dagensskiva.com

48 timmar

Gästrecension

Kaizers Orchestra: Maestro
Maestro (CD) Kaizers Orchestra
2005
Universal
6/10

The Kaizer concept

Lyssna

Sök efter skivan

När man sjunger på obskyr dialekt från en avkrok på Norges västkust brukar det var svårt att få ett internationellt genombrott. Men som Kaizers själva säger så spelar det ingen roll vilket språk man sjunger, bara musiken är bra. Med hjälp av ett flitigt turnerande på kontinenten så har bandet fått kontrakt med tyska Universal som nu släpper ”Maestro”, gruppens tredje fullängdare. Som musiksnobbig svensk höjer man inte särskilt mycket på ögonbrynen över ett skivkontrakt i ett land där Schnappi Krokodil och David Hasselhoff toppar skivförsäljningen. Fast ska sanningen fram så gillar jag Kaizers. I alla fall ibland.

Bandet har haft lite svårt att upprepa bedriften från de två första skivorna; ”Ompa til du dør” och ”Evig Pint”. ”Maestro” har inte samma flyt utan känns mer…krampaktig. Det beror på att Kaizers som många andra norska band är ett konceptband. De vågar inte riktigt vara sig själva utan skojar till det med en image och ett koncept. De tar sig roliga artistnamn som Hellraiser, tänker lite för mycket på hur de framstår visuellt och gör musik som måste passa in i en på förhand bestämd form. När man jobbar på det dogmatiska viset att musiken måste in i en mall så är det svårt att få till det när man har hållit på ett tag.

Kaizers mall består av skramlig rockmusik flitigt kryddad med balkan-umpa. Det är intensivt och ödesmättat. ”Maestro” skiljer sig från föregångarna genom att tona ned etnoinfluenserna och ta in mer elgitarr på bekostnad av tramporgeln och dragspelet. Ett steg i fel riktning om ni frågar mig. Balkan-umpa svänger. Halvtaskig norsk rock gör det inte. På ”Maestro” är det inte heller samma starka melodier som på de två första skivorna. Visst, några spår svänger som bara den, främst ”Delikatessen” och ”Blitzkrieg Baby”, men det håller inte hela vägen. När melodierna sviker gör bandet sitt bästa för att behålla sitt sound men det blir bara brötigt och stompigt.

Beroende på humör skiftar min uppfattning om det här bandet. En del dagar är Kaizers det bästa som har hänt sedan skivat bröd. Andra dagar känns de bara spexiga och konstruerade. ”Maestro” lämnar en del övrigt att önska men om bandet orkar fortsätta och vågar bli lite mer seriösa kan det bli hur bra som helst.

Daniel Boije

Publicerad: 2005-09-17 00:00 / Uppdaterad: 2005-09-17 00:00

Kategori: Dagens skiva, Gästrecension, Lördag, Recension | Recension: #3421

13 kommentarer

Word!! Håller med. Kaizers har en plats i mitt hjärta, men denna skivan levde inte upp till mina förväntningar. Men precis som med familjemedlemmar kan man inte låta bli att älska dem ändå. Ha det…

Medlem 2005-09-17 01:43
 

the ageing rebel

jag håller med dig till 100%

Medlem 2005-09-17 02:25
 

Missa inte "David Hasselhoff: Sings America 2004" för 10 kr på Ginza.

Medlem 2005-09-17 08:48
 

"De vågar inte riktigt vara sig själva utan skojar till det med en image och ett koncept."

Kaizers är så jävla mycket mer sig själva än 90% av musik-branchen idag.

Istället för att vifta bort deras användande av oljefat, tramporglar osv. som spex och konstruerat så borde man lyfta fram det som originellt och kul.

Kaizers är ju ett sjukt bra band just på grund av att de har detta.

"Det beror på att Kaizers som många andra norska band är ett konceptband." Detta har du väl knapast något fog för utan är väl en rad mest för att låta beläst.

Kom med några exempel och jämför gärna med t. ex Sverige.

Håller med om att de 2 första skivorna var snäpppet bättre, men din recension verkar bara bitter.

Medlem 2005-09-17 10:20
 

Enligt mig så e Kaizers bland det bästa som har hänt i musik väg. Men…. tyvärr var väl denna skiva inte lika bra. Däremot efter spelningen på Storan så blev låtarna väldigt mycket bättre, kändes mer Kaizer. Kanon recension! Kram

Medlem 2005-09-17 12:29
 

Bra skiva, kanske inte lika bra som de två första, men fortfarande bra. 6 tycker jag är lite lågt. Sen heter låten Blitzregn Baby och inte Blitzkrieg Baby

Medlem 2005-09-17 14:19
 

jag håller inte heller med. kaizers försöker inte placera sig i någon mall, tvärtom, dom leker så gott dom vill med alla möjliga instrument dom hittar. och dom har riktigt bra känsla för melodier, även på den här skivan! och det är ju hur kul som helst med en uppmålad liten sagovärld, ungefär på samma sätt som tom waits gjorde/gör, även fast referenserna inte är jättemånga.

Medlem 2005-09-17 19:42
 

Äckligt antitysk recension. Sen när toppade David Hasselhoff Tysklandlistan? För femton år sedan? Idiot!

Medlem 2005-09-17 20:26
 

Var också skeptisk till den här plattan i början. Nu går den emellertid sju-åtta varv om dagen. Det låter lite annorlunda än de första två plattorna – mindre orgel, mer blås – men det är djääävligt bra. Och "Dieter Meyers Inst." måste vara den bästa Kaizerlåten någonsin.

Medlem 2005-09-18 23:55
 

Jag tycker det är mer kontrollerat och det låter som om de vet vad de vill i och med den här skivan. Nu vill säkert någon smälla mig på bakändan, men enligt mitt tyckte så faller de tidigare skivorna (iaf den första) in under kategorin lite för flamsiga och klyschiga – ja, klyschiga! – för deras eget bästa. Maestro har tyngd och får mig att se på Kaizers Orchstra som ett band som faktiskt utvecklas musikaliskt. Visst, rock har man ju hört tusen låtar av, men balkan-umpa blir inte automatiskt jätteinnovativ bara för att den inte gjorts på norkst eller indieskt vis förut. Sådeså. Smakfull blandning här.

Medlem 2005-09-25 01:54
 

Maestro är ett musikaliskt mästerverk med en kreativitet o vitalitet av sällan skådat slag.En normal begåvad svensk förstår utan problem texterna.Om inte bör man i så fall gå snabbkurs i skandinaviska ,det är det värt.Känner ni inte hur musiken utstrålar frihetskänsla!!Så fruktansvärt osvenskt o bra.Många har associerat till Tom Waits.vi som är lite äldre tänker även på tidiga Doors.Detta blir en klassiker åtminstone på kontinenten

Medlem 2005-09-26 17:09
 

Vad är det här för skitbetyg.

SKIVAN ÄR GRYM!!!!!

DJ Oregistrerad 2009-01-04 23:27
 

Nja, HAHA – de är inget nytt Kaiser Chiefs direkt – nutidens bästa indie.

Peterok Oregistrerad 2009-01-05 11:30
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig