dagensskiva.com

48 timmar

Gästrecension

Counting Crows: August and Everything After
August and Everything After (CD) Counting Crows
1993
Geffen/Universal
9/10

Att fånga dagen räknandes kråkor

Lyssna

Sök efter skivan

Mina rockreferenser fanns i princip inte. Jag var nio år gammal. Året var 1993.

Scooter hade inte bildats än. Men skulle göra det inom ett år. Ni vet, det där tyska techno bandet som spelades på alla mellanandstadiediscon.

Men ”Mr Jones” spelades ymnigt på radion.

Counting Crows lyckades inte rädda mig från technoträsket. Jag kommer ihåg att ungefär i samma veva släppte Rage Against The Machine sitt första album. Jag lyssnade en gång på dem på MTV. Det var Rage Against The Machine som såg till att jag försvann in i technoträsket. Jag hade aldrig hört något skränigare eller våldsammare någon gång förr.

Men så en vacker dag, på gymnasiet, överräckte en god vän ”August and everything after” och sa: Lyssna på den! Kort tid därefter åkte vi tillsammans med vår mattelärare till Köpenhamn för att se Counting Crows vara förband åt Santana. Det var då jag hatade Rage Against The Machine som aldrig förr. Även om jag nu har lärt mig att uppskatta dem.

”August and everything after”, denna klassiker, för det måste man ändå kalla den?

Den inleds med den vackra ”Round Here”, ett stillsamt intro, några arpeggion med gitarren och så sångaren Adam Duritz röst. Hans röst berättar om en tjej som heter Maria som vill träffa en kille som liknar Elvis. Hon är missförstådd och hon har problem med att uppträda normalt när hon är nervös. Han berättar hur livet är i Kalifornien, hur hans relation till Maria gestaltar sig. Den vackraste stunden i låten är när han beskriver hur Maria säger: ”shh it's only in my head” han replikerar ”I know, it's only my head”. Kort därefter sjunger Adam om att Maria är trött på livet och funderar på att begå självmord. Han säger att hon alltid är i hans tankar. Musiken intensifieras, kompet blir mer energiskt och höjdpunkten är när Adam sjunger ”round here, we stay up very very late…”. Sedan avtar låten sakta och frustrationen i Adams röst tonar ut. Det är en av de mest känsloladdade punkterna på albumet.

Efter denna orkan av känslor kommer ”Omaha”, en låt med härlig och distinkt rytm. En genomgående trevlig historia. Den handlar mer eller mindre hur allt går i cirklar och hur säsongerna flyter in i varandra för att upprepas igen. Glansnumret i albumet är nästa låt. Naturligtvis är det ”Mr Jones”. Denna låt som nådde topplistorna för att stanna där länge och som gjorde mången till ett Counting Crows-fan. Mycket få kan värja sig mot den här låten. Den är vad man kan påstå en ganska grabbig låt och innehåller ganska många plattityder som kanske inte i alla fall till en början förmår att entusiasmera men det är ju musiken, rytmen, melodin och så naturligtvis Adams sång som gör den här låten så bra. Texten handlar i stort sett hur man som ett debuterande rockband vill bli älskad och berömd, men att man också förstår att det inte är så enkelt. Enligt Adam Duritz själv så har den blivit misstolkad flera gånger, någon till och med trodde att den handlade om Adams penis. Så är icke fallet, det kan jag med säkerhet säga.

Om man sen ser på helheten, fortsätter Counting Crows ungefär på samma linje. Där låtar som ”Anna Begins”, ”Sullivan Street” och ”A Murder Of One” är höjdpunkterna. Sammantaget gör det här till en homogen skiva. Temana är framförallt utanförskap, ensamhet, brustna hjärtan och oskuldsfull kärlek. Men sista låten ”A Murder Of One” är en låt som i alla fall får mig att tänka över vad det är jag sysslar med egentligen. Adam uppmanar oss att inte kasta bort våra liv. Göra det till något som har betydelse. Att fånga dagen.

Daniel Norrby

Publicerad: 2005-10-01 00:00 / Uppdaterad: 2005-10-01 00:00

Kategori: Dagens skiva, Gästrecension, Lördag, Recension | Recension: #3442

21 kommentarer

Alltså. Till skillnad från de flesta som kommenterar det här så tycker jag skivan är rätt bra, och vissa av låtarna finns i ruskigt bra liveversioner, men ja, recensionen? Ingen höjdare.

Medlem 2005-10-01 00:05
 

Snyggt.

Men borde inte Franz Ferdinands nya komma upp snart.

Medlem 2005-10-01 00:05
 

Nej men fan… Så dåligt om en så bra skiva.

Medlem 2005-10-01 01:05
 

shit, det var oväntat med en recension på denna plattan. bra skiva! var dock ett bra tag sen jag lysnade på dem. blev medsläpad på deras spelning på hultsfred bara för att konstatera att deras glansdagar är långt bakom dem.. men som sagt: bra skiva, det är det. märks för övrigt att recensenten är musiker själv…

Medlem 2005-10-01 01:25
 

Jag gillar inte Counting Crows. Mest för att Adam Duritz har en utväxt från huvudet som liknar en ananasfrukt. Annars helt okej recension..

Medlem 2005-10-01 01:43
 

scooter > counting crows

Medlem 2005-10-01 03:18
 

mr. jones!!! världens sämsta låt!

Medlem 2005-10-01 09:42
 

Recensionen hemsk, skivan okej, låten magisk.

Och så vill jag påpeka att resensenten snott kungens kläder.

Medlem 2005-10-01 11:31
 

Det är få gånger jag känner mig manad att kommentera, men… Världen bästa skiva!

Medlem 2005-10-01 12:36
 

Vädligt fint skrivet om "Round Here" som helt klart är en av de starkaste låtar dom gjort, för mig kommer dok "Raining In Baltiomer" alltid ha en speciell plats i mitt hjärta, resen av skivan är väl sådär, nu när man tittar tillbaka. Men fint skrivet tycker jag.

Medlem 2005-10-01 12:47
 

Det var fan den sämsta recensionen någonsin på denna sida. Finns det inga minimumskrav på gästskribenterna??

Medlem 2005-10-01 14:48
 

Fler långa recensioner av album som verkligen berör istället för en halv A4 om nån ny skitplatta som INGEN hunnit ska en relation till.

Medlem 2005-10-01 15:01
 

Tycka vad man tycka vill om recensionen men jag är i alla fall nöjd med det jag har lyckats åstadkomma. Det är ju trots allt min första recension som har blivit publicerad.

Medlem 2005-10-01 15:12
 

Skivan som betyder absolut mest för mig. Om någon elak Hitler skulle tvinga mig att bränna alla mina skivor utom en, så skulle den här vara överlevaren. Minns när jag, 13 år gammal, sitter ensam i en fåtölj och gråter över att jag aldrig skulle få Linda, samtidigt som jag lyssnar på nystulna (från brorsan) August and Everything After. Jag har fortfarande kvar brorsans platta, nu 12 år senare. Den har under dessa år hjälpt (eller iaf varit med mig) efter många hjärttörnar, och aldrig blivit tråkig. Varje spår är ett mästerverk och livsviktigt. Jag hade en paus på ett par, tre år vid något tillfälle, och när jag kom tillbaka fanns vartenda ord, vartenda andetag som Adam andas, fastetsat i minnet. Konserten på Hultsfred blev inte riktigt så bra som jag hade hoppats på, fastän de spelade överraskande många låtar från berörda skiva. Kan bero på att jag var ovanligt lycklig då. Om de spelat i år istället, hade det varit helt andra bullar.

Medlem 2005-10-01 15:18
 

det här är fredrik och filips favoritskiva. inte för att regna på någons parad men.

Medlem 2005-10-01 18:23
 

Riktigt bra skiva. Riktigt dålig recension.

Medlem 2005-10-01 19:05
 

Grym skiva!! Fantastisk pop!!!

Finns det någon människa som tycker att Scooter är bättre än något annat band i världen så kanske jag kan ändra inställning angående arkebusering…

Scooter < diarrébajs

Medlem 2005-10-02 11:52
 

Scooter > Counting Crows

Medlem 2005-10-02 18:28
 

Morr, morr.

Scooter != techno.

"Technoträsket"?

Bra techno väcker känslor, precis som all bra musik. Counting Crows räknar jag dock inte dit.

Medlem 2005-10-06 03:33
 

En av mina absoluta favoritband.. Men du har glömt bort "Rain King", denna underbara låt!

Medlem 2005-12-25 20:10
 

COUNTING CROWS ÄR OCH FÖRBLIR LEGENDARISKA!
inget annat band kan förmedla så mkt som Crows.
att ens diskutera techno på samma sida som dom är tragiskt. Scooter är lika intressanta som överkört hästbajs en varm sommardag.

Mackan Oregistrerad 2007-10-07 20:03
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig