

Medlem 2005-11-12 04:59
 

kantorn: hahaha. klockrent!

för övrigt var det ingen dålig urringning skribenten har. hjälp.

Medlem 2005-11-12 08:33
 

george costanza har använt tröjan innan olle.

Medlem 2005-11-12 09:30
 

Jag laddade ned detta opus i miniformat.

Lysande exempel på en bra poplåt.

Jag tycker att recensenten gör ett bra jobb. Och so what om recensionen innehåller klyschor?

Som om ni kan skriva en bättre recension, mena vad ni säger, och samtidigt rikta det till en stor publik.

Det är inte alltid lätt att beskriva sina känslor utan att ta till vedertagna uttryck för dem, era så kallade "klyschor".

Playa hatin' bitches.

Medlem 2005-11-12 10:09
 

Va fan… "Some Indulgence" är en vanlig låt. Ett hopkok noter ordnade av tradition efter en viss takt med sång till…

Sekulariserad fanatism är fan läskigare än religiös.

Medlem 2005-11-12 10:51
 

jag försökte ladda hem "some indulgence", men det enda jag hittade var en omdöpt field mice-låt.

Medlem 2005-11-12 11:28
 

Årets låt.

Medlem 2005-11-12 11:28
 

Utmärkt recension. Dessutom är du en jävligt schyst kille eftersom du liksom jag fattat att hiphop och elektronisk musik is the shit.

Medlem 2005-11-12 11:29
 

Stönandet är en hyllning till Hefners Treacle, nu är jag helt säker på det.

Medlem 2005-11-12 11:37
 

fantastisk!

tacking kommer bli hur bra som helst.. älskar information! some indulgence, tell me och it pays to belong är bara några meter bakom..

vill ha nuuu!

Medlem 2005-11-12 13:31
 

tror aldrig jag kommer förstå mej på denna hype. 'it never entered my mind' är en hyvens låt. resten är skittråkig.

Medlem 2005-11-12 14:30
 

"Skivbolaget som har för lite e."

snor tuff knark referens!!!!!

Medlem 2005-11-12 15:40
 

man kan inte kalla embassy för underskattade,däremot överskattade!

helt ok skiva.

men kom igen, religion?

Medlem 2005-11-12 17:28
 

Om detta nu är religion för dig borde du kanske ha laddat ner låten som fanns som mp3:a redan i början på sommaren. Den börja väl rulla på p3 först i september?

Nåja, schysst recension och helt klart rätt betyg!

Medlem 2005-11-12 19:34
 

Någon recension av Tomas Andersson Wijs nya på gång? Han var riktigt bra ikväll men visst har Kockumskranen monterats ned och skickats till asien?

Medlem 2005-11-12 22:34
 

För att försöka bemöta kritíken: Användandet av klyschor är enligt mig inte något felaktigt eller fantasilöst. Då det kan vara svårt att precisera känslor så finns klycshorna där till hjälp. Skulle ni kalla att uttrycka sin kärlek till sin pojk- eller flickvän med orden "jag älskar dig" som klyschigt och därmed dumt? Musiken som frambringar känslor är den enda som egentligen borde räknas. För hellre då en diskussion om vad ni tycker om musiken i sig och vad den frambringar för känslor hos er själva. Och när det kommer till "Jesus på korset" och "inget mindre än religion för mig, möjligen något större." så faller även det in under användadet av klyschor. Att i text försöka ge uttryck åt starka känslor kan ibland kräva just dessa och användandet av extremiteter/överdrifter/vad ni nu vill kalla det. Embassy lyckas mer än några andra med att just spela på mina känslor. Så enkelt är det. Ps. Har nu fått ta del av hela skivan och den är helt enastående den med. Upptäcker något nytt efter varje lyssning och låtarna lever egna liv samtidigt som de fungerar i symbios (klysch-VM!!!) Luv / Olle

Medlem 2005-11-16 00:41
 

en dålig recension på en överskattad låt.

Medlem 2005-11-21 20:44
 

"För att försöka bemöta kritíken: Användandet av klyschor är enligt mig inte något felaktigt eller fantasilöst. Då det kan vara svårt att precisera känslor så finns klycshorna där till hjälp."

Du som har skrivarambitioner borde väl kunna leta dig bort från klyschorna? Antingen är det lättja eller så är det talanglöshet.

Medlem 2005-11-21 20:51
 

Jag ber så hemskt mycket om ursäkt för att jag gillar att förhålla mig på ett enkelt och känslomässigt sätt till popmusiken och att mina ambitioner att dra några kvasiintellektuella analyser av musiken, som du då säkert måste göra, inte finns. Då du inte ens gillar Embassy så känns det väldigt ointressant att föra någon diskussion, du verkar vara mer intresserad av att hävda dig själv eller ditt förakt mot unga pojkar som älskar pop och tycker det är kul att skriva. För att sno/citera/hålla med (vad ni nu vill tro och tycka) Shaktar.nu ännu en gång: "De som förstår, de förstår". Tack för mig /// Olle

Medlem 2005-11-29 00:23
 

kvasiintellektuell(enligt susning.nu):

"En person som gärna vill anses som intellektuell, men istället för att söka kunskap, försöker denne/denna med yttre attribut låtsas vara sanningssökande och analytisk"

jag säger inget mer. alla har vi hävdelsebehov, du slentrianhyllar ett slentrianband och jag har invändningar.

jag har inget emot unga pojkar som gillar pop och tycker det är kul att skriva, eftersom jag är en sådan själv.

Medlem 2005-12-02 00:16
 

jag har uppenbarligen missuppfattat ordets betydelse till viss del, men en del av förklaringen stämmer överens med vad jag ville framföra. jag är inte musikaliskt skolad, då undviker jag att ge mig in på djupodlade analyser. min recension är inte en recension i dess sanna bemärkelse nödvändigtvis, jag ser mer på den som en hyllning. jag blev förälskad i en låt och försökte föra ner det jag kände på ett papper (i den mån jag är kapabel till). jag försökte alltså inte på något sätt att "med yttre attribut (skrift i detta fall) låtsas vara sanningssökande och analytisk" som det står på susning.nu. men men. jag tar bara illa vid mig då det enda du verkade vilja få ut av detta var att nedvärdera mitt förhållningssätt till embassy och att skriva. jag skulle väldigt gärna läsa något du själv har skrivit. finns det möjlighet till detta? det kan finnas något mer jag har skrivit på http://www.ltz.se

Medlem 2005-12-05 00:23
 

inget fel i detta. jag är bara trött på embassy, det måste man också få tycka.

btw klagade jag inte på ditt skrivande utan på ditt förhållningssätt till klyschor (det kanske var lite kritik mot ditt skrivande, men du förstår vad jag menar)

om du vill läsa vad jag skriver så är du välkommen på http://repmag.blogspot.com

Medlem 2005-12-14 20:20
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig