dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Coldplay: X&Y
X&Y (CD) Coldplay
2005
EMI
5/10

Fenomenet Coldplay

Lyssna

Sök efter skivan

Kommer de bli större än U2?

Kommer de bli störst i världen?

Kan det vara tack vare Chris Martins fruga Gwyneth Paltrow som försäljningssiffrorna har ökat i USA?

Coldplay har blivit ett fenomen, med mediedrev i samma storlek som vilken Big Brotherdokusåpa som helst. Tillräckligt med skivsläppsbevakning för att bli trött på det innan man ens hunnit höra första tonen.

”Yellow” och ”Trouble” tillhör de låtar som riktigt knockat mig. Febrig stod jag på Kägelbanan och tyckte att Coldplay och deras ”Parachutes” var det bästa jag hört på länge. Skakigt och skört. Jag är svag för melankoli, precis som Per Sinding-Larsen ringade in.

Och Coldplay fortsätter spela på folkets melankolitörst, med snyftare som ”What if” på nya plattan. Varför frångå ett vinnande koncept? Men det Coldplay har gjort är egentligen bara att bli tråkigare och tråkigare. Klart de haft stora förhoppningar på sig och låtarna de förväntas klämma ur sig. Prestationsångest och försenad skiva, konstigt vore det nästan annars. Det är ju trots allt titeln som världens största band som står på spel. Det har putsats och donats i 18 månader för att få fram den perfekta slutprodukten. Och visst, helgjutet och perfekt.

Det är klart att Coldplay erövrar kontinenter. Coldplay levererar välproducerad snygg pop. De fortsätter sin raka linje från origo; ett säkert och förutsägbart kort. Det enda som egentligen förändrats sedan debuten är förutsättningarna. De har blivit större, och deras målgrupp likaså. Den raka linjen pekar därför mot välproducerat och stadiumanpassad pop. Musik för att fylla en arena med vitklädda människor.

Det är väl fantastiskt att vi har fått ännu ett megaband som kämpar för världsfred och rättvisa. Ett band som fyller stadium och predikar för massorna om peace, love and understanding. Stora ord och stora ambitioner.

Men Coldplay kommer aldrig att göra något i närheten av ”Parachutes” igen. De har sedan länge passerat den gränsen. Nu spelar de i en annan liga, för större och proffsigare lag.

Susanna Huldt

Publicerad: 2005-06-19 00:00 / Uppdaterad: 2008-05-05 08:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #3303

22 kommentarer

stämmer, parachutes är fantastisk. förra var pinsammt dålig och clocks den äckligaste låten på plattan.

Medlem 2005-06-19 00:10
 

Håller fullständigt med, denna skiva är fruktansvärt tråkig och förutsägbar, det är bara "What if" som är riktigt bra. Parchutes var och är ett fantastiskt album, men tyvärr är Coldplay inte så fantastiska längre.

Medlem 2005-06-19 00:17
 

Parachutes är väl inte så fantastisk? Hyfsad på sin höjd. Alla tre skivor är väl likvärdiga om man ser till låtmaterialet, sen har dom ju blivit jättestora och då tycker alla att det är jättekul att såga dem…

Medlem 2005-06-19 01:03
 

Har inte heller blivit så imponerad av denna skiva, men jag ska ta och lyssna igenom den ordentligt snart…

Medlem 2005-06-19 02:14
 

Ni borde ta och lyssna på skivan en gång till. "Speed of sound", "Fix you", "The hardest part", "Swallowed in the Sea" och "Til kingdom come" är bara ett fåtal av de låtar som är riktigt bra på skivan. Än så länge är det nog den bästa som kommit i år. Tack för mig.

Medlem 2005-06-19 02:30
 

Det enda Coldplay har lyckats med är att ta över stafettpinnen från Manic street preachers som världens tråkigaste band. Så djävla intesägande och jämntjockt ludd. Spyatråkigt helt enkelt. Lyssna hellre på There´s a riot goin´on med Sly and the family stone

Medlem 2005-06-19 09:35
 

Stoppa Coldplay, stoppa dom!!

Medlem 2005-06-19 11:09
 

parachutes är en av världens bästa skivor.

och ja, de blev tråkiga.

jag doftar ett typiskt oasis-fenomen här. men oasis lyckades göra två mästerverk, coldplay – bara ett.

jaja. cheers.

Medlem 2005-06-19 15:12
 

Coldplay är bra men egentligen är det Keane och framförallt Embrace (som Chris & Co var förband till i slutet av 90-talet) som verkligen förtjänar att vara där de är idag. "Parachutes" är en ok skiva men knappast mer än så. Egentligen är det bara singlarna "Yellow", "The Scientist", "Clocks" och "Speed Of Sound" som är fantastiska med detta band. Men jag är glad att de slagit stort i USA för de kan behöva höra bra musik nångång. Sämre topplistor en deras finns faktiskt inte.

Medlem 2005-06-19 20:31
 

nja, mjo jag vet inte, det doftar mer "om 5 år gör vi en skiva som är som kid a som ingen kommer uppskatta för vi är för svåra för er"

som då givetvis 300 inbitna fans tycker är skitbra men egentligen inte förstår.

hoppas det inte blir så, men det förvånar mig inte om så skulle ske

Medlem 2005-06-19 22:40
 

good

Medlem 2005-06-21 18:01
 

Verkar som om alla här har missat skivans mästerverk till låt; Talk. Möjligtvis årets låt. och jag som inte ens är ett coldplay fan. Susanna, saknar du det spåret på ditt ex?! /"en i vanliga fall mycket kritisk coldplaylyssnare"

Medlem 2005-06-28 11:30
 

Varför inte bli en recensent i mängden och ironisera över artister och band som vill göra något gott här i världen? Spy galla över en Bono som försöker förändra något han anser fel, ett Coldplay som "fyller stadium och predikar för massorna om peace, love and understanding. Stora ord och stora ambitioner."

Denna paradigmatiska cynism över människor inom rockbranchen som är politiska – utan att spela punk – börjar bli tröttsam. Varför är det så tabu? Är det för att det kontrasterar med recensentens egen krystade coolhet och blasémässiga attityd. Eller vill man fortfarande låtsas att musik inte förändrar något?

"Allt som finns i världen påverkar den också", var det nån filosof som sade, kanske var det jag. Detta påstående är alldeles sant.

Medlem 2005-06-28 17:21
 

En fantastisk skiva på alla sätt. Bättre än jag någonsin vågade hoppas. Kan faktiskt vara den bästa skiva jag hört.

Medlem 2005-08-02 19:55
 

Wilhelm Meister> Nej, inte så.

Jag menar inte att ironisera över artister som vill förändra världen. Jag tycker det är jättebra. Det är fantastiskt att folk som hamnar i situationer där de har stora mängder människor som lyssnar på vad de säger faktiskt säger något vettigt. Det vore underbart om folk förstod att de har en betydelse i världen; slutar tro att de är för små och världen för stor för att de ska kunna göra någon skillnad.

Det jag menade var snarare att själva mediadrevet som jagar upp allting är det som bör ironiseras över. Vad har egentligen allt skvaller och spekulationer om vilket band som kommer bli störst i världen med Coldplays musik att göra? De framställs verkligen som ett fenomen, snarare än ett band.

Angående recensionen och betyget på skivan grundar jag det i att musiken på denna skiva inte intresserade mig något avsevärt.

Men jag kommer nog vara i Globen den 7:e november och lyssna på när Chris Martin "predikar för massorna om peace, love and understanding". Och jag ska försöka lyssna ännu lite mer på skivan innan det, men jag tror inte att jag kommer ändra mig angående den.

Susanna Huldt Redaktionen 2005-08-04 01:06
 

okej, ibland är Coldplay lika kul som att se på när gräs växer, men ibland även lika bra som roligare saker änn växande gräs om någon nu förstår vad jag menar, "Fix You" är en sån låten, som är roligare änn att sen när gräs växer.

Medlem 2005-08-30 17:25
 

Första gången jag hörde X&Y blev jag grymmt besviken . HAde enormt höga förväntninhgar inför plattan pga av 1:an och ÄVEN 2:an. Efter ett atg lyssnade jag på platten ytterligare en gång och en gång till . Och dne blev bättre och bättre . tycker att fix you är en av de tråkigare låtarna medan t ex til' kingdom come (hidden track) är mycket bättre . Deras musik har i sig blvivt tråkigare och mer förutsägbar , men deras texter håller exakt samma poetiska standard och rösten är grymmt passande till dom . Coldplay lyckas på ett konstigt sätt, även med tråkigare och lamare musik, gå rakt in i mitt hjärta och fånga upp alla känslor. Jag kommer forsttta vara ett riktigt stort Coldplay fan.

Medlem 2005-10-18 20:11
 

Asså, jag fattar inte vad alla snackar för skit! X & Y är en skitbra skiva! med många bra låtar!

okej , visst kan absoulut förstå att många tycker att Parachute e bättre, men kom inte och ge denna skiva en 5:a!!

Medlem 2005-11-05 21:39
 

Jag spyr i fyra färger på Coldplay och framför allt deras horribla stöld av Kraftwerks Computer Love på den rykande komockan Talk som pumpas på radio nu. För att citera filmen The 40 year old virgin: You know how I know you're gay? How? You listen to Coldplay.

Medlem 2005-12-11 06:28
 

Ojdå, lite pinsamt att denna blev utsedd till årets skiva i Q magazine :D:D! haha, Dagens skiva har 0 koll på det mesta.

Medlem 2006-01-06 18:20
 

Jag fattar inte skivan har ju bland annat 3 ritigt bra singlar ( Fix You, Speed of sound, The Hardest Part) Vad fan mer kan man begära? Jävligt bra album fix you e fan magisk.

Jonas Oregistrerad 2008-06-14 01:35
 

Ofattbart, den borde få 8, minst.

Markus Oregistrerad 2008-10-27 12:40
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig