dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Common: Be
Be (CD) Common
2005
Geffen/Universal
6/10

Var det allt?

Lyssna

Sök efter skivan

Ibland är tajming allt. Common har haft en osviklig känsla under hela 2000-talet. ”Like Water for Chocolate” var den självklara hiphopkompisen till D'Angelos ”Voodoo”. ”Electric Circus” var den bångstyriga brorsan som ändå gick hand i hand med The Roots ”Phrenology” och Erykah Badus ”Worldwide Underground”. Genrebrytare.

Därför gör det så förbannat ont att konstatera att han den här gången är trea på den boll Kanye West så snällt lagt på straffpunkten framför öppet mål. Kanye rensade planen med ”The College Dropout” ifjol. John Legend firade segerns sötma med ”Get Lifted” i januari. När priserna redan delats ut kommer Common in på arenan och undrar vart publiken han hörde jubla tagit vägen.

Det spelar ingen roll att han kommer med en skiva som är bra. Det finns ingen som lyssnat på musik det senaste året som blir förvånad över de låtar han plockar fram.

De tre roligaste punkterna på skivan är korta titelspåret ”Be” med en mjuk och vackert rullande ståbasgång, liveupptagningen av ”The Food” hämtad från ”Chapelle Show” och Lonnie Lynn seniors sedvanliga albumoutro.

Det handlar inte om att resten av skivan är dålig. Det är den inte. Det handlar bara om att varenda ton som tas är så förutsägbar att jag nästan kunde skrivit den själv (fet chans, men ni fattar vad jag menar).

Samtidigt hör jag hur mycket jag hade älskat ”Be” om den hade kommit till mig i januari tillsammans med ”Get Lifted”. Det hade varit en dubbel som tillsammans hade räckt mer än året ut. Det sagt inser jag att den här skivan har all potential i världen att ändå växa till en av årets bästa vänner. För jag ger inte upp Common så här lätt. Det är inte otroligt att det är mina högt uppskruvad förväntningar som spelar mig ett spratt. Mina krav på en ny Common-skiva är, med rätta, höga.

Här finns trots allt finfina samarbeten med The Last Poets i handklappsstötiga ”The Corner”, här hörs både John Legend och Bilal i vackra och typiskt Kanye-sommarsmäktande ”Faithful” och massor av andra soulskinande melodier som jag hoppas slår ut i full blom i mina öron i sommar.

Fin skiva, men efter en månad är ”Be” fortfarande bara bra. Det är en skiva som tar Common bakåt istället för framåt och medan det säkert finns horder som applåderar det surar jag.

Patrik Hamberg

Publicerad: 2005-06-26 00:00 / Uppdaterad: 2007-04-20 10:44

Kategori: Recension | Recension: #3314

8 kommentarer

allt som kan relateras till kanye west är kasst

Medlem 2005-06-27 22:04
 

Är en av de som apploderar, även om jag kan förstå dig i att han har halkat efter i vagnarna på kanye spåret. Älskar ståbasen

Medlem 2005-06-29 05:22
 

Fan, det där är hårt. Bara öppningen med Be, Corners och Go är ju värd en sjua.

Medlem 2005-06-30 14:59
 

Ja, det var fruktansvärt hårt. Jag hör till dem som tycker att Electric Circus bara var lyssningsbar, absolut inte bra. Det här däremot, det är årets hip hop så långt. Jaja Putte, you'll come around när det är dags att summera året, som du mycket riktigt påpekar.

Medlem 2005-07-01 03:53
 

Be är snudd på årets låt…

Medlem 2005-07-02 01:05
 

Lyssna på "Electric Circus" igen. Här finns inget som är i närheten av "Come Close". Här finns inget lika flippat som "Jimi Was A Rock Star" eller "New Wave". Här finns inget hårdsvängigt som "I Got A Right Ta". Det är bara bra. Det är möjligt att det borde räcka, men det gör det inte.

Patrik Hamberg Redaktionen 2005-07-05 01:16
 

stinker lite mkt pretto över denna recension. men visst. jag kan hålla med om att common kör på säkert kort. men de lever ändå upp till förväntningarna och t.o.m stundtals över dem. minst en 8:a är denna platta värd. chi-city tycker jag har mer hårdsväng än alla låtar som har till minsta syfte att vara svängiga på electric cirkus. det där som du tycker är så utflippat på electric cirkus, jo det är inte så vanligt inom hip-hopen, men om man skulle vidga vyerna till området musik så tycker jag det mest är mangel i de smått flummiga låtarna och inget nytt precis. andré 3000 sköter det där mkt bättre, men det är kul att common försökte sig på och lyckades några enstaka ggr som på New Wave. men de flesta andra av dem låtarna är sisådär å vissa riktiga magplask. så de så!

och jag undrar när det här med kulturverksamhetens maniska krav på att allt nytt ska vara så nyskapande å banbrytande kommer nå sin kulmen!? jag håller med om att saker bör utvecklas och inte stå och stampa på samma ställe. men jag tycker inte att ni kulturjournalister ska oroa er så mycket och inte då heller smutskasta allt som inte strävar emot att låta så fräsht som möjligt. den utveckligen kommer alldrig upphöra. det ligger i människans natur att förnya sig varje gång vi blandar å gör nånting, men ibland behövs en fast hake att hålla sig vid för att pusta ut och begrunda saker ifrån så inte allt blir bara gröt. precis som denna plattan BE.

så luta er tillbaks å avnjut denna fulkommligt S O F T A platta om och om igen!

och patrik hamberg: lyssna med hjärtat, inte hjärnan, nästa gång du ger denna skiva en chans!

Medlem 2005-09-08 10:00
 

Älskar den här skivan så j*vligt mycket. Brukar fortfarande efter 2år ta fram den och sträcklyssna på den. Be hör till dem klassiska hip hop skivorna. Den når inte till samma höjder som mästerverket ”Reserruction” eller übersouliga superskivan ”Like Water For Chocolate” men den är grym!

Old School Oregistrerad 2007-08-23 01:41
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig