dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Final Fantasy: Has a Good Home
Has a Good Home (CD) Final Fantasy
2005
Tomlab/dotshop.se
8/10

Magisk infiltration

Owen Pallett från Les Mouches började som operakompositör på University of Toronto. Snart ägnade han sig emellertid mest åt stråkarrangemang åt band som Do Make Say Think, The Jim Guthrie Band och The Arcade Fire eller att spela i The Hidden Cameras, Internet, Les Mouches, King Tut och Picastro. Nu har han landat i soloprojektet Final Fantasy. (Det finns en bandpolare någonstans i bakgrunden men han verkar inte räknas.)

Jag känner mig fientligt inställd från början. Final Fantasy är nämligen ett galet nördigt japanskt tv-spel. Nördsviten lär vara avsedd att fortsätta i en nästaskiva baserad på magins former i ”Dungeons & Dragons” och hur dessa former infiltrerar våra vardagliga liv. Rollspel alltså.

Vi kan konstatera att genom att välja mobbofferinstrumentet fiol i kommunala musikskolan kan man komma hyfsat långt. Och fiolen är i stort sett det enda Pallett har plockat med sig in i studion för sitt solonördprojekt.

”Don't let your cock do all the work” som han påminner om i ”Please Please Please”.

Så sant. All bra rockmusik skrivs inte med kuken.

För satan vad han rott hem det här ändå.

Hjärtat stannar av ”The Chronicles of Sarnia” och kickar igång igen till ”Please Please Please”. ”An Arrow In the Side of Final Fantasy” och ”Furniture” närmar sig Bart Davenport och plockar upp solblekta slingor som Davenport skulle ge allt solsken i ”Summer In Her Hair” för.

Med ”This Is the Dream of Win & Regine” hyllar Owen Pallett vännerna i The Arcade Fire. Han längtar efter mod att skriva kärlekssånger likt deras. Han verkar skiträdd. I sina förlovningsbyxor (jodå, han och hans pojkvän har införskaffat sådana) reser han sig rodnande med fiolen på axeln och brister med ljus röst ut i en välarrangerad popvisa som får Stephin Merritt att gå ner i brygga. Om han nu hör något längre.

Och jajamensann, det är sådär prettohögtravande och ”oooh aaah jag sjunger nästan opera”-äckligt och stråkarrangemangen sitter likt gladpack runt popmelodierna. Mot alla odds så älskar jag det.

Sen finns det visserligen utrymme för annat. I ”Adventure.exe” sitter återigen en ung man i sjömanskostym och spelar gitarr i spöregnet och gullar upp en som en annan Stuart Murdoch. Spiritualizeds mest hypnotiska och magiska sida fångas samtidigt i den stillsamma bokbålet ”Library”.

Men mest av allt är det en ytterst blyg men oerhört rakryggad Owen Pallett som blandar perfekt arrangerade stråkar, solstrålar och magnifik allvarsam pop. I rollspelsformat.

Nörd.

Maria Gustafsson

Publicerad: 2005-06-30 00:00 / Uppdaterad: 2007-06-04 14:04

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #3318

14 kommentarer

Haha, galet nördigt? Till och med du skulle nog klara av att spela det…

Medlem 2005-06-30 01:21
 

på vilket sätt menar du att det gör saken mindre nördig?

Medlem 2005-06-30 02:01
 

jesus vilken nördig hemsida dom har. ljuvliga fantasyromantiknördindiebögar. love it.

Medlem 2005-06-30 02:55
 

Fientligt inställd till nörderi. Kom igen nu. Våga vara lite mer nördig och bjud på dig själv. Det är alldeles för få som vågar det. Tro mig, du får mycket roligare. Nörderi är passion. Passion är det vackraste som finns.

Medlem 2005-06-30 08:31
 

jag tycker skivan är så där.

Medlem 2005-06-30 09:14
 

"Nördigt" har väl varit det "nya coola" i ett par år nu? (ja,ja påpeka inte det konstiga i den meningen, ni vet vad jag menar)

Medlem 2005-06-30 11:16
 

destroyer: Jag skulle inte kategorisera Final Fantasy-spelen som galet nördiga, det var min poäng. Vem som helst skulle kunna plocka upp ett ecxemplar och klara ut det utan problem… Däremot kan man ha det lite svårare med spel som Valkyrie Profile, ett galet nördigt spel IMO. So there you see.

Medlem 2005-06-30 15:39
 

Däremot finns det gott om människor (mest japaner) som är galet nördigt intresserade av spelen. Cosplayers, plastfigursamlare och annat löst folk. Så även om spelen i sig är breda och väldigt mainstream inom spelkultur så finns det gott om ff-nördar. Vilket jag då bara tycker är trevligt.

Att hoppa på nördar bara för att de råkar gilla typiska pojkrumsprylar är så otroligt fånigt och något som mest "det perfekta hemmet-och-vårens-kläder-är-i-rätt-färg"-tjejer ägnar sig åt. Ingen kallar liksom Ebba von Sydow för nörd trots att hon är precis lika snävt intresserad av mode.

Medlem 2005-06-30 16:35
 

haha, jag har inte hört detta, men hemsidan var verkligen inte vacker.

Medlem 2005-06-30 17:07
 

Såg honom jigga sig igenom reportoiren med glans när han supportade Arcade F för att sen sluta upp själv. Och det satt ju som en smäck – avslutade med Mariah Carrey cover (Dreamlover) och allt!

Medlem 2005-06-30 18:13
 

Det är uppenbart att ingen av er har utoforskat ett enda ff spel till fullo. Om det tar 70 timmar att ta sig fram till slutbossen, så tar det minst lika lång tid till för att skaffa bästa vapnen och möta überbossar med 1 miljon+ i hp. nörderi, jodå.

puss

Medlem 2005-06-30 22:46
 

solace: Allvarligt, så svåra och "djupa" är de faktiskt inte. Jag har spelat igenom alla spel från 7:an och framåt + de två första delarna, och jag vågar påstå att jag gjort det mesta i spelen. Nädu, sätt dig med säg Xenosaga så får du lite tuggmotstånd. Eller varför inte ett riktigt svårt spel som Ninja Gaiden?

Medlem 2005-07-01 09:04
 

som Andrew Bird, fast sämre

Medlem 2005-10-19 18:04
 

Fast IV, V och VI är ju bättre än VII ;)

Karmosin Medlem 2007-02-23 15:04
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig