dagensskiva.com

48 timmar

Gästrecension

Teedra Moses: Complex Simplicity
Complex Simplicity (CD) Teedra Moses
2004
TVT Records/Playground
9/10

Southern Diva

Lyssna

Sök efter skivan

Albumet som jag lyssnar under dessa heta sommarkvällar i Washington DC är ”Complex Simplicity” av Teedra Moses. Hennes röst bryter genom den tropiska fuktigheten som kväver DC, alla polissirener och alla kvinnliga R&B-album som har släppts i år.

Till skillnad från Amerie, Ciara, Beyoncé och även Mariahs album har jag lyssnat på ”Complex Simplicty” oavbrutet i nästan ett år. Tyvärr har detta album inte haft samma genomslagskraft som de andra eftersom det inte handlar om lika ytliga ämnen som t.ex. Ciaras ”Goodies”; dessutom har skivan inte har fått samma slags uppbackning.

Teedra ligger på Lil Jons skivbolag TVT där hon är den enda kvinnliga R&B-artisten – vilket förklarar att hennes album inte fått lika mycket marknadsföring och uppmärksamhet som hennes Crunk-chef.

Öppningspåret och första singeln ”Be your girl” representerar tonen för albumet: det är inte för snabbt och inte för långsamt – lagom gungigt. Tänk dig Faith Evans album från 1995 och Totals debutskiva tio år senare, fast samma tempo.

Teedra har skrivit och medproducerat samtliga låtar – det är moget och genomtänkt men också ärligt och ocensurerat istället för Ciaras eller Ameries album som känns mer plastiga och stressade. Titelspåret bygger på jazz-gitarristen Pat Methanys ”Midwestern Night's Dream” från 1976 och vi hör att Teedra liksom Tweet skriver ur egna livserfarenheter och har lyckats samla på sig 10 år mer smärta, tårar och besvikelse än Beyoncé och Brooke Valentine tillsammans.

Raphael Saddiq är så imponerad av Teedras låtskrivartalang och röst, att han har med henne på två låtar på hans senaste album ”As Ray Ray” och sjunger en duett med Teedra på ”Complex Simplicity”. Deras underbara röster matchar varandra fullständigt.

Teedra spelas flitigt på DC:s hetaste Hip Hop/R&B-klubbar H2O och Dream där publiken oftast tror att det är Total eller SWV som har kommit ut med ett nytt album.

Jag ser fram emot Teedras nästa album.

Kai Kan

Publicerad: 2005-09-10 00:00 / Uppdaterad: 2005-09-10 00:00

Kategori: Dagens skiva, Gästrecension, Lördag, Recension | Recension: #3414

4 kommentarer

känns intressant,inte minst med tanke på omslaget.duger det åt Raphael så lär det duga åt mig!

Medlem 2005-09-10 00:13
 

Detta ska faktiskt kollas upp, trots den implicita Mariah-dissen. Gillar Moonlighting-känslan i omslaget.

Medlem 2005-09-10 09:56
 

Så Rokky gillade också omslaget? Snuskhummer!

Medlem 2005-09-10 09:57
 

tyckte hennes singel be your girl va lite väl platt. men när jag lyssnade vidare på låten hon gjort med jadakiss så fick jag lusten att ge detta en chans. å det stämmer, på raphael saadiq's as ray ray så gör hon en strong insats!

Medlem 2005-09-10 11:10
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig