dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Vapnet: Ge dom våld
Ge dom våld (ep, cd) Vapnet
2005
Hybrism
8/10

Farväl till vapen

Lyssna

Sök efter skivan

Till att börja med är Vapnet ett bra namn rent stilmässigt, det låter bra, kort och koncist och kraftfullt. Innebörden är ju destruktiv men kan det finnas konstruktiva användningsområden för vapen? Vapnet! Där har ni det. Det hade inte haft samma effekt om det var Vapen. Man kanske inte förväntar sig att ett band som heter Vapnet ska låta ganska twee.

De spelade på demoscenen på Hultsfred i somras. De flesta av demobanden får vara glada om det är fler åskådare än bandmedlemmar närvarande men redan innan Vapnet drog igång hade det samlats en ansenlig mängd av publik nedanför scenen som låg ganska pittoreskt vid vattnet (om man ignorerade de ölburkar och träskpunkare som flöt förbi). Ok, så alla hade höga förväntningar, Terry Ericsson stod och svettades i sin mörka tweedkostym, man såg i hans ögon att han tänkte -Fan om jag inte hade haft mitt rykte att tänka på hade jag stått här i ett par bermudashorts.

Så de började spela och det lät mycket bra, det var sådan stämning som får en att böja på knäna i takt, åt höger och sedan åt vänster. Det hela gick väldigt bra tills mellansnacket kom igång. Det gick i stil av ett lidesamt hybrisgnäll utan make. Det var så att man önskade att de bara kunde hålla käften och spela sin musik.

Vapnet var nästan en modern myt som fler hört om än faktiskt hört. Förra året kom en liten EP i liten upplaga och nu har en lite större ep i lite större upplaga kommit ut. På Hultsfred sjöngs det väldigt mycket om gator, nästan så att det blev uttröttande, här finns det knappt en gata. Liveupplevelsen speglar inte alls ep:n, då den senare är som en liten bubbla av glädje och ångestfylld socialrealism.

När man läser Vapnets blogg framstår de som ödmjuka och schyssta killar och det faktum att samma människor gjorde ”Christian Olsson” gör dem ännu mer älskvärda. ”Ge dom våld” verkar komma från ett fint och känsligt rum i en smart hjärna, det är mycket råa känslor och stundtals lidelse, och jag bara älskar det faktum att de slänger in en bobabachoo-kör emellan textraderna: Dom ringde den feta killen/ bobabachoo/ pervot i Happiness.

Det är ganska simpla ljud där små fina xylofoner och trianglar silas igenom melodin. Man måste lyssna riktigt nära för att se hela bilden. På avstånd låter det väldigt unisont men lyssnar man nära låter det som på måfå utplockade synthljud, noggrannt ihopsydda. Skivbolaget hävdar att Vapnet ”definierar och räddar hela genren”. Ärligt talat vet jag inte om det finns en genre att rädda. Vapnet är speciella.

Marie Lindström

Publicerad: 2005-09-18 00:00 / Uppdaterad: 2008-04-16 10:55

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #3422

19 kommentarer

Träskpunkare är ett bra ord.

Jag får lyssna noga när de kommer hit och spelar om ett par veckor, och är de bättre än le sport köper jag skivan.

Medlem 2005-09-18 00:09
 

sug min kuk

Medlem 2005-09-18 00:15
 

om terry erikssson namedroppas i en recension vet man att det är genomuselt band som recenseras

Medlem 2005-09-18 00:17
 

jag diggade kalla mig. men jag tappade respekten för dom helt, när de släppte låten om christian olsson.

Medlem 2005-09-18 00:20
 

vapnet är ett skämt. ett dåligt skämt. hahahahahahahahahahaha jag skrattar ändå-

..

Medlem 2005-09-18 00:21
 

sämsta skiten.

Medlem 2005-09-18 01:51
 

det hade varit trevligt med ett par ord om själva plattan också

Medlem 2005-09-18 03:30
 

Skivan är grymt bra. Inget snack om saken. Men jag håller med om att recensioner som prompt måste skriva om en av bandets spelningar kunde korta ned den avdelningen av texten istället för att låta den ta över allt.

Medlem 2005-09-18 11:52
 

En till bra länk är

http://www.dorian.se/vapnet/

Medlem 2005-09-18 12:30
 

Vapnet är ett alldeles anskrämligt dåligt band. Sången är ju gräslig och musiken, nja blaj. Dpck, hade det inte varit ett betyg över recensionen hade jag inte förstått alls om recensenten gillade skivan eller inte…

Medlem 2005-09-18 13:15
 

vapnet är grymma!

Man fattar väl att recensenten gillar plattan. Tycker det är skönt att inte alla recensioner ska kommentera hur pass bra gitarrslingan är lagd i förhållande till basen etc. Sånt skit kan man läsa i tidningar för studiomusiker.

Medlem 2005-09-18 15:24
 

Jag lyssnar inte på crunk längre. det har blivit svennigt!

Medlem 2005-09-18 15:25
 

Underbart att fler ogillar Vapnet!

Jag trodde jag var den enda.

Twee & popklapp känns inte riktigt så fräscht längre. Dock är vapnet smarta, de vet hur de ska charma indiepubliken. Men man kan ju se rakt igenom det.

Medlem 2005-09-18 18:15
 

Är det bara jag som tycker omslaget har drag med TTA's fullängdare?

Medlem 2005-09-18 23:08
 

skivbolaget heter Hybris inte Hybrism om jag får be

Medlem 2005-09-19 00:05
 

Alltså, det var väl ändå Sibiria som släppte "Christian Olsson"?

Kal Ström Redaktionen 2005-09-19 23:30
 

Jo, men det är ändå samma människor. Typ.

Medlem 2005-09-20 00:15
 

Var i den här recensionen står det att Vapnet har gjort Christian Olsson, Kal?

Puss!

Medlem 2005-09-21 12:09
 

solace: Jag refererade till ruttnutts kommentar.

Kal Ström Redaktionen 2005-09-21 21:12
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig