dagensskiva.com

48 timmar

Recension

CocoRosie: La maison de mon rêve
La maison de mon rêve (CD) CocoRosie
2004
Touch and Go
9/10

Sirenerna sjunger förförande

Lyssna

Sök efter skivan

Nu är det ett år sedan jag lyssnade på havsbruset i Stockholms skärgård. Under ett par veckor kändes inget lika rogivande som att lyssna på havet som slog mot stranden och klipporna. När det nu åter är dags för ett rekreationsbesök bland måsarna finns det ändå ett par skivor jag känner att jag verkligen kommer att behöva där ute.

Främst handlar det just nu om CocoRosies ”La maison de mon rêve”. På årets Accelerator the Big One var deras konsert det som grep mig mest, och under ett par dagar i skärgården bör skivan vara en given ledsagare.

För direkt när jag sätter på skivan hemma i min lägenhet och blundar får jag samma känsla av lugn som vågornas ljud gav förra sommaren, samma vaggande och smekande stillhet. Första spåret är så fantastiskt bra [och nog det bästa på skivan] och inleder denna drömska elektroniska popskiva.

En uppitchad röst på det bluesiga andraspåret påminner om när Moby soul- och bluessamplar [eller ja, när han gjorde det. På den gamla goda tiden]. Effekten är visserligen besvärande populär i hip-hoprefränger idag, men här gör den sig i alla fall bra. Därefter fortsätter skivan med samma experimentella ljudbild. Skör släpande sång ligger som ett täcke över ljudsamplingar av fallande regn och andra toner upplockade runtom oss.

Och nog har Parisatmosfären gjort sitt för denna amerikanska systerduo; ”La maison de mon rêve” är förtrollande och insvepande, som en tjock absintdimma. Eller som en gåtfull ”Twin Peaks”dunkel dröm. Det är fascinerande och vackert, men i samma ögonblick ändå lömskt och förrädiskt.

Och systrarna Casady sjunger förförande, likt sirenerna som vill dra dig ner i ditt eget fördärv, djupt under havsbrusets rogivande stillhet.

Susanna Huldt

Publicerad: 2005-07-18 00:00 / Uppdaterad: 2005-07-18 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #3342

7 kommentarer

jaha – borde nog kolla

Medlem 2005-07-18 00:49
 

såg dom spela på accelerator i malmö för inte alls länge sedan, kommer bara ihåg att jag aldrig varit i ett rum så fullproppat med folk och värmen, men musiken var säkert bra! tror jag!

Medlem 2005-07-18 01:08
 

"På årets Accelerator the Big One var deras konsert det som grep mig mest", det skriver jag under på. Att det var väldigt varmt inne på Inkonst blev oviktigt, de var magiska live.

Underbart album, uppföljaren "Noah's Ark" kommer i september.

The lyrics in pop songs seem to describe my life uncannily accurately Oregistrerad 2005-07-18 01:40
 

det här är en riktigt bra skiva! CocoRosie är utan tvekan den mest intressanta konstellationen inom det som kallas "freaky folk" (Antony, Devandra etc).

Medlem 2005-07-18 13:43
 

Amen Bodies Without Organs nya då?

Medlem 2005-07-19 16:12
 

Har bara hört singeln och den var verkligen inte mycket att ha. Ska man göra den här typen av prettoindie bör man i varje fall ha några nya, bra idéer. Ledsna barnröster, eller vad man nu ska kalla det, är en dödssynd i min bok.

Fast albumet kanske har bättre låtar och idéer?

Medlem 2005-07-23 10:24
 

Singeln = By Your Side? Den representerar albumet bra.

The lyrics in pop songs seem to describe my life uncannily accurately Oregistrerad 2005-07-24 23:34
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig