dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Truckfighters: Gravity X
Gravity X Truckfighters
2005
Fuzzorama Records
6/10

Glöm inte håven

Lyssna

Sök efter skivan

Krasst sett kan man fastslå att några av stonerns fundament är upprepning av samma ackord på gitarren samtidigt som man vevar på den största (ride)cymbalen på planeten. Och ur detta skapar ett jävulskt sväng.

Detta förstår Truckfighters, som albumdebuterade i våras med ”Gravity X”. De vet hur stoner ska låta och är mycket trygga i den musikaliska grunden som stavas Kyuss. Ljudmässigt är det stoner ut i varenda ackord, trumslag och basgång. Men som brorsan så träffsäkert konstaterade på ren småländska: dä ä inte så eget men dä låter jävligt möe stoner å dä räcker för me.

Att bandet dessutom har distans till genren och kan ta saker och ting med en klackspark konstateras redan i första textraden som lyder ”I'm out, cruising in the desert”. Jodå, det är stoner det pysslas med.

”Gravity X” kör igång på ett väldigt tilltalande sätt. ”Desert Cruiser”, ”Gargarismo” och ”Momentum” är tre fina stonerlåtar som trots att de är väldigt långa inte tappar greppet. Och det beror på att bandet är väldigt fokuserade hela tiden och inte flummar ut, något som en del mer pårökta stonerplattor kan tendera att göra. Det är väl producerat, väl snickrat och svängigt. Dessutom dyker det med jämna mellanrum upp snygga detaljer som förgyller resan. Vad mer kan man begära?

Att strunta i att bjuda in blåssektionen från polarna i Square och att döda ett par älsklingar till exempel.

För faktum är att skivan ändå seglar iväg under andra halvan. Att gå över trekvart är modigt, men att dessutom gå över timmen är på gränsen till dumdristigt. Och det enda det leder till i det här fallet är en strävan efter att hoppa framåt på skivan och ett rent slöseri på en sådan fin inledning.

Fångsten är vid båten, men varför glömde ni håven?

Tomas Lundström

Publicerad: 2005-08-09 00:00 / Uppdaterad: 2008-01-07 08:08

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #3373

11 kommentarer

FÖRST!

Medlem 2005-08-09 00:00
 

…men konstigt nog känner jag ingen tillfredsställelse…

Medlem 2005-08-09 00:01
 

"Och det beror på att bandet är väldigt fokuserade hela tiden och inte flummar ut, något som en del mer pårökta stonerplattor kan tendera att göra."

Stoner som inte är pårökt till bristningsgränsen är inget att ha!

Medlem 2005-08-09 00:57
 

Rockfolk ska hålla sig borta från gräs.

Medlem 2005-08-09 01:56
 

Men fan ToLu.

Hela vitsen med genren »stoner« är väl flummigheten.

Det hörs ju på namnet.

Medlem 2005-08-09 09:46
 

Struntade ni helt i Weezers nya eller?

Medlem 2005-08-09 15:07
 

Mos: Om rockfolk håller sig borta från gräs skall de åtminstone ha vet nog att ta andra droger. D.A.R.E. to say yes!

Medlem 2005-08-09 16:21
 

damn! VETT skulle det stå ja.

Medlem 2005-08-09 16:22
 

kan inte fatta varför utsvävningar alltid automatiskt kategoriseras som onödigt och överflödigt??Det förgyller ju helheltsintrycket!(om det lyckas hela vägen) I Truckfighters fall och i all annan monotom stoner/rock så är det definitvt bara en schysst krydda på en reedan välsmakad jambalaya. jepp.

Grymt skön platta för övrigt.

Medlem 2005-08-09 17:01
 

[...] Truckfighters Gravity X [...]

Truckfighters "Phi" | dagensskiva.com Oregistrerad 2007-08-31 00:04
 

Riktigt bra skiva.
8/10 utan att tveka. Visst det är inte Kyuss. Men de gör ändå riktigt härlig stoner.

Niz Oregistrerad 2010-04-23 15:26
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig