dagensskiva.com

48 timmar

Gästrecension

Sigur Rós: ()
() (cd) Sigur Rós
2002
Fat Cat/PIAS/Playground
10/10

Musik för vilsna

Lyssna

Sök efter skivan

Sigur rós kommer från Island. Jag vet inte vad det är med Island, jag vet inte vad det är som gör att all musik som kommer därifrån blir så hjärtskärande vacker. Björk, Múm och Sigur Rós. Det är som de kom från en annan värld, en värld där allt är mycket klarare, vackrare och på något sätt också enklare. Jag har aldrig varit på Island och jag är rädd för att jag skulle bli besviken om jag åker dit och upptäcker att det finns kommunalkontor, tandläkare och höghus där också. Jag vill fortsätta låtsas att Island tillhör en annan värld och Sigur rós hjälper mig att låtsas.

”()” släpptes 2002 och är Sigur rós tredje skiva (den första är bara släppt på Island). Låtarna på skivan har inga namn och det finns inga bilder på bandet i cd-häftet eller någonting annat som normalt brukar finnas. Det enda som finns är en hänvisning till deras hemsida, www.sigur-ros.com. Där finns det förvisso lite mer information om gruppen men jag är tveksam till om jag verkligen behöver den. Det räcker så väl med musiken. Bandmedlemmarna själva säger att de valt att inte ha några bilder eller titlar på låtarna för att de inte ska ta uppmärksamheten från musiken. Det kan låta pretentiöst men jag tycker det är bra. I en värld där allting är så mycket mer yta än innehåll är det just sånt som behövs.

Hur låter det då? Frågar ni er. Det är givetvis, som med all annan musik, omöjligt att beskriva. Instrumenten består av piano, gitarr, stråkar, keyboard och trummor och en sång som definitivt inte tillhör den här världen. När jag tänker efter är det nog egentligen sången som gör skivan. Sångaren Jónsi Birgisson pendlar mellan mjukt viskande och förtvivlade utbrott. Han sjunger varken på engelska eller isländska utan på ett eget påhittat språk, vilket ytterligare bidrar till intrycket att musiken kommer från en annan värld. Det är oerhört melankoliskt och vemodigt men samtidigt så fint och vackert. Den enda skiva som jag hört som får mig att känna mig lika sorgsen är Bruce Springsteens akustiska skiva Nebraska. Det finns egentligen inga likheter mellan de två skivorna, inget mer än känslan av att man är ensammast i hela världen. Men där Nebraska handlar om att åka runt på den amerikanska landsbygden och kliva in i övergivna restauranger där det enda som finns är en trasig jukebox och ett flipperspel handlar () om att gå vilse i skogen eller sitta och stirra ut genom ett fönster i flera dagar i sträck och bara se snön som fortsätter falla.

Det är kanske fel av mig att försöka projicera de bilder som uppstår i mitt huvud när jag lyssnar på Sigur Rós till er men samtidigt är det svårt att låta bli. Och Sigur Rós har, trots att de inte vill att någonting ska ta uppmärksamheten från musiken, faktiskt spelat in några musikvideor (de finns att ladda ner på hemsidan). Videon till det första spåret på skivan visar barn som dansar omkring med syrgasmasker på huvudet. Videon inleds med en närbild på en liten flicka, det är hon, föreställer jag mig, som är huvudpersonen i (). Överhuvudtaget känns det som om Sigur rós värld är en värld där barnen förstår mycket mer än de vuxna. Eftersom vi är vana vid att höra sångtexter på engelska märker jag till min förvåning hur jag ”översätter” sångtexterna till engelska. Sångaren sjunger i flera av låtarna ett mantra som låter lite som ”You sat alone” och ”Fire”. Jag ser framför mig den lilla flickan sitta ensam framför en lägereld på en friluftsdag mitt i vintern och bittert stirra in i lågorna.

En annan video som är gjord till Vidrar vel til loftárása från deras förra skiva Ágætis byrjun från 2000 visar några isländska barn som spelar en fotbollsmatch. Pappan till ett av barnen blir överlycklig när hans son gör mål, men hans leende blir till en grimas när han ser hur en annan pojke börjar pussa hans son på munnen. Båda musikvideorna är geniala och är precis lika suggestiva och drömska som musiken.

() är en suicidal och levnadsglad skiva på en och samma gång. Jag vet inte om jag kan förklara varför, det är bättre att ni lyssnar på musiken så klarnar det kanske.

Valdemar Möller (rasputin)

Publicerad: 2005-05-07 00:00 / Uppdaterad: 2007-12-03 11:56

Kategori: Dagens skiva, Gästrecension, Lördag, Recension | Recension: #3227

23 kommentarer

Videon till "Vidrar vel til loftárása" är helt sjukt bra. Helt sjukt bra.

Medlem 2005-05-07 00:07
 

såhär låter min dammsugare.

Medlem 2005-05-07 00:09
 

elons dammsugare heter enya.

Medlem 2005-05-07 01:04
 

Men det känns ju himla fräscht att lägga upp en fullpot-recension på den idag.

Medlem 2005-05-07 01:51
 

Fin och personlig recension. Fick mig att längta efter att lyssna på den här plattan igen. Jag tyckte inte den var lika bra som "ágaetis byrjun" när den kom ut så den har fått en lite undanskymd roll i samlingen. Ska nog plocka fram den i helgen.

För övrigt – när vi ändå är inne på Sigur Rós – sällan har väl en låt passat in så bra som i slutet på "The Life Aquatic"?

Medlem 2005-05-07 02:19
 

jag måste faktiskt tillstå att just i life aquatic passade sigur perfekt. men bara där.

Medlem 2005-05-07 02:47
 

Vad heter låten från Life Aquatic-soundtracket?

Medlem 2005-05-07 09:23
 

Låten heter 'Starálfur' och passar som sagt sjukt bra till ubåtscenen.

Medlem 2005-05-07 11:03
 

Jo, den här skivan är ruskigt bra, men det kan ta en stund att komma in den drömska värld som målas upp framför en. Men slutet på sista låten är ju magnifik och just det stycket framförs live i början på den lysande dokumentären om isländsk musik av Ari Alexander Ergis och heter ''Screaming Masterpiece''. Lysande bra dokumentär som visades på Göteborg filmfestival och borde snart kunna ses på nån alternativ biograf nära dig. Det finns mer att hitta i isländsk musik än Björk och Sigur rós! Se, lyssna, njut!

Medlem 2005-05-07 11:16
 

Jo, den här skivan är ruskigt bra, men det kan ta en stund att komma in den drömska värld som målas upp framför en. Men slutet på sista låten är ju magnifik och just det stycket framförs live i början på den lysande dokumentären om isländsk musik av Ari Alexander Ergis och heter ''Screaming Masterpiece''. Lysande bra dokumentär som visades på Göteborg filmfestival och borde snart kunna ses på nån alternativ biograf nära dig. Det finns mer att hitta i isländsk musik än Björk och Sigur rós! Se, lyssna, njut!

Medlem 2005-05-07 11:16
 

Lustigt nog är inte "Starálfur" med på soundtracket. Skivan alltså. Trist.

Medlem 2005-05-07 13:50
 

Har bott pa island sedan i hostas och kan kommentera att det finns ett ratt begransat utbud av intressant musik. De verkar som det som varit bra har blivit "exporterat" redan.

Medlem 2005-05-07 14:11
 

Bra skiva även om jag nog håller ágaetis byrjun högre.

Von är dock fortfarande ett stort frågetecken för mig så när som på Hun Jord, vilken är grymt bra.

Medlem 2005-05-07 15:00
 

Njaaaaa, hade förväntat mej en hel del mer efter Agaetis Byrjun…Det känns som om Sigur Ros har fått lite för mycket luft…

Medlem 2005-05-07 17:28
 

Annan grym isländsk skiva

Jóhann Jóhannsson – Virðulegu Forsetar

http://www.pitchforkmedia.com/record-reviews/j/johannsson_johann/virthulegu-forsetar.shtml

Om ni vill se lite Island så rekommenderas Islandsblog med fotografier @

http://www.icelandeyes.blogspot.com/

Medlem 2005-05-07 18:43
 

JA! det är helt underbart, som jag alltid sagt. inte av denna värld.

Medlem 2005-05-07 20:58
 

EH? Hur jevla gammal är inte denna skivan? Min brossa lyssnade hela tiden på den, men jag har inte lyckats komma in i albumet än.

Medlem 2005-05-07 21:30
 

Ah… det var en glad överraskning, man kikar in på Dagensskiva och får se sin egen recension (jag kallar mig alltså för Paul Ramone nu och inte Rasputin).

Men det var länge sen jag skrev den här. "( )" är fortfarande en underbar skiva men om jag hade skrivit recensionen idag hade den nog sett annorlunda ut.

När jag skrev det här hade jag förresten inte ens hört Agaetis Byrjun. Det är också en mycket bra skiva, något sämre än den här dock.

Medlem 2005-05-09 12:23
 

Bra recenscion!

Det enda jag kan säga är att den här skivan är underbar. 10/10

Medlem 2005-05-14 15:56
 

Äntligen någon som verkligen inser meningen med skivan. Tyckte den tidigare recentionen var orättvis, men detta kompenserar för den. Mycket bra skrivet!

Medlem 2005-06-29 20:18
 

har nån hört nåt vackare än Njòsnàvelin?

Jonsi Medlem 2006-06-08 00:06
 

Mycket bra recension! känner exakt likadant när jag slänger på sigur ros, finns det något vackrare? dom spelar ju för övrigt på ”way out west” eller vad det heter i gbg i sommar.

danne Oregistrerad 2008-03-07 13:53
 

Jag har hört något som är vackrare än Njósnavelin, Popplagið är en sån där slita-sönder-själen-och-färdas-till-ett-euforiskt-kaos-låt. Helt jävla magisk!

Barney Oregistrerad 2012-07-20 14:46
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig