dagensskiva.com

48 timmar

Gästrecension

The Futureheads: The Futureheads
The Futureheads (CD) The Futureheads
2004
Sire/Warner
8/10

Regn i Kanada

Lyssna

Sök efter skivan

Hot Hot Heat ska snart börja spela på scenen nedanför liftarna i turistorten och min för vintern tillfälliga bostadsort Whistler. Hot Hot Heat spelar inte långt från sin hemstad Victoria och jag har längtat hela vintern för att få se dem. Jag hör långt borta att de går på och jag rusar genom den regnvåta bygatorna som vilmar av folk på grund av den pågående skid- och snowboardfestivalen. När jag kommer fram står jag ett tag och funderar. Kan detta vara Hot Hot Heat? Låter inte så. Är inte så heller. Det här är sjukt mycket bättre. Det här är The Futureheads. Med stämsång, fina kläder och underbar attityd, plus lite skön nordengelsk dialekt sjönk de rakt in i mitt musikälskande hjärta.

The Futureheads spelar enligt programbladet någonslags punk, men så är också nordamerikanerna glada att kalla allt som inte är hiphop för punk. Punk är det inte. En råare variant av The Jam blandat med The Hives på senaste skivan är en lagom beskrivning. Musiken är rörig med många munnar som sjunger lite olika ibland och samma ibland. Plötsligt stannar musiken.. för att fortsätta på ett självklart vis. Det är pop. Eller punk. Eller rock. Bra är det i alla fall.

Köpte skivan på Heathrow på vägen hem till Sverige efter några månader i Kanada och blev besviken. Detta var inte alls det band jag hörde på en utomhusscen i Whistler. Det här var alldeles för rörigt och konstigt. Jag sov en stund. All annan musik som varit med på resan var uttjatad så jag gav den en chans när jag vaknade tio minuter senare av att jag var kissnödig. Lyssnade rakt igenom utan att byta låt en enda gång. Det hände något nytt hela tiden. Föränderlig punkrockpop. Trodde inte det fanns. I min värld är sån här musik uppbyggda kring refränger. Men låtarna tycks sakna de klassiska refrängerna och istället annvända verser, bryggor och stämsång för att få folk att minnas låten. Den tidiga favoriten ”Hounds Of Love” börjar med två röster var av den ena sjunger ”Oh Oh Oh Oh …” och den andra sjunger ”Eh Oh”. Underbart när de på Roskildefestivalen delade upp publiken att sjunga med den ena respektiven den andre stämsångaren. Det var väl antagligen bara jag och några få utvalda som hört bandet innan men snart sjöng hela publiken högt och helt fel. Men vad gjorde väl det. Jag var redan kär, hoppas någon annan i publiken också fick sig en släng.

NME har redan hypat. Det är de värda. Trodde att jag för en gångs skull hade hittat något eget, men samtidigt ska världen höra. För kanske är den rättvis. Kanske är det så att folk vill höra bra musik. Kanske är NME bara vanlig slit- och slängjournalistik. Bryr mig inte. Musiken som pojkarna i The Futureheads spelar är förbannat bra.

Sitter just nu med fodralet i handen och vet inte var skivan är. Men det gör inget. För jag är glad att slippa lyssna på den ett tag. Den är en av de få skivor i min samling man plötsligt kan längta ihjäl sig för att få lyssna på. Led Zeppelin är en annan, kanske spelar de i samma liga, kanske inte. Känslan av att verkligen längta efter att få höra en skiva är som längtan efter närhet. Nu längtar jag efter låten ”Danger Of The Water”, skivans lugnaste låt. Är trött. Ska leta upp den. Inte ladda ner. Kärlek mellan människa och skiva ska vara betald för att räknas. Kärlek mellan människa och människa ska inte räknas överhuvudtaget. Detta är en skivrecension.

Peter Jonasson

Publicerad: 2005-08-27 00:00 / Uppdaterad: 2005-08-27 00:00

Kategori: Dagens skiva, Gästrecension, Lördag, Recension | Recension: #3391

18 kommentarer

"detta är en skivrecension…"

Medlem 2005-08-27 00:14
 

"Det var väl antagligen bara jag och några få utvalda som hört bandet innan." Isåfall kan det väl knappast varit i år de var där?

Medlem 2005-08-27 01:13
 

Kom över skivan i våras eller när det nu var… i höstas rentav kanske. Blev inte imponerad. Tyckte det lät överarbetat och konstlat, samtidigt som de tycks vilja ge intrycket av att vara spontana. Nej.

Medlem 2005-08-27 01:44
 

Vem är Peter Jonasson? Borde han inte få ett offentligt nyp i örat efter detta mastruberande? Gå genast vidare till gå utan att lyfta pengar från banken! Nej gud bevare oss!

Medlem 2005-08-27 02:27
 

Man får tycka om vad man vill. Håll käften bajskorvar.

Medlem 2005-08-27 02:44
 

bra recension utan onödigt namedroppande

synd bara att den kom ett år för sent

Medlem 2005-08-27 04:47
 

"Håll käften Bajskorvar"!!!

HAHAHA

Riktigt roligt. Direkt från hjärtat.

Keep up the good work Björn!

Medlem 2005-08-27 08:16
 

Hot Hot Heat är utomordentligt dåliga. Vet inte om det här är så jättemyvket bättre men i alla fall lite. Det bästa är Kate Bush covern

Medlem 2005-08-27 09:21
 

peters hemsida funkar inte…

Medlem 2005-08-27 09:26
 

kärlek mellan männsikor måste vara betald annars funkar det inte.

Medlem 2005-08-27 10:43
 

I min värld är Hot Hot Heat är ett vassare liveband än The Futureheads. De senare är mest trevligt trivsamma på det där typiskt engelska viset. Typiskt "luta sig mot en vägg, sippa på en öl och trampa takten lite förstrött"-band.

Medlem 2005-08-27 11:25
 

Är jag helt ute och cyklar om jag hör inslag av Rush i en del låtar?

Jag laddade ner skivan nu på morgonkvisten och får väl lov att säga att den är helt ok. 6 av 10 tycker jag nog.

Medlem 2005-08-27 13:55
 

Jag har bara hört deras Kate Bush-cover. Den var skit.

Medlem 2005-08-27 18:51
 

Så här i lite nyktrare tillstånd vill jag bara reagera emot bonusinfon genom att rekommendera Malcolm Middletons senaste "Into the woods". En skiva att må dåligt till.

Medlem 2005-08-27 19:10
 

Jag var på den vänstra sidan som sjöng "Oh Oh Oh Oh" på Roskildefestivalen! Har faktiskt några bra låtar. Kul med Helsingborgare, undrar om man setts på tivoli?

Medlem 2005-08-27 20:07
 

Den här skivan tänker ja köpa…..

Medlem 2005-08-28 15:27
 

Helt okey recension..förövrigt är futureheads sjukt mk bättre än hot hot heat!

Medlem 2005-08-28 15:34
 

eftersom ingen skrivit om futureheads så passade jag på. även om det kom ett år försent.. nu kommenterar jag kommentarer en dag försent. i skellefteå finns inget bredband på studentrummen än.. illa. gillar dock alla som kommenterade min text, det är väl det som är meningen..?

Medlem 2005-08-28 17:37
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig