dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Hundarna från Söder: Troika
Troika (CD) Hundarna från Söder
2005
Flora & Fauna
7/10

Electro-SoFo

Lyssna

Sök efter skivan

Bara några dagar innan jag fick Hundarna från Söders andra album hamnade jag i en diskussion med en människa som jag aldrig träffat dessförinnan. En diskussion som efter en stund mynnade ut i konstaterandet att vi båda hade samma bakgrund vad gällde den elektroniska musiken. En scen vi fick upp ögonen för i och med den eurotechno-våg som svepte fram i början av nittiotalet, med skivbolag som Warp och Soma som sitt nav.

Det här har förstås ingenting med Hundarna från Söder att göra. Och betyder egentligen ingenting. Men det är ändå lite kul i och med att det är precis den tiden och den musiken jag mentalt färdas tillbaka i mitt första möte med ”Troika”. På många sätt sammanfattad i albumöppnaren ”Optimismus”.

Vassa smatt-trummor och digitala baskaggar, som plockade från valfri dansgolvssignatur från Detroit, insvept i svävande melodislingor en ocean från klubbarnas pulserande ljus. Estetiken från dansmusiken och attityden från fåtöljen.

Men som sagt, egentligen betyder den inledande anekdoten ingenting. Hundarna från Söder är långt ifrån först med att återuppliva den här musiken. Johan Skugge har nyligen gjort det, både på sin egna ”Volume” och tillsammans med Mikael Stavöstrand på ”Humla”.

Men först eller inte, Hundarna från Söder gör det bra. I spår som ”Nemo”, ”Holding Hands” och ”Nörf Aksiport” målas suggestiva och vackra ljudlandskap upp i all sin fyrkantighet, stoppad med knorrande och knäppande ljud. Ibland låter det som att ekot av en osalig ande fångats på hårddisken, ibland som att det är en gräshoppa som inte lyckas hitta ut. Andra gånger, som i ”Burning Heart”, lyfts överdelen bort tills allt som återstår är ett ping-pong-monotont och väsande rytmskelett som ibland pumpas med några kalla ljud från Kraftwerks ljuddatabas.

Ibland, särskilt mot slutet, tillåts ljuden dock vara just bara ljud i för stor utsträckning. Som att de inte riktigt fått den styrning de behöver. När monotonin förvandlas till bara monotoni, utan någon motvikt i form av intressant rytm eller varm melodi. Då tappar en melodimissbrukare som jag intresset en aning.

Men samtidigt formar musiken på ”Troika” trots det, eller kanske just därför, en helhet som känns väldigt rätt.

Kanske är det just därför som jag, trots mina invändningar, lyssnat på ”Troika” varje dag. Ett betyg gott som något.

Ola Andersson

Publicerad: 2005-05-22 00:00 / Uppdaterad: 2005-05-22 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #3260

14 kommentarer

Ok låter tråkigt

Medlem 2005-05-22 00:41
 

SoFo så bääd

SoFa så gååd

Medlem 2005-05-22 01:04
 

Warp ett eurotechnobolag? Hur ovetande får en recensent vara?

Medlem 2005-05-22 02:32
 

Erda: du tror förmodligen att Ola menar euro, men han menar precis det han skriver, nämligen europeisk techno. hur ovetande får du vara? oändligt, tydligen.

Medlem 2005-05-22 15:45
 

Skriver man eurotechno, menar man eurotechno. Inte så svårt Maxiboy

Medlem 2005-05-22 17:29
 

Erda: euro är euro är euro, och har inget med eurotechno att göra. eurotechno är just det jag sa att det var, nämligen europeisk techno. seså, sluta tjafsa och börja dö.

Medlem 2005-05-22 17:46
 

Erda: Du har helt rätt. Jag skrev eurotechno och menade eurotechno. Dock inte att förväxla med eurodance, dvs. den musik som E-Type och hans kollegor dominerade listorna med i början av nittiotalet.

Ett av många ställen att börja på:

http://karine.sanche.free.fr/faqs.htm

Ola Andersson Redaktionen 2005-05-22 17:52
 

Electro-SoFo? Hundarna har väl inget med töntiga SoFo att göra.

Medlem 2005-05-23 09:43
 

Ola, i Sverige kallas det som, famförallt i USA kallas Eurodance, för Eurotechno. Eftersom du skriver på svenska, tänkte jag att du kanske skulle hålla dig till svenska termenologi. Du kommer dessutom hitta väldigt få individer som kallar Aphex Twin eller Autechre för eurotechno. Deras musik brukar kallas något helt annat.

Medlem 2005-05-23 12:58
 

woe: Jag föll till föga för en titel-pastisch.

Erda: Jag håller helt med i att deras musik för det mesta kallas något annat här hemma. Däremot vidhåller jag att det är en term som rätt väl beskriver den musik jag avser. Jag håller heller inte med dig om att "eurodance" är ett begrepp enbart, eller åtminstone till största del, i USA. Den är väldigt vanlig i Europa, och Sverige, också. Att genren i Sverige kallades för något av, främst de som inte tyckte om den och de som enbart masskonsumerade musiken, är en helt annan diskussion.

Ola Andersson Redaktionen 2005-05-23 13:09
 

Ok, i Sverige kallas E-type för eurotechno, därom kan ingen tvista. Att någon skulle kalla Aphex Twin, eller Autechre för eurotechno förefaller otroligt, och om man letar lite lätt på nätet hittar man mer eller mindre ingen som referar till dem, eller Warp, som eurotechno. Koma gärna med en länk till.

Medlem 2005-05-23 13:25
 

Aha Electrosöder.. jag fattar. :)

Medlem 2005-05-23 13:35
 

woe: Ja, men samtidigt en lek med titeln till B12:s album "Electro-Soma".

Erda:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Eurodance

http://www.eurodance.se/

Att E-Type valde att kalla sin egen dubbel-cd-samling över rätt många av genrens stora klassiker för "E-Type väljer sina Eurofavoriter" och inte "Eurotechnofavoriter" understryker det maxim var inne på inledningsvis i den här diskussionen.

Jag påstår inte att det är en etablerad term för den musiken. Jag påstår bara att den inte är felaktig som beskrivning. Sticker i ögonen på några? Säkert.

Ola Andersson Redaktionen 2005-05-23 13:46
 

Alltså, 2 unlimited, E-type osv är eurotechno.

Men egentligen tänkte jag säga att podcastlåten med hundarna låter lite osm metroid i början. sen blir den snabbt tråkig.

Medlem 2005-05-27 13:18
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig