dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Robyn: Robyn
Robyn (CD) Robyn
2005
Konichiwa Records
9/10

Who's That Girl?

Lyssna

Sök efter skivan

Under damernas fotbolls-EM blev någon stackare (från tv antar jag) uppringd och påhoppad av en av Stockholms gratistidningar. Anledningen var att de använde [den uppenbarligt sexistiska och förnedrande] ”Konichiwa Bitches” som vinjettmusik för mästerskapet, och reportern försökte få det till att det var kränkande för fotbollsdamerna. Det fantastiska var hur tv-killen lyckades vara så avslappnad och oförstående angående denna uppförstoring av en enkel vinjett. När han blev frågad hur de kunde välja en sådan låt, svarade han något i stil med att den som valde den väl tyckte att det var ett skönt beat. Och när reportern citerade en [speciellt kränkande] textbit ur Robyns låt svarade tv-killen helt enkelt ”Oj, där fick du till det”.

Skönt när någon inte blir så ångestladdat politiskt korrekt. Kom igen, det är en låt som lånat ut ett fragment till en vinjett. Inte ett politiskt utlåtande. Och för övrigt en av de bästa låtarna på Robyns nya skiva. Robyn Missyrappar och med de drivande robotmekaniska beatsen känns det tydligt att hon har fått hjälp av Teddybears. Visst kan det tyckas att det hela egentligen bara är taget rakt av, men det går inte att tycka det är dåligt. Tillsammans med efterföljande, betydligt lugnare, ”Bum like You” utgör de favoritpassagen på skivan. Trots att de två egentligen bildar ett avbrott mot varandra, så passar de perfekt sida vid sida.

Och det är egentligen talande för hela skivan; ”Robyn” är kort och intensiv. Och ändå hinner Robyn visa upp breda delar av sitt register under de 38 minuter som skivan snurrar. Gitarrpop, sorgset vemod och hip hop samsas bredvid varandra. Singeln ”Be Mine” fungerar perfekt som just det. Det finns egentligen inte något spår på skivan som känns dåligt eller överflödigt. Lite tråkigt möjligtvis med ”Should Have Known” som vi redan hört på ”Don’t Stop the Music”.

Självförtroende har väl Robyn egentligen aldrig saknat. Men nu verkar hon allt mer veta vad hon ska göra med det. Och med egna bolaget känns det nu perfekt för utforskande och experimenterande som denna skiva visar upp. Robyn blev intressant med ”My Truth”, som fortfarande står sig mycket bra, men uppföljande ”Don’t Stop the Music” får nog klassas som relativt andefattig. Då sa hon att hon inte gjort sin bästa skiva än. Nu kanske hon har ett annat svar där.

Susanna Huldt

Publicerad: 2005-07-07 00:00 / Uppdaterad: 2008-10-09 10:49

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #3331

28 kommentarer

hahaha va! 9 av 10..måste vara ett skämt :)

Medlem 2005-07-07 00:04
 

tror inte jag.

Medlem 2005-07-07 00:12
 

9 av 10 är ett extremt högt betyg. Inget betyg denna plattan förtjänar enligt min mening

Medlem 2005-07-07 00:14
 

"Inget betyg denna plattan förtjänar enligt MIN mening"

det är inte DIN mening recensionen presenterar. Såvida du inte heter Susanna Huldt och skriver för Dagensskiva.com

Medlem 2005-07-07 00:31
 

Pinsamt om Da Bear ÄR Susanna Huldt. Och konstigt. Jättekonstigt.

Medlem 2005-07-07 00:44
 

men seriöst! denna avdelningen på sidan är ju tillängnad namnet: kommentera. Det är precis vad jag gör. vad är problemet?

Medlem 2005-07-07 00:53
 

småtrevlig recension förövrigt :)

Medlem 2005-07-07 00:55
 

Tycker inte den är så fantastisk som alla säger, men helt okej endå.

Medlem 2005-07-07 00:59
 

Klart överskattad skiva en skiva med 2 bra låtar är inte värd 9 av 10.

Medlem 2005-07-07 01:22
 

Ja, det var inte så mycket som fastnade från denna skivan.

Medlem 2005-07-07 01:32
 

Robyn är ju grym. Helt klart bättre än många många andra

Medlem 2005-07-07 01:38
 

det ska fan vara två poängs avdrag bara för låttiteln "knichiwa bitches". så sjukt jävla fjantigt. men skivan i stort är helt okej.

Medlem 2005-07-07 01:43
 

sveriges sämsta soul"röst"?

Medlem 2005-07-07 02:27
 

Kom, låt oss alla samlas under hypen för att bedja.

Medlem 2005-07-07 03:27
 

jag vill helst bara bada badkar.

Medlem 2005-07-07 04:18
 

hype eller ej – hemsidan är iaf väldigt fin.

Medlem 2005-07-07 09:04
 

VAfan 9/10 är den här skivan lätt värd, men det är klart den är väl inte tillräckligt credig och indie för vissa miffon typ da bear. Svinbra låtar, robyn har äntligen fått göra det hon vill och det blev kalas!

Medlem 2005-07-07 10:30
 

Jag gillar skivan, men tillhör en av dem som alltjämt ser Robyn som ett av våra stora soulhopp. Jag håller fortfarande debuten som den jämnaste och bästa skiva hon fått till (den nya kan mycket väl gå om med lite tid). Men jag fortsätter drömma om ett renodlat r'n'b-album fyllt av "Roll with Me"- och "Main Thing"-låtar. När hon bara får rulla.

Ola Andersson Redaktionen 2005-07-07 11:21
 

Ola, som jag sa så är det första gången robyn fått göra det hon själv vill och soulen känns längre bort nu, tror inte hon kommer tillbaka dit hon var när bolaget styrde henne.

Du får nog släppa det kanske :)

Medlem 2005-07-07 11:30
 

deathninja: Fast det där är ju att göra det lite lätt för sig. Det är som att säga att hon varit en marionett hela tiden, vilket förstås är struntsnack. Det är ju förr som hon sa i samband med skivan: att hon just för tillfället är trött på r'n'b-scenen och r'n'b i synnerhet. Hon gillade trots allt den musiken när hon började och det är säkerligen inte omöjligt att hon hittar tillbaka dit. Eller att hon börjar göra något helt annat än såväl det som det hon gör just nu. En singer-songwriter-skiva. Vem vet?

Ola Andersson Redaktionen 2005-07-07 11:55
 

Ola: singasonga. Hemska tanke.

Jag tycker fortfarande skivan är överskattad, men det är mest i relation till hur kanoniserad den blivit. Uppmärksamheten har blivit helt opropotionerlig för att hon nu "gått sin egen väg". Problemet är ju bara, som Ola antyder, att hon alltid haft (åtminstone) den bilden runt sig. Jag tycker det är lite förolämpande mot henne att hylla det här av den anledningen.

Jag tycker det "Robyn" är Robyns bästa skiva. Det finns några riktiga pärlor här som jag håller till årets bästa låtar. Men … omdömena är fortfarande överdrivna och sammantaget blir det snarare björntjänster än något annat.

Därmed inte sagt att de eller Sanna har fel naturligtvis. Vi pratar ju fortfarande om subjektiva omdömen här. Det är bara när hon hyllas för att hon förtjänar det som det vänder sig lite i min mage.

Kal Ström Redaktionen 2005-07-07 14:53
 

02. "Who's that girl" – The Knife

03. "Handle me" – Paola leftover

04. "Robotboy" – Paola leftover

05. "Be mine" – Kate Bush

07. "Crash and burn – girl" – Engelsk danstoppmusik

09. "Konichiwa bitches" Peches/M.I.A.

10. "Bum like you" – Robyn

11. "Eclipse" – Depeche Mode-ballad med Gore på sång…

12. "Should have known" – Eg & Alice!

13. "Anytime you like" – Robyn….

Medlem 2005-07-07 15:14
 

Ola: ja det kanske är att göra det lite lätt för sig men det är ju iof bara vad jag tror. Rnb har hon ju gjort nu, och du jag skulle gärna höra en singer songwriter skiva med robyn, b-sidan på be mine är ju riktigt mysig faktiskt.

Jag tycker den här skivan slår hennes tidigare ganska lätt, även om de tidigare var bra svenska skivor också.

Det återstår väl att se då ! SiSo från robyn!

Medlem 2005-07-07 17:21
 

Btw ingen som tänkt recensera Ben folds nya snart?

Medlem 2005-07-07 17:22
 

Vad tycks om plattan nuförtiden då? Har den hållit?

Martin Oregistrerad 2009-01-13 18:24
 

@Martin: Absolut. Jag tyckte skitsen var lite jobbiga redan från början. De är ännu jobbigare nu, men jag gillar låtmaterialet.

Och det får väl tas som ett tecken att den tål tidens tand när den några år senare fortfarande låter fräsch utomsocknes.

Kal Ström Redaktionen 2009-01-13 19:08
 

En av de sämsta hyparna på dsc.

Medlem 2009-01-13 20:46
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig